Ti pasienter ble i helgen innlagt ved St. Olav etter at de fikk påvist betennelse i øyet som følge av en øyebehandling. Alle pasientene er nå operert og under antibiotikabehandling, men det er for tidlig å si om infeksjonen vil få noen konsekvenser for pasientenes syn.

- Det er første gang vi har opplevd dette, og vi er veldig preget av det. Vi vil jo hjelpe pasientene, vi vil ikke skade dem, så vi synes dette er forferdelig, sier Marit Fagerli, sjef for øyeavdelingen.

Mistet synet

Ole Erik Barstad fra Byneset var på sykehuset tirsdag for å få behandling for en øyesykdom på det venstre øyet. Behandlingen som han har tatt to ganger tidligere, består av en sprøyteinjeksjon i øyeeplet.

To dager senere ble han nærmest slått ut av smerter.

- Det kom som kastet over meg. Jeg så ingen ting, alt var bare virvar. Jeg fikk forferdelig vondt i øyet, der jeg hadde fått nålestikket. Jeg klarte ikke å røre på øyet. Jeg ble helt rar, forteller Barstad.

Han var i en konfirmasjon hos et onkelbarn da han ble syk torsdag. Fredag ble han innlagt ved øyeavdelingen, og mandag er han fortsatt til observasjon ved sykehuset. Det venstre øyet er rødt og hovent, og Barstad vil helst holde det lukket.

- Det er ikke vondt lenger, heldigvis. Legen som var her i dag, sa at det var en fin bedring fra i går. Det kjenner jeg. Nå kan jeg se konturene av blokkene der, sier han og peker ut gjennom vinduet i fjerde etasje.

Ble operert

Barstad ble i likhet med de ti andre pasientene operert etter infeksjonen. Nå gjenstår antibiotikabehandling. Han er svært spent på om han får noen varige mén etter infeksjonen.

Spent: Ole Erik Barstad er spent på hvordan det venstre øyet blir etter at han fikk en infeksjon som følge av øyebehandlingen ved St. Olavs Hospital. - Jeg er skeptisk, medgir han.

- Jeg er veldig skeptisk. Hvis synet blir slik det var tidligere, så er jeg fornøyd, sier han.

Han bruker ordet skandale når han skal beskrive det som har skjedd. Men han frifinner St. Olavs Hospital. Han mener det må være medisinen de fikk på øyet som er årsaken til infeksjonen. Men til tross for at han ble syk av å være på sykehuset, har han ikke annet enn positivt å si om den behandlingen han har fått.

- Jeg har fått all hjelp og støtte som jeg regnet med jeg skulle få. Det er godt å være her, smiler Barstad.

Innkalte pasienter

Det ble slått full alarm på øyeavdelingen fredag da flere øyepasienter tok kontakt og fortalte at de hadde fått sterke smerter, rødt øye og nedsatt syn etter at de tidligere i uken ble behandlet for øyesykdom. Da det ble konstatert at pasientene hadde fått en infeksjon på øyet, tok sykehuset kontakt med rundt 40 pasienter som hadde gjennomført den samme behandlingen.

Beklager: Sjef for øyeavdelingen Marit Fagerli beklager sterkt at pasienter er blitt påført en infeksjon etter behandling ved St. Olavs Hospital. Til venstre kommunikasjonsdirektør Marit Kvikne.

- Etter hvert fikk vi et klart bilde av at det var pasientene som ble behandlet tirsdag som hadde fått en infeksjon. De er alle blitt behandlet med samme medisin, og de har fått en bakterie inn i øyet i forbindelse med denne behandlingen, forteller Marit Fagerli, sjef for øyeavdelingen.

De fleste av disse pasientene ble behandlet for aldersrelatert makuladegenerasjon (AMD) som innebærer at den gule flekken i netthinna er skadet og at sentralsynet er svekket.

De ti pasientene som er blitt syke etter behandlingen, har nå fått operert bort glasslegemet i øyet. Dette for å fjerne infeksjonen.

- Det er ikke helt uvanlig å gjøre en operasjon der man fjerner glasslegemet i øyet. Det er et inngrep som vi har veldig mye erfaring med å gjøre som et ledd i behandlingen av andre sykdommer, og det pleier å gå greit å være uten glasslegeme i øyet, sier Fagerli.

Behandlingen virker

Mandag ble noen av pasientene utskrevet, men Fagerli sier de ønsker å beholde de fleste pasientene slik at de er sikre på at de er i bedring før de sendes hjem. Så langt ser behandlingen ut til å virke.

- Men foreløpig er det altfor tidlig å si hvordan det vil gå med synet for hver enkelt. Det er en kjent sak at infeksjon i øyet er potensielt truende for synet. Noen ganger går det mye bedre enn det ser ut til å begynne med. Det er et spekter fra et veldig godt resultat til et dårligere resultat, men dette er det vanskelig å svare på nå, sier Fagerli.

God behandling: Ole Erik Barstad skryter av hvordan St. Olavs Hospital har behandlet han og de andre pasientene som i forrige uke fikk øyeinfeksjon etter behandling ved sykehuset. Vibeke Halvorsen, spesialsykepleier i øyesykdommer, er en av dem som har fulgt opp pasientene.

Hun er svært lei seg for at pasienter har blitt utsatt for dette, og beklager sterkt hendelsen. Hun sier at pasientene har opplevd dette som smertefullt, men at de har vært tapre.

- Vi gjør nå det vi kan for å trygge de pasientene som fortsatt skal ha behandling hos oss. Vi har gjort nærmere 28 000 injeksjoner på øyeavdelingen, og inntil denne hendelsen så er det uhyre sjelden vi har opplevd infeksjoner. Vi tenker at vi skal klare å fortsette å sette injeksjoner på en trygg måte også etter dette, sier Fagerli.

Mandag ble behandlingen midlertidig stanset.

Skal granskes

St. Olav har nå igangsatt en hendelsesanalyse for å finne årsaken til at pasienter er blitt påført denne infeksjonen. Fagerli ønsker ikke å spekulere i årsak, men sier at de skal komme til bunns i dette.

Fylkeslege Jan Vaage ser svært alvorlig på at pasienter har fått infeksjon på øyet ved St. Olavs Hospital.

I tillegg varsler også fylkeslege Jan Vaage at det vil bli gjennomført en tilsynsmessig oppfølging av hendelsen. Både Statens helsetilsyn og Helsedirektoratet er varslet om det som har skjedd. Vaage sier at han ble orientert om saken fredag ettermiddag, og har blitt oppdatert gjennom hele helga. Slik kommenterer han saken:

- Det er først og fremst overraskende at dette kan skje. Det gis rundt 5000 slike behandlinger i året, det er en behandling som de har drevet med i mange år, og det er forsvinnende få problemer knyttet til dette. Når nesten alle som er blitt behandlet på samme dag nå har fått infeksjon, så lurer vi på hva som har sviktet og hva som kan være årsaken. Dette er pasienter som får behandling for å redde synet, og som nå står i fare for å få en synssvekkelse på grunn av behandlingen. Dette er kjempealvorlig, sier Vaage.

Hans inntrykk er at sykehuset har håndtert saken på en god måte, både med å varsle fra om hendelsen, ta kontakt med aktuelle pasienter og sikre en beredskap for å ta hånd om pasientene.