Revisjonen mener også noen foreldre for lett lar barna bli hjemme.

Kommunerevisjonen har gjennomført en revisjon av fravær i Trondheims-skolen. Saken skal behandles i bystyret torsdag. Overordnet er det gode nyheter revisjonen kan presentere. Fraværet i grunnskolen (barne- og ungdomsskolen - dette har ingenting med fraværsgrensediskusjonen i videregående skole å gjøre) har gått ned de siste fem årene. Mens fraværet i 2011 var på 4.4 prosent, var det høsten 2016 på 4 prosent.

Revisjonen har imidlertid konsentrert seg om de elevene som har veldig høyt fravær. Høyt fravær er definert til over 20 prosents fravær. 192 elever hadde over 20 prosent fravær i 2016. De som har mest, har over 50 prosent, dette gjaldt 20 elever – 13 gutter og 7 jenter.

Skolevegring

Fire skoler, 39 saker, er undersøkt nærmere: Rosenborg, Ila, Åsheim og Tonstad. Blant dem som har stort fravær er den viktigste årsaken skolevegring, angst og psykiske forhold – eller som informantene i Trondheims-skolen sier det: Psykiske problemer som fører til skolevegring. En annen svært viktig årsak til fraværet er det som i rapporten kalles «foreldremotivert fravær» (mer om det lenger ned i saken). Somatisk (fysisk) sykdom er ofte en fraværsårsak i kombinasjon med andre årsaker. Ren skulk er mindre hyppig. Som regel er fraværsgrunnen en kombinasjon av flere årsaker.

Starter med kroppsøving

Fraværet er størst på ungdomsskolen og det utvikler seg ofte gradvis. Fraværet starter gjerne i faget kroppsøving. Revisjonens informanter i skolen sier at kroppsøving er et fag hvor man blir veldig synlig for de andre elevene, dersom man ikke mestrer det. Dager som er annerledes enn det som er vanlig er utfordrende for elever som sliter psykisk. Eksamen, turdag eller lærerstudenter som overtar en klasse en tid, er dager som kan bli for vanskelig for dem. Det er likt antall gutter og jenter som sliter psykisk i revisjonens utvalg.

Revisjonen har gått inn i 39 konkrete saker ved de fire skolene. Av dem er det 17 som har fravær på grunn av skolevegring og angst, men foreldremotivert fravær står for 9 av sakene. Siden det ofte er flere årsaker til fraværet viser det seg at foreldremotivert fravær faktisk er til stede i over halvparten av fraværssakene.

- Lar ungene for lett bli hjemme

Foreldrenes oppfølging er viktig for å redusere fraværet og få eleven på skolen, men revisjonen sier at det ikke alltid skjer. Foreldre med eneansvar, som selv må tidlig på jobb, er et eksempel på dette. Informantene mener at noen av foreldrene i for lett grad lar elevene bli hjemme, for eksempel ved lettere fysiske plager og vondt i hodet. «Når foreldrene selv bidrar til eller opprettholder fraværet og ikke ser fraværet som noe problem, blir det derfor vanskelig å redusere fraværet», heter det i rapporten.

- Politianmelde foresatte

I flere av sakene har elevene en utfordrende hjemmesituasjon hvor det kan være dype konflikter mellom foreldre, eller foreldre som selv har angst.

Uten å konkretisere nærmere skriver revisjonen at «vi ser i utvalget tilfeller hvor lengre fraværsperioder skyldes at foresatte har tatt eleven ut av skolen og barna har vært i Norge. Skolene har ikke politianmeldt foreldre for urettmessig fravær, heter det. I saksframlegget fra kontrollkomiteen heter det at «blant annet mener revisjonen at noen saker med urettmessig skolefravær har hatt en slik karakter at skolen burde ha drøftet muligheten for å politianmelde foresatte». Adresseavisen forsøkte onsdag kveld å få en kommentar fra kommunaldirektør Camilla Trud Nereid og kommunerevisjonen, men lyktes dessverre ikke.

Innvilger permisjoner for lett

Også utenlandsopphold kan være såkalt foreldremotivert fravær. Det er når foreldre reiser med eleven utenlands på ferie, ofte for å besøke hjemlandet. «Vi ser at skolene innvilger permisjoner selv om elevene har høyt, bekymringsfullt fravær», skriver revisjonen.

Derfor foreslår revisjonen at Trondheim skal utarbeide felles retningslinjer for å innvilge permisjoner i Trondheims-skolen. Av Rådmannens svar går det fram at hun ikke ønsker dette, fordi det ikke vil fungere. Revisjonen mener imidlertid det ville hjulpet til med å få en lik praksis fra skole til skole. Den viser også til at Bergen fikk nedgang i fraværet da de innførte slike retningslinjer.

Revisjonen poengterer at selv om foreldrene forteller grunnen til fraværet, er det ikke gyldig fravær om det ikke er sykdom. Slik systemet fungerer i dag, blir alt fravær som foreldrene rapporterer loggført som gyldig.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter