141 avdelingslederstillinger for skole ble utlyst tidligere 10. mars. Den tidligere faglederen, før det igjen undervisningsinspektør, får nå personal- og økonomiansvar i tillegg til fagansvaret.

Disse har fått jobb

3 personer har takket ja til avdelingslederjobber ved en annen skole enn sin opprinnelige.

5 som satt i faglederstilling har ikke søkt på nytt.

3 ansatte har ikke vært kvalifisert til ny oppgave som avdelingsledere. Disse får andre tilbud, enten ved egen skole eller de flytter internt i kommunen.

4 av dem som har fått tilbud om jobb som avdelingsleder er tidligere lærere som er kvalifisert til lederoppgaver. Det er opprettet 4 nye stillinger hvor disse har fått jobb.

Resten har fått tilbud, og takket ja til stillinger ved egen skole.

7 stillinger vil bli utlyst eksternt.

Helhetlig ledelsesprosjekt

Trondheim ansetter nye avdelingsledere innenfor helse, skole, barnehage og andre områder i kommunen. Omorganiseringen skal sørge for at hver leder har personalansvar for færre ansatte og målet er større nærhet til egen leder. I tillegg er kompetanseløft en stor del av omorganiseringen. Til sammen vil bortimot 700 lederne bruke opp mot 150 000 timer med lederutvikling over to år i regi av kommunens eget «Prosjekt helhetlig ledelse».

- Stemningen oppleves som god både på skolene og hos skoleeier, sier kommunalsjef Eva Elisabeth Belboe.

Men kritikken av omorganiseringen, knyttet til utlysninger av stillingene, har vært sterk. I vår uttalte Utdanningsforbundet at det var mange spørsmål og mye uro blant de potensielle søkerne. Mange mente at informasjonen hadde vært dårlig og det gikk fort i svingene. De satte også spørsmål ved hvor reelle utlysningene var.

Nå er det altså klart at 130 nye avdelingsledere går inn i stillinger ved egne skoler. De har fått personal- og økonomiansvar og enkelte stillinger har fått omdefinerte oppgaver.

LES INNLEGG: Sertifiserer mellomledere for å bedre omdømmet

- Meningsløs bruk av ressurser

- Denne prosessen har vært en meningsløs bruk av ressurser og skapt uro. Man kan spørre seg om det har vært nødvendig med en sånn omfattende prosess, sier Hans Lieng, leder i Utdanningsforbundet, Sør-Trøndelag.

Forbundet har kritisert at kommunen har utsatt ansatte for den belastningen det er å miste jobben og den usikkerheten det skaper.

- Jeg trodde vi hadde sluttet med slike prosesser i arbeidslivet for lenge siden. Vi mener det hadde vært tilstrekkelig å undersøke hvem som i praksis har hatt tilsvarende ansvar i sin gamle lederstilling sammenlignet med det en ny avdelingslederstilling krever. Etter det kunne man lyst ut de stillingene som det viste seg var nødvendig å lyse ut. Her har kommunen lagt tilrette for en prosess hvor de har kunnet kvittet seg med ledere de ikke vil ha, sier Lieng.

- Det er flott at det satses på ledelse. Kurs, videreutdanning og kompetanseheving har vært etterlyst. Men denne omfattende prosessen virker mer som en utrenskningsmetode.

Ønsker bedre ledere

Kommunalsjef for skole, Eva Elisabeth Belboe, svarer i en e-post at prosessen som gjennomføres er meget omfattende og ambisiøs.

«Rådmannen har forståelse for at omstillingen kan være forbundet med frustrasjon og stress. Samtidig er noe av hensikten med prosessen å stimulere til en større diskusjon rundt hva som kan og bør kjennetegne kommunal lederskap i fremtiden.», skriver hun.

Hun understreker at stillingene innebærer endring i oppgaver og ansvar, samt en lønnsøkning for interne søkere.

«Beslutningen er forankret i kommunens reviderte arbeidsgiverpolitikk, der det forutsettes at alle ledere skal følges opp av én ansvarlig leder. I mange tilfeller har enhetens størrelse i praksis gjort dette vanskelig, og endringen gjelder for enheter med mer enn 30 faste ansatte.», står det i e-posten.

Belboe tar også med at de nye lederteamene nå følges opp med omfattende ledelsesutvikling der hele det nye lederteamet, sammen med plasstillitsvalgte, deltar i programmer som strekker seg over et år.

Eva Elisabeth Belboe, kommunalsjef for skole, understreker at omorganiseringa skal bidra til bedre ledelse i trondheimsskolen. Foto: Glen Musk, Adresseavisen