Edvard Moser var sammen med Hawking en av hovedpersonene på pressekonferansen for Starmus 2017 i London i dag. Nordmannen var for øvrig sammen med sin amerikanske kjæreste, hjerneforskeren Martha McLean Bolton. Hun er tilknyttet Max Planck-instituttet i Florida.  Kavliinstituttet har et forskningssamarbeid med Bolton og hennes laboratorium.

- Imponerende liste

Edvars Moser er ikke uvant med medieinteresse, men oppbudet i London var stor etter at det ble annonsert at Hawking ville komme med en uttalelse.

Edvard Moser la vekt på at det er en imponerende liste av personer på det faglige programmet for Starmus i Trondheim.

- Vitenskap og vitenskapskommunikasjon er viktigere enn noen sinne. Det er ikke lenger opplagt at politikerne lytter til vitenskapen. Forskning  bør drives av samfunnet, for å tjene samfunnet, sa Edvard Moser, i de ærverdige lokalene til The Royal Society, ikke langt fra Buckingham Palace.

Martha Mclean Bolton og Edvard Moser har vært sammen i ni måneder.

Edvard Moser var det eneste norske innslaget på pressekonferansen. Han fortalte at han kom begeistret hjem i sommeren 2016 etter å ha deltatt på Starmus på Tenerife. Da festivalens far, Garik Israelian, ringte og lurte på om Norge kunne være aktuelt som vertskap for festivalen i 2017, var han snar med å lansere Trondheim.

- Viktigere enn noen gang

- Jeg dro hjem fra festivalen med et ønske om å formidle til folk at vitenskapelige oppdagelser og forskning er helt sentralt i utviklingen av et kunnskapsbasert samfunn.

Når alternative fakta ikke lenger er en vits, er det viktigere enn noen gang å kommunisere hva som er vitenskap, og å få folk til å forstå hvordan forskningen virker, sa Edvard Moser.

- Er dette en anti-Trump festival?

- Det er ikke formålet, men når Trump så tydelig setter vitenskapen til side, er dette noe som uroer mange. Ved amerikanske universiteter er man veldig kritisk til presidenten, sier Moser til Adresseavisen.

Da journalisten fra Guardian på pressekonferansen lurte på hva Moser mente med at vitenskapen er viktigere enn noen sinne, svarte han at det ikke bare har med den nåværende presidenten i USA å gjøre.

- Dette gjelder i mange land. Se for eksempel på skepsisen til menneskeskapte klimaendringer. Vi kan ikke ta det for gitt at vitenskapens svar blir trodd. Vi må vise det.

Hawking en enorm inspirasjon

Nobelprisinneren laget god reklame både for NTNU og Trondheim, som han mente ver et perfekt sted for en vitenskapsfestival. Moser synes det er ekstra spennende at Stephen Hawking skal være hovedtaler og overvære hele festivalen.

- Hawkings tilstedeværelse vil være en enorm inspirasjon for unge og gamle som er interessert i vitenskap, sa Moser.

Hjerneforskeren minnet pressefolkene om at sommernettene er lyse så langt nord.

- Det vil ikke bli mye søvn, men jeg kan garantere en unik festival for deltakere av alle aldre, uansett bakgrunn.

Trondheim på kartet

- Hva kan NTNU og Trondheim tjene på festivalen?

- Jeg tror den setter NTNU og Trondheim på kartet. Det handler ikke bare om de som deltar. I forkant holder Starmus pressekonferanser Stockholm, Moskva, Tokyo, London og New York der NTNU og Trondheim blir viet oppmerksomhet. Festivalen blir også dekket av store internasjonale medier.

- Er det verdt alle pengene?

- Jeg synes det. Det er ekstremt viktig at folk vet hvordan forskning foregår og hva den betyr for samfunnet, slik at man føler et eierskap til virksomheten.

Edvard Moser understreker at sideprogrammet for barn og unge er veldig viktig, og en av de viktige endringene i profilen på festivalen. Å skape interesse for forskning og vitenskap er noe de offentlige bidragsyterne har vært spesielt opptatt av.

- Sommeren i Trøndelag er Olavsfestdagene, spel, rockemusikk og fotball. Hvordan passer Starmus inn?

- Perfekt. Det er et hull uten Starmus.

Edvard Moser sier til Adresseavisen at han vil fortsette å bo og forske i Trondheim selv om han har fått seg en amerikansk kjæreste. Martha Mclean Bolton og han har vært sammen i ni måneder.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter