Det er ikke nødvendigvis den peneste hagen som vinner, men den mest naturvennlige.

Alle kan delta, alder er ingen hindring.

– Jo villere og mer naturvennlig, jo bedre, sier Erik Brenna, leder av Bioveier i byen. Kriteriene for å vinne er å legge til rette for et godt biologisk mangfold, som villblomster, humler, villbier, fugler, piggsvin og flaggermus.

Kommunikasjonsansvarlig for Bioveier i byen, Marina Gørtz, forteller at den beste og mest kreative hagen/balkongen/fellesarealet som legger til rette for biologisk mangfold, får pris. Og alle som deltar og som lykkes med en naturvennlig hage blir «sertifisert».

Erik Brenna sier det teller positivt om det også blir et pent resultat, men dette er en konkurranse der deltakerne blant annet belønnes for å la være å klippe gresset og la blomster vokse opp.

Fargerik blomstereng

- Dette må være midt i blinken for også late hageeiere?

- Mange mener en kortklipt gressplen er pent, men vi mener en fargerik blomstereng med summende humler og dansende sommerfugler er mye mer fascinerende. Det er først og fremst innsatsen som teller, sier Brenna.

Bioveier i byen er en forholdsvis nystiftet forening som følger den grønne bølgen med engasjement for urbant biologisk mangfold, urban dyrking, en miljøvennlig hverdag og bærekraftig livsstil.

Bioveier i byen er «motorveier» for pollinerende insekter og andre dyr gjennom byen, også kalt biokorridorer. Ved å lage et grønt nettverk av blomster og matplanter kan dyr enkelt ta seg fra én grønn flekk til en annen.

Lommeguide for hager

Bioveier i byen har laget en egen lommeguide for naturvennlige hager til de som vil prøve selv. Noen vil lage humlevennlige blomsterkasser og insekthotell på balkongen, andre vil lage froskedammer, fuglematstasjoner og fuglekasser, mens atter andre vil etablere blomsterenger på fellesarealer.

Brenna minner om at sommeren er kort i Midt-Norge, så innsatsen man gjør for det biologiske mangfoldet gir kanskje ikke resultater før om et år eller to. Våren kan være en varm og fin måned å begynne. Vinneren for skoler og barnehager kåres allerede under markeringen av Verdens Miljødag i Ilaparken onsdag 7. juni. Ordfører Rita Ottervik (Ap) vil dele ut prisen.

- Vi forventer ikke ferdige frodige, grønne og blomstrende hager allerede i starten på juni. Juryen belønner innsatsen for naturen, fremholder Brenna.

Trues av utryddelse

Når byene og tettstedene vokser, krymper leveområdene for villblomster, insekter, fugler og pattedyr. Mange arter er blitt truet av utryddelse de siste årene, og en del er forsvunnet for godt. Bioveier i byen sier de ønsker å skape nye holdninger, og vise hva hver enkelt kan gjøre for det biologiske mangfoldet.

- Her i Trøndelag er kløverhumla en av de utrydningstruede artene. Kanskje du kan invitere den til middag med en ny kløvereng, sier Brenna.

Blomster og planter utgjør en viktig del av grunnlaget i økosystemene. De lokker til seg insekter og andre smådyr, som igjen lokker til seg fugler, flaggermus og piggsvin. Alle trenger mat og et sted å bo. Har du frukttrær eller bærbusker, får du enda mer mat om de små insektene lokkes dit for å pollinere.

Grønne fingre

- Hvordan kom dere på å arrangere hagekonkurransen?

- Mange har grønne fingre og vil gjøre noe godt for naturen der de bor, eller dyrke noe de kan spise. Folk søker kunnskap om hva de kan gjøre, og vi formidler gjerne.

I august kåres vinnere av øvrige kategorier for private, fellesarealer, næringsliv og offentlig virksomhet.

Dyrker selv: Bioveier i byen er en forholdsvis nystiftet forening som følger den grønne bølgen med engasjement for urbant biologisk mangfold, urban dyrking, en miljøvennlig hverdag og bærekraftig livsstil. Ved Smedstua på Lade er det etablert parsellhager. Foto: jens petter søraa