Midtskog døde 16. juni, etter å ha vært kreftsyk i fire og et halvt år, forteller datteren Mona Pettersen Midtskog.

- Han hadde livsglede, godt humør og humoristisk sans helt til det siste. Han levde med kreften, og kjempet ikke imot, sier datteren.

Mange kjente ham som Midtbyens entusiastiske forsvarer, glødende opptatt av sentrumsutviklingen. I 1987 ble Midtskog «Midtby-general» som leder for Samarbeidgruppen Midtby'n. Han skulle løfte et dødt Trondheim sentrum som virkelig hadde fått merke kjøpesenteretableringene utenfor bykjernen, med City Syd som den store kjempen.

– Det var prekært mye gråpapir på butikkvinduene. Noe måtte gjøres for å få folk interessert i byen igjen, fortalte han til Adresseavisen i mai i fjor.

I sentrum: Odd Steinar Midtskog fotografert på Torget i fjor, da han mimret om bryllupsfestival i Trondheim sentrum 1. juni 1991. 19 par giftet seg og ble hyllet i Trondheim sentrum. Brudevalsen tok de foran tusenvis av tilskuere rundt Olav Tryggvason-monumentet på Torvet.

– Entusiast

Marvin Wiseth, trondheimsordfører fra 1990-1998, minnes en kreativ mann, med utstrakt evne til å tenke nytt.

– Han var oppdaling, men en utrolig midtbyentusiast. Han var ofte innom kontoret mitt og var alltid klar og tydelig, om det som skjedde – eller ikke skjedde – i Midtbyen. Å ha en sånn drivkraft i den viktige jobben, var med på å styrke byen. Det var et trist budskap å få i dag. Han var altfor ung, sier Wiseth.

Odd Steinar Midtskog begynte i jobben i Samarbeidsgruppen Midtby'n noen få måneder etter at City Syd hadde etablert seg på Heimdalsmyra. Midtskog var alene i jobben, og var den første i Norge som hadde en slik jobb. Gjennom årene ble det mange påfunn for å skape liv i sentrum. Han fikk blant annet i stand bryllupsfestivalen, hvor 19 par giftet seg samme dag og feiret det hele på Torget.

Han dro også i gang slalåmrenn på samme sted, hvor toppalpinister som Ole Kristian Furuseth og Tom Stiansen kjørte mot lokale helter på et digert stillasanlegg med tilkjørt snø.

Bryllupsfestival i 1991: Det var stor stas på jernbanestasjonen da Lis Benthe Østensen og Magne Skogseth fra Mo kom til Trondheim for å gifte seg. De ble mottatt av områdesjef Fritz Lorentzen (til venstre), distriktssjef Asbjørn Øie og Odd S. Midtskog fra Midtby-gruppen. 1.6.1991

– Det var ingen å lære av, så da ble det sånne vanvittige krumspring. Det var et intenst arbeid, og jeg var stort sett alene om å dra det i land. Det trengs en tulling til sånt, sa en humrende Midtskog i mai i fjor.

Mannen bak toilldagen

Det første stuntet hans i den nye jobben var toilldagen, en salgsdag for butikkene som oppsto i 1988, og som fortsatt eksisterer.

I 2003 takket han av i jobben, etter 15 år. Han startet da opp sitt eget firma, med spisskompetanse på utvikling av bysentra.

– Dette har vært en meget spennende og utfordrende, men også slitsom jobb. Mange av våre medlemmer er individualister som vil gjøre ting selv, og da har det til tider vært et slit å få de til å opptre med én stemme, fortalte Midtskog til Adresseavisen i 2003.

Odd Steinar Midtskog i Nordre gate i 2001. Foto: Richard Sagen

Da overlot han jobben til Jarle Pettersen.

– Han kom inn i en brytingstid hvor sentrum hadde hatt en særstilling for detaljhandel. Du måtte til byen for å få tak i ei dongeribukse. Så kom utbyggingen av handelsområder og kjøpesenter utenfor bykjernen. Midtskog gjorde en ekstremt viktig jobb ved at de individuelle kjøpmennene i byen organiserte seg ordentlig for første gang, mye på grunn av frykten for City Syd. Han fikk i stand samarbeidsavtaler mellom butikkene, og fikk dem til å se forbi konkurransen seg imellom. Den store kampen var mellom Midtbyen og kjøpesentrene, sier Pettersen, som i dag er eiendomssjef i Frost Eiendom.

Sentrum og senter: Petter Stordalen (til venstre) var ung og frisk senterleder for City Syd, mens Odd Steinar Midtskog kjempet for Midtbyens forretninger på slutten av 80-tallet.

Fra Oppdal

Han beskriver Midtskog som en pioner og foregangsperson innenfor sentrumsutvikling, også utenfor Trondheim. Midtskog var blant annet med på å starte opp Norsk Sentrumsforum, som i dag heter Norsk Sentrumsutvikling.

– Han var mild i væremåten, samtidig som at han var tydelig. Han var ikke en konfliktskaper- eller søker. Men han turte å ta en fight, så lenge det dreide seg om det han trodde på. Han hadde mye kunnskap og gjorde en kanonjobb, sier Pettersen.

Midtskog var fra Oppdal, men flyttet til Trondheim på begynnelsen av 70-tallet. Han sluttet ikke å engasjere seg for byen, og var en tydelig stemme på kronikk- og debattplass i Adresseavisens spalter i mange år - også etter at han gikk av som «Midtby-general».

Odd Steinar Midtskog bisettes i Lademoen kirke tirsdag 27. juni klokken 11.00.

Følg Adresseavisen på  Facebook ,  Instagram  og  Twitter