Vi har en datter på 16 år som har slitt med depresjoner og skolevegring. En dag oppdaget jeg at hun hadde vært hos psykolog fordi de ved en feil hadde sendt regning for egenandel som havnet i vår postkasse. Vi vil gjerne hjelpe henne med dette. Har vi rett til å kreve innsyn i hva hun og psykologen prater om?

Pasientombud Elin Hagerup svarer: Det er mange som lurer på det samme som deg; når har ikke foreldre lenger rett til å få all informasjon om barna sine? Vi er vant til å tenke at man ikke er myndig før man er 18 år, og at fram til da har foreldre rett til å få all informasjon. Slik er det ikke. Selv om dere har gode intensjoner om å hjelpe henne, er det datteren din som har rett til å bestemme selv hva dere skal få vite. Grunnen til dette er at hun er over 16 år, og det er det som er den helserettslige myndighetsalderen. Du kan selvfølgelig spørre henne om å få se de papirene hun har, eller om å få snakke med behandleren hennes. Hvis hun ønsker det kan hun gi dere fullmakt til å snakke fritt med legen eller psykologen, og se den samme informasjonen som hun har rett til å se. Men hvis hun ikke ønsker dette kan du altså ikke kreve å få vite mer enn det hun sier til deg.

Det er noen unntak fra denne regelen som det kan være greit å vite om. Ett av dem er at hvis helsepersonell som behandler barnet ditt, og barnet er mellom 16 og 18 år, mener at det er riktig at dere får informasjon om hva som har hendt for å ivareta det foreldreansvaret dere har ovenfor barnet fram til det er 18 år, kan de gi dere det. Det kan for eksempel være om en 16-åring havner på sykehus etter en fest med for mye alkoholinntak. Da vil det være behov for at dere tar ansvar for dette som foreldre, og da kan sykehuset varsle dere.

Intensjonene med denne lovgivningen er å sikre barns rett til å få helsehjelp uten å være redde for konsekvensene ved å gjøre det. Selv om dere har gode intensjoner om å hjelpe barnet deres er ikke det alltid tilfelle. Barn helt ned til 12 år har rett til å si sin mening i alle spørsmål om egen helse. Det fins eksempler på at foreldre ikke har fått informasjon om helsesituasjonen til barnet sitt fordi barnet selv ikke ønsker dette, og helsepersonell vurderer at det er riktig å respektere dette ønsket. Årsakene kan være vanskelige forhold i hjemmet som mishandling eller overbevisningsspørsmål, for eksempel religiøse eller politiske, hvor barn og foreldre er uenige. Helsepersonell kan også gi barn råd om lettere psykiske problemer uten å varsle foreldre. Men hvis barnet har helseproblemer som er alvorlig kan ikke helsepersonellet holde tilbake informasjon. Dette kan være saker hvor barnet har en alvorlig psykisk lidelse eller misbruker rusmidler.

En annen ting dere må vite om i denne saken er at barnet ditt som er over 16 år skal ikke betale egenandeler når hun mottar psykoterapeutisk behandling (dette kan blant annet være samtaleterapi hos en psykolog). Dette er feil praksis og dere kan kontakte oss for en eventuell oppfølging av dette.

Ønsker du å lese mer om dette finner du det nærmere omtalt i Pasient og brukerrettighetsloven, og i heftet «Pårørende- en ressurs» utgitt av Helsedirektoratet, eller at du tar kontakt med Pasient og brukerombudet i ditt fylke for nærmere informasjon.

Hilsen Elin Hagerup, pasient- og brukerombud i Sør-Trøndelag.

Har du lyst til å lese hva andre har spurt om? Da finner du det her.

Spørsmål kan sendes til: st@pasientogbrukerombudet.no