Det er en avtale som ble inngått mellom utbyggerne på Okstadøy og Trondheim kommune i 1989 som fastslår at grendelaget skal stå som eier av brua. Der står det også at grendelaget skal ha ansvaret for at brua er fremkommelig og blir vedlikeholdt.

- Urimelig ansvar

Okstadøy grendelag har nå for femte gang siden 1993 bedt om at kommunen overtar eierskapet.

- Det er veldig spesielt at vi som et lite grendelag har ansvaret for ei så stor og viktig bru. Vi mener det er urimelig. Grendelaget har hatt dette ansvaret siden brua ble bygd i 1989, men det er jo helt utenfor vårt kompetanseområde. Vi har flere ganger forsøkt å få kommunen til å overta den, men har blitt avvist, sier Odne og Ellen Oksavik.

Da avtalen mellom utbyggeren og kommunen ble undertegnet sa kommunen seg villig til å overta brua etter noen år dersom den ble bygd etter kommunens krav. Utbyggeren valgte imidlertid å bygge ei stålbru og siden har ikke kommunen vært interessert i en overtakelse.

Odne og Ellen Oksavik frykter grendelaget på Okstadøy blir satt i milliongjeld om de må pusse opp brua for egen regning.

Brua tema i formannskapet

Kommunalråd Geirmund Lykke (KrF) tok opp saken i formannskapet 7. juni. Der ble det fattet vedtak om at rådmannen skal inngå dialog med grendelaget.

- Det er høyst uvanlig at ei så stor og viktig bru eies av private. Det er et stort ansvar grendelaget er pålagt og jeg mener det bør letes etter en løsning der alle parter bidrar. Beboerne har en forpliktelse, men det har også kommunen. Vi må sikre barna trygg skolevei, sier Geirmund Lykke.

- Hva slags løsning ser du for deg?

- Kommunen kan ikke uten videre ta over brua. En mulighet kan være en kombinasjon av tilskudd, og at kommunen bidrar med et lån for å finansiere nødvendig vedlikehold, som grendelaget nedbetaler over noen år. Og at kommunen deretter overtar ansvaret. Men det viktigste er først å avklare hva vedlikeholdet vil koste og om brua er farlig, mener Lykke.

Kommunalråd Geirmund Lykke (Krf) mener kommunen også har et ansvar for å bidra til at brua holdes ved like. Foto: Vegard Eggen

Inspeksjon i sommer

Trondheim bydrift skal ha en hovedinspeksjon av brua i løpet av sommeren. Resultatet fra denne mener kommunen bør ligge til grunn for grendelaget slik at de selv kan finne ut hva en renovering av brua vil koste.

- Det viktigste nå er å skaffe fakta om bruas tilstand. Deretter vil vi legge frem en sak for politikerne i formannskapet, sier bydriftssjef Per Øystein Karlsen.

- Hvorfor har ikke kommunen villet overta brua tidligere?

- Vi har forholdt oss til utbyggingsavtalen som ble godkjent av politikerne i Trondheim i 1989. Derfor er det opp til dagens politikere å vurdere om kommunen skal ta noen videre steg mot en eventuell overtakelse av brua, sier Karlsen.

Trondheim kommune hadde en inspeksjon av brua i 2009. Den gang ble det påpekt flere feil og mangler som ikke er blitt utbedret.

- Vi kan ikke pålegge grendelaget å utføre reparasjoner. Vi kan heller ikke stenge den. Det er opp til Statens vegvesen, forteller bydriftssjefen.

Utbyggeren Frost prosjektutvikling valgte i 1989 å bygge ei stålbru over Bjørndalen. Brua tilfredstilte ikke kommunens krav for slike konstruksjoner og dermed ble heller ikke en overtakelse aktuelt.

Har ikke penger til vedlikehold

Det er 190 boenheter på Okstadøy. 28 av disse tilhører Trondheim kommune. Ifølge Odne Oksavik, som sitter som kasserer i styret i grendelaget, har de ikke mulighet til å betale for det vedlikeholdet som ei 72 meter lang stålbru behøver. Det eneste som er gjort på 28 år er at rekkverket har blitt forhøyet.

- Vi har ikke i nærheten av nok midler til dette. Et grendelag har heller ikke mulighet til å ta opp store lån, sier Oksavik.

Frykter milliongjeld

Drifts- og vedlikeholdskostnader av brua er lagt inn som en tinglyst heftelse på hver enkelt eiendom på Okstadøy. Likevel er det ifølge grendelaget lite kjent at vedlikehold av brua hviler på dem.

- Nei, det er ikke så mange av dem som bor her som vet at de har dette ansvaret. Nå frykter vi at kommunen vil kreve at vi pusser opp brua fullstendig før de eventuelt vil være villige til å overta den. Det kan koste flere millioner kroner, og sette grendelaget i stor gjeld. Vi burde aldri ha hatt ansvaret for denne brua i utgangspunktet, mener Ellen og Odne Oksavik.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.