- Stjørdal og Værnesregionen er blitt en pilot for hele politireformen. Det er foretatt organisatoriske grep som har ført til at det jobbes smartere og mer effektivt.

Det sier stortingsrepresentantene Hårek Elvenes og Margunn Ebbesen (begge Høyre), som fredag besøkte lensmann Marit Stigen og hennes ledergruppe i nye Værnesregionen. Værnesregionen er én av sju tjenesteenheter i Trøndelag politidistrikt og består av kommunene Stjørdal, Selbu, Tydal, Frosta, Meråker og Malvik med over 47 500 innbyggere.

Det nye lensmannsdistriktet har totalt 80 ansatte, hvorav 50 går i turnus. Det brukes betydelige ressurser på landets tredje største flyplass, Trondheim lufthavn Værnes, med over fem millioner passasjerer i året, hvorav én million på utland.

Som justispolitikere har Elvenes og Ebbesen besøkt politiet flere steder i landet. De har stort sett fått positive tilbakemeldinger på nærpolitireformen. – Publikum forteller at de aldri før har sett så mye politi ute. Det samme inntrykket har vi fått her i Stjørdal etter å ha vært med en patrulje. Publikum virker å være fornøyd. Det er blitt lettere å komme i kontakt med politiet enn da lensmannskontoret stengte døren klokken 15.

Utnytter ressursene

Ebbesen forteller at politiet er blitt mer effektivt, ressursene utnyttes langt bedre. Ved hjelp av moderne datautstyr kan mye av etterforskningen utføres ute blant patruljene.

Marit Stigen har siden 2009 vært lensmann i Stjørdal. Hun leder i dag Værnesregionen, ett av landets største lensmannsdistrikt, som består av flere sammenslåtte lensmannskontorer.

Stigen understreker at politiet skal bli bedre til å forebygge og bekjempe kriminalitet. Målsettingen med det nye nærpolitiet er at politiet skal være operativt, synlig og tilgjengelig, med kapasitet til å forebygge, etterforske og påtale kriminelle handlinger.

- Kompleksiteten i oppgaver og samfunnets utvikling, medførte at vi måte videreutvikle oss. Vi ønsket mer synlig politi med riktig kompetanse ute blant folk. I 2009 var det ingen utviste eller bortviste fra flyplassen, mens Moss lufthavn Rygge hadde om lag 100 utviste/bortviste. I fjor hadde vi 32 utviste/bortviste, forteller Stigen.

Færre ledere

Siden 2010 har Værnesregionen halvert antall ledere og sivilt ansatte. Planleggingen av tjenestene er blitt bedre. Det er felles oppmøtested med mer effektiv ledelse og styring. Sammenligner man månedene november og desember 2015 med de samme månedene i 2016 viser de en fordobling av antallet planlagte oppdrag.

Værnesregionen har etablert lensmannskontor på hjul. Svein Erik Gjølmesli, operativ leder, forteller om ukentlige strategimøter, der tjenesten blir nøye planlagt. Distriktspatruljene skal være ute minst to hele dager i uken.

- Patruljene har med seg ulike arbeidsoppgaver. De foretar avhør, forkynnelser, utfører trafikkontroller, driver forebyggende virksomhet og besøker asylmottak. Ved hjelp av moderne dataverktøy jobber vi kunnskapsstyrt ute i distriktene. Vi leverer bedre polititjenester enn vi gjorde med den gamle lensmannskontormodellen, sier Gjølmesli.

Gi mer trygghet

Stortingskandidat for Høyre, Mari Holm Lønseth, var også til stede. Hun sier følgende: – Politireformen handler om å gi oss mer trygghet i hverdagen. Da trenger vi et mer effektivt politi som løser mer sammensatte kriminalitet enn tidligere. Vi trenger flere synlige politifolk der folk er, og mer effektiv etterforskning. Det er det politireformen handler om, og nå begynner vi å se resultatene. Værnesregionen er et godt eksempel.

Hun legger til at det er ansatt over 100 flere politifolk i Trøndelag siden 2014. Politireformen er derfor også en massiv satsing på mer penger til politiet. – Vi trenger fortsatt flere politifolk i gatene, og derfor vil Høyre også sørge for flere politifolk i årene som kommer om vi blir gjenvalgt, sier Lønseth.

Politireformen: Værnesregionen har organisert tjenesten på en ny og smartere måte. F.v: Arne Henrik Ulvin, leder for vakt og beredskap, Toril Sandvik, leder for sivil forvaltning og Annar Sparby, etterforskningsleder. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Mobile kontor: Svein Erik Gjølmesli, operativ leder, forteller at Værnesregionen har etablert lensmannskontor på hjul. Distriktspatruljene skal være ute minst to hele dager i uken. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Populær: Lensmann Marit Stigen fikk fredag besøk av stortingskandidat for Høyre, Mari Holm Lønseth og stortingsrepresentantene Margunn Ebbesen og Hårek Elvenes, som representerer Høyre i justiskomiteen. De skryter av Stigen og hennes mannskaper. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen