- Systemet betyr en smidigere retur til Norge. Jeg er akkurat selv på vei igjennom tollen på Gardermoen på retur fra Alicante. Tidligere var det større ulempe for folk som kom til Gardermoen og skulle videre til en annen norsk flyplass. Nå går de rett igjennom, sier lufthavndirektør på Værnes Lasse Bardal.

Tollfilter

Fortollingen av bagasjen foregår nå ved at kofferter og bager sendes igjennom et filter der tollerne kan se innholdet. Passasjerene får opp et varsel og må bekrefte at dette er deres koffert. Dersom tollerne ønsker å se nærmere på innholdet, blir du plukket ut. Hvis ikke går bagasjen videre og du kan plukke den opp på den endelige destinasjonen din.

Les også: Trøndere bestilte sexdukker i barnestørrelse

Det betyr at du som flypassasjer slipper å ta ut bagasjen på Gardermoen og sjekke den inn igjen dersom du skal videre til Værnes.

Prøveprosjekt

Regjeringen har valgt å innføre ordningen som betyr at passasjerer fra utlandet ikke lenger må ta bagasjen sin forbi tollkontroll til ny innsjekk og sikkerhetskontroll når de kommer fra utlandet og skal fly videre i Norge.

Les også: Hofstad Helleland: - Det har tatt altfor lang tid

Lufthavndirektør på Værnes Lasse Bardal Foto: ANDERS EIDEM RYEN

I første omgang er dette et prøveprosjekt som utløper i 2018.

- Men det er meningen at det skal bli permanent, sier Berdal.

Politiets sikkerhetstjeneste, Politidirektoratet og Tollvesenet har advart mot å la kommersielle hensyn svekke grensekontrollen. Utfordringen med å kutte transfertiden ligger i å få opprettholdt kontrolloppgavene til Tollvesenet og politiet på samme nivå som tidligere. Flertallet på Stortingen sa ja til å få til en forenklet transfer på Gardermoen.

Domestic Transfer

- Dette er en prøveordning over tre år som ble satt i gang i 2016. Ordningen heter Domestic Transfer. Oppstarten var forsiktig med utvalgte ankomster fra de tre norske selskapene SAS, Norwegian og Widereøe. Vi har brukt erfaringene derfra og gradvis sluppet på flere fly i ordningen og med full drift fra 24. april. Det vil si at nesten alle passasjerer på utenlandsflighter fra de tre norske selskapene som kommer til Gardermoen og skal videre til en annen norsk flyplass nå slipper å ta ut bagasjen sin på Oslo Lufthavn, sier seksjonssjef i Tollvesenet Tor Fredriksen.

Les også: Se hva det kan koste deg å bli tatt med for mye

Seksjonssjef i Tollvesenet Tor Fredriksen Foto: NTB scanpix

Forutsetningen er at flyselskapet leverer de nødvendige dataopplysninger og at passasjeren har en gjennomgående billett, altså én billett som dekker reisen fra avreisested til sluttdestinasjon

Avansert datasystem

Avinor ved Oslo Lufthavn, flyselskapene, handlingsselskapene og Tollvesenet har i samarbeid utviklet et avansert datasystem. Man må skanne inn sin billett både inn og ut av nytt tollfilter. Reiser man i grupper får man opp et bilde av sin bagasje og bekrefter med et tastetrykk at de eier denne. Da knyttes de juridisk til denne bagasjen. Bagasjen er da sendt gjennom en røntgenmaskin og tollerne får et bilde av innholdet. Dersom tollerne finner noe mistenkelig ut fra bildene, eller av andre årsaker ønsker en tollkontroll, har de anledning til å foreta en manuell kontroll av kofferten. I tillegg har tollerne tilgang til informasjon om bagasje og den reisende som gjør at de kan vurdere om noe skal sjekkes grundigere.

God nok kontroll?

Da regjeringen foreslo de nye kontrollrutinene, uttrykte Tollvesenet bekymring for at kontrollen ikke skulle bli god nok.

- Vi fryktet at vi ikke ville få god nok kontroll på innsjekket bagasje sammen med passasjer. Passasjerer er mer nervøse når de har kofferten ved siden av seg, enn om den ligger på et samlebånd langt unna. Ennå er det for tidlig å konkludere, men det er spennende å prøve nye teknologiske løsninger. Prøveprosjektet går til sommeren 2018. Vi ønsker ikke å konkludere noe før den tid, sier Fredriksen.

Passasjerne får hjelp

Han er ikke i tvil om at de nye rutinene gjør det enklere for passasjerene.

- De reisende slipper å gå ned i bagasjehallen, hente sin bagasje, passere tollfilteret, sjekke inn bagasje påny for deretter å gå gjennom ny sikkerhetskontroll før de kan gå til innenlandsflyet. I ny løsning befinner passasjerene seg hele tiden på avgangsnivået, sier Fredriksen.

På samme nivå finner passasjerene tollfilteret. Foran det nye tollfilteret er det til enhver tid flyplasshjelpere som kan guide passasjerer som har spørsmål.