Hvordan kan den flotte turen i marka ende i frustrasjon og sinne? Adresseavisen har spurt psykologer om hva de tror årsaken er.

Gro Beate Drege er psykolog og jobber hos Klinikk 5 i Trondheim. Hun understreker at det blir betraktninger fra hennes side, da hun ikke har forsket på akkurat denne problemstillingen.

Les også: Det er lov å bruke hodet, selv om man har hjelm på det

Gro Beate Drege er psykolog og jobber hos Klinikk 5 i Trondheim Foto: Privat

- Jeg tenker at den gående trolig har behov for, og forventninger om ro i naturen. Personen ønsker rolig trim alene og vil komme seg bort fra det hektiske, sosiale og prestasjonsorienterte samfunnet. Det er et ønske om bare å være, økt velvære og stressreduksjon. Da blir det uventede møtet med fart/action som syklisten representerer en «fare-situasjon», sier Drege.

Dårlig kommunikasjon

Dermed får turgåeren en stressreaksjon i form av at han blir redd/sint.

- Syklisten derimot har behov for motivasjon, forventning om action, prestere godt/bedre eller mestre en utfordring. Personen er i adrenalinrush, sier Drege.

Les også: Sykling på typiske turstier i marka bør forbys

Både hos turgåer og syklist blir det en krasj i forventninger.

- Begge parter blir lite empatiske og kommuniserer dårlig eller primitivt, sier Drege.

Reviret invaderes

Jan Fjeldsæter bruker marka både til fots og på sykkel. Han jobber som psykolog hos Avantas.

- Det er vel en opplevelse av at ditt revir blir invadert eller tråkket på. Å si at det er krig i marka mellom tirgåere og syklister, er vel overdrevet. Jeg tror det er mer situasjoner som oppstår der og da. For eksempel at en syklist har litt for stor fart rundt en sving og kommer overraskende på fotgjengeren. Syklisten opplever nok at han har mer kontroll på situasjonen, sier Fjeldsæter.

Les også: Har undersøkt hvordan stier i marka slites av sykkel og hest

Grunnleggende irritasjon

I tillegg til situasjoner som oppstår der turgåere opplever at roen og freden blir brutt, tror han også det kan ligge en grunnleggende irritasjon hos folk som mener at sykkel ikke hører hjemme i marka og at stier blir ødelagte. Denn trigges når man møter syklister.

- Jeg opplever at de fleste syklister tar hensyn og at det er god gammeldags høflighet som må gjeld også når man er ute på tur, sier Fjeldsæter.