- Nei, sier flere anerkjente fagfolk til Adresseavisen.

Helt ferske Koht Arkitekter vant konkurransen om å lage en overordnet struktur for campus.

- Helt ufarlig. Dette går helt fint, sier Karl Otto Ellefsen, professor i urbanisme og tidligere rektor ved Arkitekthøgskolen i Oslo. Ellefsen var selv professor ved NTH frem til midt på 90-tallet.

- Det er masse eksempler på at unge folk har vunnet konkurranser, og det har gått veldig bra. Faktisk kan det være en styrke.

- Men dette er en meget stor og kompleks utbygging?

- Denne gruppen har klart å lage prosjekt som NTNU vil ha. Det skjedde i konkurranse med sterke navn. De har også dyktige og erfarne folk med seg. Så er det bare å forsterke når det trengs, sier Ellefsen.

Professor Karl Otto Ellefsen synes det er bra at unge vinner konkurranser. Foto: Arkitekthøyskolen

Professoren mener konfliktene rundt bygging i parkarealer er noe NTNU og kommunen må rydde opp i, og at det ikke er arkitektenes problem.

De fire i Koht Arkitekter er i alderen 25-32 år. Samarbeidspartnerne deres er Lars Ole Ødegaard på transport, Aga Skorupka i LÉVA Urban Design på mobilitet, Øystein Grønning i Migrant AS på byplan og SLA A/S på landskapsarkitektur. Jarmund/Vigsnæs A/S Arkitekter har en mentorrolle. Ifølge Christopher Wilkens i Koht vil samarbeidet med partnerne fortsette.

Allianser viktig

- Føler du deg trygg på at dette går bra?

- Jeg har ikke grunnlag for å si noe annet, sier Knut Selberg i Selberg Arkitekter. Han er en nestor i arkitektmiljøet i Trondheim og har mye erfaring innen fysisk planlegging.

Knut Selberg synes det er bra at Koht Arkitekter har alliert seg med etablerte fagfolk. Foto: Glen Musk

- Det finnes mange unge, flinke folk med glitrende karrierer foran seg. Det kan godt være at disse er i den kategorien. Naturligvis er man som nyudannet ikke en ferdig utviklet fagperson, hverken som arkitekt eller noe annet. Mitt råd er å alliere seg med noen som har vært i krigen før.

Utfordringen med fysisk planlegging er å tenke på alt på samme tid. Det er lett å fortape seg i enkeltaspekter, slik at helheten lider. At campus skal være en del av byen, gjør det mer komplekst. Oppgaven er å skape et rammeverk for utvikling av NTNU og byen, ikke tegne bygninger. Det kommer i neste fase når en vet hva en skal bygge. Hva som skal bygges vil alltid endre seg over tid, sier Knut Selberg.

Eva Haanæs, daglig leder for Lusparken Arkitekter, mener ung alder og begrenset erfaring ikke er noe problem.

- Jeg er udelt positiv til at unge arkitekter deltar i konkurranser. Det er flott at Koth har vunnet. Norske arkitekters landsforbund ønsker flere åpne konkurranser og deltakelse fra unge arkitekter, sier Haanæs.

Nå begynner jobben

Samarbeidet med NTNUs campusprosjekt og Trondheim kommune starter 22. mai. Jobben blir å videreutvikle den fysiske planen og lage et planprogram for campusutbyggingen.

Merete Kvidal, sjef for campusprosjektet, sier at de vil utforske ulike muligheter, inkludert en løsning som innebærer null bygging på grøntarealer - hvis det løsningen politikerne i Trondheim vil ha.

Veien videre: Slik tenker de ferske arkitektene seg det nye universitetsområdet i Trondheim.