Normalt vil en statsminister tjene på en tøff reaksjon etter en krise, men førsteamanuensis Gary Love ved NTNU tror ikke nødvendigvis det gjelder etter terroren i London lørdag.

Mer av det samme

- May ønsker å virke tøff og statsministeraktig etter mange kuvendinger i det siste. Spørsmålet er om folk tror på at linjen med mer enda mer militær intervensjon i andre land er effektiv mot terrorisme i eget land.

Storbritannia har kjørt en hard linje helt siden terrorangrepet mot USA i 2001, både med Blair og Cameron. Labour-leder Jeremy Corbyn har markert seg med å si at slike intervensjoner snarere skaper terrorisme.

Betyr mest for oppmøte

Love synes statsminister Mays uttalelse om at Storbritannia har vært for tolerant mot ekstremisme er oppsiktsvekkende. Kanskje kan det virke mobiliserende, men samtidig kan det slå tilbake på henne og partiet, mener Storbritannia-eksperten.

- Som innenriksminister var May ansvarlig for politikken hun nå kritiserer.

Love tror ikke den siste terroraksjonen påvirker folks oppfatning i særlig grad, men at den kan få utslag for oppmøtet på valgdagen torsdag. Årsaken til at meningsmålingene spriker så voldsomt ligger nemlig ikke i tallgrunnlaget, men i vurderingen av oppmøtet, påpeker Love.

De unge vil ha Corbyn

- Meningsmålerne som tror på et høyt oppmøte blant de unge, gir May svakere tall. Mens de unge favoriserer Labour, har de konservative et stort overtak blant de eldre velgerne.

Ifølge Gary Love ligger flertallet av den britiske befolkningen nærmere Labours politikk enn de konservatives. Men May har fordelen av å være statsminister. Under hele valgkampen har hun markedsført seg som en sterk og handlekraftig leder. Selv om folk kan ha mer tillit til Corbyns politikk, er spørsmålet om hvor stor tillit han har som leder, mener Gary Love.

Kan tippe begge veier

Jan Erik Mustad, Storbritannia-ekspert ved Universitetet i Agder, mener May balanserer på stram line med sin tale.

- Hun var litt i grenseland. Men samtidig har vi ventet en tøff May i sånne situasjoner. Hun fikk kritikk etter Manchester. Jeg tror angrepet vil påvirke valget. Spørsmålet er bare i hvilken retning.

Tradisjonelt har de konservative tjent på terrorangrep fordi de blir ansett som strengere på sikkerhetspolitikk og innvandring. Men dette kan slå motsatt vei fordi det skjer på Mays vakt, bare litt over to måneder etter forrige bilterrorangrep i London og mindre enn to uker etter angrepet mot konsertpublikummet i Manchester. På den annen side kan det være negativt for Corbyn med all oppmerksomheten som har vært i det siste om hans sympatier for IRA og Hamas.

Lav deltagelse bra for May

Mustad frykter at den mest merkbare effekten vil være lav valgdeltagelse. At velgerne ønsker å vise at de ikke har tillit til politikerne, uansett farge.

Det er allerede spådd lav valgdeltagelse, og den kan bli enda svakere etter det siste terrorangrepet. Lav valgdeltagelse vil være til de konservatives fordel, mener Mustad.

Backlash for May

Jeremy Corbyn og Labour har knappet kraftig inn på den store ledelsen som de konservative hadde på meningsmålingene da May utlyste nyvalg 18. april.

- May gjort en svak valgkamp. Hun har et veldig vaklende grep om partiprogrammet og har presentert det dårlig med helomvending på helomvending. Hun har heller ikke stilt i TV-debatter. Corbyn har utnyttet alt dette, ser førstelektor Mustad.

Kan svekke mandatet

I april tydet alt på at de konservative ville få et langt sterkere mandat i Brexit-forhandlingene, og at Theresa May ville styrke sin posisjon som statsminister. Mustad mener det vil være en fiasko for henne hvis det ikke blir et konservativt flertall på minst 50 seter i Underhuset. Det kan se vanskelig ut nå. I dag har hun et overtak på 17 seter.

- Et eventuelt flertall på under 50 vil gi henne en langt dårligere forhandlingsposisjon. Hun har hele tiden insistert på en hard brexit, uten at folkeavstemningen ga henne mandat for det. Det var bare 52 prosent som ville bryte med EU, sier Jan Erik Mustad.

Øker sjansen for soft-brexit

- Hva skjer hvis ingen av partiene får flertall?

- Muligheten er der. Meningsmålingene tok feil både om parlamentsvalget i 2015 og brexit. Den mest sannsynlige med et «hung-parliament» tror jeg er at Labour, sammen med det skotske nasjonalistpartiet SNP og De Grønne, kan danne koalisjon. Det peker mot et soft-brexit, der Storbritannia fortsetter som del av det indre marked med de fire friheter, fri flyt av varer, tjenester, personer og kapital. En slags EØS-løsning, som nok er det EU ønsker seg.

Politibiler sperrer av gaten frem mot London Bridge der terrorangrepet skjedde. Foto: Frank Augstein, AP
Førsteamanuensis Gary Love ved NTNU er spent på om de unge eller eldre vil mobiliseres av terrorangrepet. Foto: NTNU
Førstelektor Jan Erik Mustad ved Universitetet i Agder frykter for lav valgdeltagelse. Foto: UIA