I starten av mai ble en enstemmig kontrollkomité enige om å be revisjonen om å gjøre en såkalt forundersøkelse av Ap-topp Rune Olsøs og hans arbeidsgiver Staur Holdings rolle innenfor tomteområdene Overvik og Være. Adresseavisen har tidligere omtalt at Olsø og hans arbeidsgiver Staur sammen har en opsjon på Være om framtidig boligbygging. Avtalen kan gi stor inntjening i fremtiden, men det forutsetter at området ikke er vernet av grønn strek slik at det kan omdisponeres til boligområde. Etter at Aps gruppeleder Geir Waage forhandlet med Høyre om grønn strek, unnslapp Være dette særskilte vernet.

Nå er forundersøkelsen klar, og en enstemmig kontrollkomité ber om at revisjonen fortsetter sin undersøkelse av forholdene rundt Være og Overvik i forbindelse med de pågående prosjektene om grønn strek og Kystad-saken.

Olsø eneste informant

Forundersøkelsen er kun basert på opplysninger gitt av Rune Olsø selv om hans egen og Staurs rolle i disse sakene, og revisjonen skriver i sitt notat at det ikke har vært mulig å kontrollere disse opplysningene på grunn av den korte tidsfristen. Kommunerevisjonen foreslår derfor at problemstillingene rundt Være og Overvik blir inkludert i de allerede bestilte prosjektene som skal gjennomgå Kystad-saken og grønn strek.

Leder av kontrollkomiteen, Rolf Jarle Brøske (H), regner med at rapportene ikke vil være klare før et godt stykke ut på høsten.

- Komiteen har ikke grunnlag for å tro at noe irregulært har foregått i disse to sakene, men når revisjonen først skal gjøre en omfattende gjennomgang av grønn strek, er det naturlig at vi ser på rollene Olsø og Staur har hatt i disse to områdene. Da er det også nødvendig å se nærmere på prosessen rundt selve omreguleringen av Overvik i kommuneplanens arealdel (KPA). Komiteen forventer at revisjonen her vil gå grundig gjennom alle relevante forhold, slik at vi med sikkerhet kan si om det har skjedd noe kritikkverdig eller ikke, sier Brøske.

290 dekar på Være

I sin orientering til revisjonen har Olsø fortalt om eierforholdet i sin opsjon på Være. Ifølge Olsø ble opsjonen inngått 26. mai 2015. Avtalen gir Olsøs selskap Trofjord AS opsjon til å kjøpe hele eller deler av den 290 dekar store eiendommen, som ikke allerede er regulert til boligformål, dersom området blir omregulert til bolig – eller næringsformål.

Ap-topp Rune Olsø sier han har meldt seg inhabil og forlatt rommet hver gang grønn strek-saken har blitt behandlet i Ap.

Det er Trofjord AS som skal stå for prosjektering, salg og eventuell utbygging. Tidligere har Olsø selv skriftlig opplyst til Adresseavisen at han eier 10 prosent og Staur 90 prosent av opsjonen. Ifølge notatet til revisjonen sier Olsø nå at dette blir feil, fordi grunneieren har en rett og plikt til å kjøpe seg inn med 49 prosent av aksjene i Trofjord når første del av området blir regulert. Etter en eventuell omregulering har også Staur rett på 45,9 prosent av aksjene i Trofjord, mens Olsøs eierandel da blir 5,1 prosent, ifølge Olsø.

- Interesser i en rekke områder

Overfor revisjonen har Olsø understreket at han har meldt seg inhabil og gått ut av rommet ved hver eneste anledning grønn strek-saken har vært til behandling i Aps gruppestyre, og at han aldri har deltatt i behandlingen av saken i noe kommunalt fora. Han viser også til en epost han skrev til ordfører, gruppeleder og partileder 13. januar 2016: «Som jeg varslet gruppestyret om allerede i fjor har jeg, og næringslivsfolk jeg arbeider sammen med, ulike interesser knyttet til en rekke konkrete områder i Trondheim, både på vestsiden, østsiden og sørsiden av byen, og som varslet ønsker jeg derfor ikke å delta i vurderinger og diskusjoner knyttet til konkrete områder».

- Ingen særskilt bonus

Når det gjelder Overvik har Olsø opplyst til revisjonen at hans arbeidsgiver Staur Holding eier 10,3 prosent i området, men at han selv ikke har noen eierinteresser der. Ifølge Olsø har han heller ingen særskilt bonus knyttet til Staurs eierforhold i området. Også her understreker Olsø at han har meldt seg inhabil «i alle sammenhenger der Overvik har vært til behandling i kommunale fora». I tillegg har han også her meldt seg inhabil og gått ut av rommet ved hver eneste anledning Overvik har vært til behandling i eget parti, presiserer han.

Rune Olsø har ikke ønsket å kommentere at revisjonen skal undersøke hans og Staurs rolle i Overvik og Være i forbindelse med gjennomgangen av Kystad-saken og grønn strek.