Nygammel kost: - Jeg har også tidligere gått inn i slike roller og har funnet konstruktive løsninger, sier Roar Arntzen, nyvalgt styreleder i Trondheim Havn. Arkivfoto. Foto: Kjell A. Olsen, Adresseavisen

Etter to uker med uro og usikkerhet om Trondheim Havn, ble Roar Arntzen (69) onsdag ettermiddag enstemmig valgt som ny styreleder i selskapet som driver havner i Trondheimsfjorden og som sitter på eiendommer for milliardverdier.

Med denne beslutningen valgte eierne i havneselskapet også å kaste Otto Frøseth. Representantskapet valgte å skifte ut også resten av styret, i tråd med innstillingen fra valgkomiteen. Dermed er alle de eiervalgte styremedlemmene skiftet ut, med unntak av ett styremedlem.

LES OGSÅ: To havnedirektører sa opp på grunn av samarbeidsproblemer

Roar Arntzen har blant annet vært konsernsjef i Sintef (1995 – 2002) og direktør for St. Olavs Hospital (2002-2006). Han har hatt mange titalls styreverv. Ifølge ham selv langt flere enn de 50 som er listet opp på CV-en som er lagt frem av valgkomiteen. Det forrige større styrevervet hans var som styreleder i Trondheim Renholdsverk gjennom ti år. Han gikk ut av dette vervet i fjor.

LES OGSÅ: Kommentar: Arbeidsoppgaver står i kø for ny styreleder

- Ikke noe spesielt problem

- Hvordan ser du på å overta som styreleder i en bedrift der det har vært samarbeidsproblemer på toppen?

- Det ser jeg ikke som noe spesielt problem. Jeg har også tidligere gått inn i slike roller og har funnet konstruktive løsninger.

- Vil det si at du har erfaring med å gå inn i virksomheter der det er problemer?

- Jeg har overtatt som styreleder der det har vært betydelig uro, men så vidt jeg kan huske er dette første gang der problemet har vært samarbeidsklimaet mellom direktør og styre.

- Er du en langsiktig løsning som styreleder, eller er du satt på for å rydde opp?

- Den generelle aldersgrensen i samfunnet er økt til 72 år, men når jeg snart runder 70, sier det seg selv at jeg ikke kan tenke i ti år av gangen. Styret er oppnevnt for to år, så får vi se.

LES OGSÅ: Arntzen gikk fra St. Olavs fordi han var sliten og umotivert

Hjorthol likevel?

Einar Hjorthol leverte sin oppsigelse som havnedirektør på grunn av samarbeidsproblemer med den forrige styrelederen, Otto Frøseth, som ble kastet onsdag.

På bordet: Onsdag ble samarbeidsproblemene i Trondheim Havn diskutert i representantskapet, som utgjør eierne i det interkommunale havneselskapet. Fra venstre avtroppende havnedirektør Einar M. Hjorthol, leder i representantskapet, Verdals ordfører Bjørn Iversen (Ap), styrelederen som ble skiftet ut, Otto Frøseth og nestlederen i representantskapet, Frøyas ordfører Berit Flåmo (Ap).

- Er det aktuelt at Hjorthol fortsetter i jobben?

- Jeg kan ikke ha noen mening om det ennå.

- Har du fra eierne fått noen føringer om direktør, byutvikling eller andre saker?

- Nei, overhodet ikke. Jeg har ikke fått føringer i det hele tatt. Byutvikling må skje i nært samarbeid med resten av byen, og er en viktig sak. Jeg vil også understreke at Trondheim Havn, etter det jeg kjenner til, er en meget veldrevet virksomhet.

- Har du erfaring med havnevirksomhet?

- Nei, det nærmeste jeg kommer er at jeg har eid en seilbåt.

- Når starter jobben som styreleder?

- Jeg begynner torsdag. Det er naturlig at styret møtes til sitt første møte før sommerferien, sier Roar Arntzen.

Refset Adressa

Før det gamle styret ble kastet og nytt ble valgt, hadde representantskapet i Trondheim Havn en lengre gjennomgang av uroen som er blitt kjent de to siste ukene.

Før møtet ble lukket for andre enn representantskapet sa Otto Frøseth at han ikke kjenner seg igjen i beskrivelsen i Adresseavisen av uroen i havneselskapet.

- Det er bare Adressa som har kalt meg en omstridt styreleder. Jeg synes dette er tendensiøs journalistikk, sa den avtroppende styrelederen, som halvannen time senere ble avsatt fra styret i det interkommunale havneselskapet.

Lukket møtet

Etter Otto Frøseths redegjørelse i åpent møte vedtok representantskapet å lukke møtet av hensyn til personvern.

Otto Frøseth (stående) ble onsdag ettermiddag skiftet ut som styreleder i Trondheim Havn. I bakgrunnen: Einar Hjorthol og Bjørn Iversen.

Frøseth fortsatte da sin redegjørelse. Bjørn Iversen, leder i representantskapet, og Rita Ottervik, leder i valgkomiteen, ga begge sine orienteringer i lukket møte. Adresseavisen og andre tilhørere var ikke de eneste som ble sendt på gangen, da representantskapet lukket møtet. Også avtroppende havnedirektør Einar Hjorthol ble sendt ut. Mye av konflikten den siste tiden handler nettopp om samarbeidet mellom havnedirektøren og styrelederen. Einar Hjorthol forklarte derfor ikke sin versjon av samarbeidsproblemene for eierne.

Taus havnedirektør

LES OGSÅ: Einar Hjorthol ble ansatt høsten 2015

Hjorthol ville i går ikke svare på spørsmål om han likevel har en fremtid i havneselskapet. Kan han trekke tilbake oppsigelsen med en ny styreleder på plass? Eller har han nådd et punkt der bordet fanger og han må slå følge med styrelederen og slutte? Det eneste Hjorthol ville si om det på onsdag, var at han avtalte med styret som ble byttet ut at han skal stå i stillingen ut september.

Dette er det nye styret i Trondheim Havn: Roar Arntzen, styreleder, Trondheim, Monica Haftorn Iversen, nestleder, Trondheim, Siv Tove Aune, Namsos, Svein Eggen, Verdal, Trygve Berdal, Snillfjord (nye Orkland kommune) og Gunn Iren Berg Svendsen, Stjørdal. Anita Veie og Eskil Pedersen er de ansattes representanter i styret. Haftorn Iversen er den eneste av de eiervalgte representantene som fortsetter fra det forrige styret.