Bystyret i Trondheim vil ikke at det skal etableres flere private barnehager i Trondheim.

- Sier Trondheim ja til ideelle barnehager, kan de ikke si nei til kommersielle utelukkende fordi disse tar ut utbytte, sier Torbjørn Røe Isaksen.

Begge driftsformer er private.

Kan satse på offentlige barnehager

Kunnskapsdepartementet avgir onsdag en uttalelse om hvordan loven skal tolkes. Dersom kommunen skal gi tilskudd til nye private barnehager, kan de ikke stille vilkår til de private barnehagenes bruk av tilskudd som er strengere enn det som allerede følger av barnehageloven.

Kommunen kan avslå søknader om tilskudd fordi de ønsker å bygge barnehager i egen regi, såfremt kommunen oppfyller plikten til å tilby nok barnehageplasser.

I Trondheim har det i senere tid ikke vært mangel på kommunale plasser.

LES LEDER: På tide å stanse kampen mot private barnehager

Trondheim vil ikke ha kommersielle barnehager

I januar vedtok et solid flertall i bystyret et forslag om at alle nye barnehager som etableres skal være drevet av kommunen, eller ideelle aktører.

Motivasjonen var at man ikke ønsket at private aktører skulle ha anledning til å ta ut overskudd til egen profitt. De offentlige tilskuddene barnehagene mottar fra kommunen skulle komme barna til gode og man ville ikke risikere at de går til eierne i form av høy lønn og utbytte.

Saken skapte debatt, hvor både Private barnehagers landsforbund (PBL) og den politiske opposisjonen kom på banen med motargumenter.

Frp gikk til angrep på bystyrets vedtak om at private, kommersielle barnehager ikke er ønskelig i Trondheim og klaget vedtaket inn for Fylkesmannen i Sør-Trøndelag. De hevdet at ordningen vil skape et skille mellom ulike private barnehager – de som driver ideelt og lar overskuddet gå til videre drift, altså barna, og de som tar seg betalt i form av profitt.

Før Fylkesmannen har uttalt seg om saken kommer nå departementets tolkningsuttalelse.

Jostein M. Krutvik, utdanningsdirektør hos Fylkesmannen, opplyser at de vil ha sin uttalelse klar i løpet av neste uke, og vil ikke avsløre innholdet i den nå.

Trolig lovstridig

Men er det vedtaket bystyret i Trondheim har gjort lovstridig?

- Jeg kan ikke svare på det, siden departementet ikke har vært inne i saksbehandlingen av vedtaket. Fylkesmannen ligger under oss og vil komme med en uttalelse som blant annet er basert på departementets generelle uttalelse. Dette er altså ikke politisk, men lovmessig basert.

Kommunen kan altså ikke nekte private barnehager hverken å ta ut profitt eller etablere seg. Dersom de ikke selv oppfyller kravet om full barnehagedekning med kommunale barnehager, er det fritt frem for de private.

- Generelt kan jeg si at man kan åpne for ideelle barnehager, men man kan ikke forskjellsbehandle kommersielle utelukkende fordi de tar et rimelig utbytte, sier Torbjørn Røe Isaksen.

Private skoler får ikke ta ut utbytte

I dagens barnehagelovgivning gis det altså mulighet for å ta ut rimelig utbytte. Det er ikke lov for drivere av private skoler. I friskoleloven er det et totalforbud mot å på noen måte overføre overskudd til eierne.

Bør ikke overskudd komme barna til gode, både i skole og barnehage?

- Stortinget sier to ting om dette når det gjelder barnehagelovgivningen. På den ene siden er det ønskelig at overskudd kommer barna til gode. På den andre siden er det lagt opp til at private skal kunne ta ut rimelig utbytte. Dette er en ordning som kom i stand da man jobbet for full barnehagedekning, og man så behovet for private aktører for å lykkes med dette. Det har ikke vært behov for friskoler på samme måte, sier kunnskapsministeren.

Barnehageloven gir barnehageeier adgang til å ha et «rimelig årsresultat». Med dette menes at barnehagen kan ha et rimelig overskudd, og at dette fritt kan tas ut av barnehagedriften.

Kunnskapsministeren legger til at jusen ikke låser politikken, men det fordrer at loven endres.

- Når det er sagt, så plikter kommunene å overholde at private barnehager følger reglene. Det er ikke slik at en privat barnehage kan drive med lavere kvalitet enn de offentlige, sier Torbjørn Røe Isaksen.

Neste uke: Jostein M. Krutvik, utdanningsdirektør hos Fylkesmannen, opplyser at de vil ha sin uttalelse klar i løpet av neste uke. Foto: Mariann Dybdahl