Miljøpakken tilbyr elsykkelcontaineren med sju sykler gratis til bedriftene for en to ukersperiode. Bedriftene forplikter seg til at syklene må brukes minst 80 prosent av tiden og at det blir målt reisevaner før og etter låneperioden.

- Vi er så ubeskjeden at vi kaller det en verdenspremiene. Etter det vi kjenner til, er det ingen andre land som har prøvd en lignende delesykkelordning, forteller reiserådgiver Ingeborg Grønning i Miljøpakken.

Kronikk: Trondheims første elsykkelpool på Sluppen

- Gjør det til en lek å sykle

Premieren på det nye tilbudet ble markert hos verktøyprodusenten Sandvik-Teeness på Grilstad mandag formiddag med snorklipping, bløtkake og overlevering av elsyklene til de første «testsyklistene».

- Elsykkel senker alle terskler. Bakker og slitsomme strekninger nærmest forsvinner og det blir en fryd å suse av gårde. Du slipper kø og kan vinke til bilistene når du farer forbi. Du sparer penger på bensin og bompenger samtidig som du får brukt kroppen. Og du kan sykle til jobb og til møter, til og med i kjole eller dress, uten å bli svett. Elsykkel gjør det til en lek å sykle, sier reiserådgiver Roy Inge Sivertsen i Miljøpakken, før Grønning klipper over båndet til sykkelcontaineren.

Sju ansatte elsykler i to uker

I testperioden skal de sju som låner elsykkel sykle til jobb og plasserer deretter sykkelen på lading i containeren til arbeidsdagen er over. Hver elsykkel har en batterikapasitet på rundt 45 kilometer med normal bruk.

To tredjedeler av de 115 ansatte hos Sandvik–Teeness bruker bil til og fra jobb. Av disse har nærmere halvparten mer enn ti kilometer reisevei.

De sju ansatte som har meldt seg til å prøve elsykkel i to uker bor spredt over hele Trondheim, mens en er bosatt i Hommelvik.

- Bytte ut bil med sykkel

- Vi håper noen finner glede med elsykkel og vil vurdere å bytte ut bilen med elsykkel og bruker elsykkel når de kan og bil når de må, sa Sivertsen til de første prøvesyklistene, før elsyklene ble trillet ut av containeren.

I solskinnet på Grilstad kommer gleden med elsykkel fort til syne. Etter en testrunde rundt fabrikken er det mye smil og latter.

- Fantastisk! Jeg gleder meg til å introdusere elsykkel for fruen, sier en begeistret Nils Ruud (62) etter testrunden. Han skal sykle 17 kilometer fram og tilbake til Hommelvik hver dag og ser fram til en ny sykkelerfaring.–Jeg har syklet Trondheim–Oslo (i konkurransen Den store styrkeprøven, red.anm.) åtte ganger og er glad i å sykle, men dette blir noe helt annerledes, sier Ruud.

Arbeidskollega Arne Martin Nordmark (39) bor i Fagerlia og har en gammel elsykkel han av og til har prøvd til og fra jobben.

–Jeg bruker 22 minutter fra Fagerlia til Grilstad og kanskje et par minutter med på hjemturen. Det går i over 20 kilometers fart opp Vestoppfarten. Når jeg bruker vanlig sykkel må jeg dusje både når jeg kommer på jobb og når jeg kommer hjem, sier Nordmark, som vurderer å kjøpe en ny elsykkel.

Elsyklene flyttes fra bedrift til bedrift

Containeren med de syv elsyklene skal benyttes av bedrifter på blant annet Sluppen, Elgeseter, Strindheim og Nyhavna de neste ukene og månedene.

- Interessen for den nye elsykkelpakken blant bedriftene har vært enorm. Vi har inngått toukersavtaler for det neste halve året. Første ledige prøveperiode er i november/desember, sier Grønning.

Miljøpakken har satt av i underkant av 500 000 kroner for sykkelpakken som inkluderer ni elsykler (sju til utlån samt to reservesykler), ladeløsning og container.

800 personer har testet elsykkel i en uke

Fra før har Miljøpakken et elsykkeltilbud for hele byens befolkning hvor alle som ønsker det, mot et depositum på 500 kroner, kan bestille en ukes gratis prøvesykling fra onsdag til tirsdag hos seks ulike forhandlere. Siden juni 2015 har om lag 800 personer benyttet tilbudet og Miljøpakken regner med å passere 1000 personer i løpet av sommeren.

Mandag var det ingen ledige uker før i begynnelsen av august.

Miljøpakken har de siste årene lansert flere tiltak for å øke antallet syklister i Trondheim. Målsettingen er at antall sykkelturer skal dobles innen 2025.

I 2014 kom kampanjen «Sykkelvennlig arbeidsplass» for å oppmuntre arbeidsplasser til å gjøre det lett for ansatte å velge sykkelen til jobb.

Signert: Er bilen den nye røyken?

Mange ansatte hos Sandvik-Teeness benyttet anledning til en testtur på de nye elsyklene. Foto: Terje Svaan
Begeistret. Nils Ruud ser fram til å sykle tur-retur Grilstad - Hommelvik hver dag i to uker på elsykkel. Foto: Terje Svaan, Adresseavisen
Arnstein Jensås (t.v.) og Øyvind Hafeld skal begge teste elsykkel i to uker til og fra henholdsvis Grilstad - Fagerlia og Grilstad - Ugla. Foto: Terje Svaan, Adresseavisen
Miljøpakken feiret premieren på den nye elsykkelpakken med bløtkake mandag. Foto: Terje Svaan, Adresseavisen
De ansatte lot seg ikke be to ganger da de fikk teste de nye elsyklene rundt fabrikkbygningen til Sandvik-Teeness på Grilstad Foto: Terje Svaan, Adresseavisen