- Det er ganske ironisk. Og ganske uvirkelig, sier han.

Førsteårs-studenten ved jusstudiet ved University of Manchester møter oss ved sin studenthybel rett ved skolen. I sekken ligger boka han har fått et mildt sagt nært forhold til det siste året: Criminal law.

Bekymringsmelding

På tidspunktet selvmordsbomberen Salman Ramadan Abedi drepte seg selv og 21 andre – hvorav flere barn – satt Magnus alene på hybelen. Der leste han om terror, hva slags intensjon en person bak en terrorhandling har og straff knyttet til handlingen.

Les også: Tre personer pågrepet etter Manchester-angrepet

- Så tikket det inn en bekymringsmelding på mobilen. Vertsfamilien jeg hadde i utvekslingsåret i Washington mens jeg gikk på videregående håpet jeg ikke var i Manchester Arena. Jeg skjønte ikke hvorfor spørsmålet kom, men forsto raskt at noe hadde skjedd da jeg slo på nyhetene. At det var terrorangrep tenkte jeg ikke på, det er jo så virkelighetsfjernt. Men det var ikke så fjernt likevel, ganske nært faktisk, sier han.

Student i Manchester: Magnus Løvaas fra Trondheim føler seg ikke utrygg i Manchester etter det som skjedde. Men jus-studenten innrømmer at angrepet ligger i bakhodet.

- Hva gjorde du da?

- Jeg kontaktet mamma og pappa, og sa fra at alt var bra med meg. Jeg ville ikke at de skulle våkne opp til nyheten uten at jeg hadde sagt noe, sier han.

Preget

I morgen har han eksamen i «Criminal law», og angrepet i byen har preget ham. Ikke mye, men nok til at det ligger i bakhodet hele tiden.

Les også: Trusselnivået i Storbritannia hevet til «kritisk»

- Det ble jo til at jeg trykket reload på nettleseren i løpet av natta, og det tar litt av konsentrasjonen etter hvert som meldingene om antall døde tikket inn. Men jeg kan ikke skylde på andre enn meg selv hvis det går dårlig i morgen, sier han.

Ikke utrygg

Og tirsdag, dagen etter angrepet, ble det naturligvis mye snakk om det som skjedde. Skolen sendte også ut mail om at de som ønsket, kunne ta eksamen senere i sommer hvis studentene ikke var klare for eksamen etter det som hadde skjedd. Men for Magnus er det uaktuelt.

Sammen med sju andre studener deler Magnus dette fellesrommet i studentboligen. Foto: Rune Petter Ness

- Hvis jeg gjør det føler jeg at jeg misbruker systemet, og eksamen kommer igjen.

- Er du redd etter det som har skjedd?

- Jeg har ikke følt meg utrygg i byen selv om det er en storby. Det er annerledes å komme hit sammenlignet med Trondheim. Men jeg merker at jeg blir skeptisk og det er ekkelt når slike ting skjer på steder hvor mange er samlet. Dette er jo ikke et angrep rettet mot en spesiell ting, men mot et stort arrangement. Og det er kanskje ekstra spesielt her i Manchester hvor det er mange store kulturarrangement og idrettsarrangement, sier han.

Les også: - Hva sier jeg til dattera mi?

40000 studenter

For to uker siden var han på Old Trafford for å se semifinalen mellom Manchester United og Celta Vigo. En kamp som sørger for at United spiller finale onsdag kveld.

- Tanken om terror streifet meg et halvsekund da jeg sammen med 60 000 gikk inn og ut av arenaen på samme tidspunkt.

Ved rådhuset: Det ble lagt ned blomster flere steder i Manchester sentrum etter angrepet som hittil har krevd 22 menneskeliv. Her ved rådhuset tirsdag kveld.

Han kjente ingen som var på konserten mandag kveld, og har ikke fått melding om at noen han studerer med heller var der. Ifølge Magnus er det rundt 50 nordmenn som studerer på universitetet.

- Men det er et stort universitet med nærmere 40 000 studenter, så det er ikke utenkelig at noen herfra var på konserten.

Les også: Kommentar: Intet er hellig for terrorister

Etter eksamen torsdag venter ytterligere to før han kan ta fire måneders sommerferie. Så reiser han tilbake igjen for de siste to årene som jus-student.

- Men det skal bli godt med ferie. Det er et rimelig intensivt studie med rundt 60 timers studering i uka. Men jeg klager ikke, det var dette jeg ville, sier han før turen går til lesesalen inne i det ærverdige universitetet.