Det var 46 år gamle Peter Janosik fra Slovakia som døde i arbeidsulykken på Leangen torsdag 8. juni. Det opplyser politioverbetjent Grethe Fossum ved Sentrum politistasjon til Adresseavisen.

Ulykken skjedde i forbindelse med oppføringen av Ikeas nye lager. De pårørende samtykker til at navnet frigis.

- Han falt åtte til ti meter ned fra et reolsystem som de bygde, sier Fossum.

Hun ønsker foreløpig ikke å gå ut med flere detaljer av hensyn til etterforskningen.

- Tragisk situasjon

Fra før er det kjent at Janosik døde av hodeskadene han fikk etter fallet. I tillegg til politiets etterforskning, undersøker Arbeidstilsynet saken.

Årsaken til ulykken er ikke kjent, og det gjenstår fortsatt vitneavhør.

Ikea bekreftet i forrige uke at den utenlandske arbeideren døde mens han jobbet med å bygge det nye lageret.

- Det er en tragisk situasjon, og våre tanker går til de pårørende og arbeidskollegene, sa prosjektleder Jan Erik Jacobsen i Ikea den gang.

- Vi bistår politiet og Arbeidstilsynet så godt vi kan i etterforskningen, sier han til Adresseavisen tirsdag.

Laveste tallet siden 1970

Arbeidsulykken på Ikea er den niende med dødelig utfall i Norge hittil i år, opplyser Arbeidstilsynet. Fem av dem som har omkommet var utenlandske arbeidstakere (se presisering nederst i saken).

Politiet etterforsker fortsatt arbeidsulykken som skjedde på Leangen tidligere i juni.

- Totaltallet har gått ned de siste årene, men andelen utenlandske arbeidstakere som har dødd har økt, sier Monica Seem, avdelingsdirektør for dokumentasjon og analyse i Arbeidstilsynet.

I fjor mistet totalt 25 personer livet som følge av arbeidsulykker i det landbaserte arbeidslivet, viser Arbeidstilsynets tall fra 2016.

Det er en nedgang på åtte fra året før, og Arbeidstilsynets oversikt siden 1970 viser at dette er det laveste antallet så langt.

Risikofylte oppgaver

Andelen utenlandske arbeidere som mister livet på jobb er imidlertid økende, viser tallene. 10 av de 25 som døde i fjor var fra utlandet, noe som er en prosentvis økning fra årene før.

- Det vi ser gjennom tilsyn og når vi oppsummerer erfaringer fra inspektører, er at de utenlandske ofte jobber i næringer med risikofylte arbeidsoppgaver. Det er utfordrende hvis de ikke kan språket, ikke har fått opplæringa de trenger og ikke har riktig verneutstyr. Den kombinasjonen er farlig, sier Seem.

Vil finne svar

Når de forklarer tallene fra 2016, peker Arbeidstilsynet på manglende eller mangelfulle risikovurderinger, og at utenlandske arbeidere ofte har de mest risikoutsatte oppgavene.

Det er uvisst hvorfor dette skjer, og i 2017 skal Arbeidstilsynet jobbe for å få mer kunnskap på området.

- I rapportene fra 2012 og 2014 fant vi at disse arbeiderne utsettes for høyere risiko. Vi ønsker å undersøke om de fortsatt er utsatt for det, og eventuelt hvorfor, sier Seem.

Formålet er å bruke kunnskapen til å målrette innsatsen for å bedre sikkerheten, og rapporten vil komme i løpet av 2017.

Kan finnes mørketall

Selv om arbeidsulykken på Leangen er den niende hvor noen har dødd hittil i år, er Arbeidstilsynets offisielle tall åtte.

- Årsaken til det er at personen jobbet for en utenlandsk arbeidsgiver. Ettersom utenlandskregistrerte foretak rapporterer ulykker til sine land, inngår de ikke i vår statistikk. Ulykkene rapporteres imidlertid inn til oss, og vi bruker den i våre analyser, sier Monica Seem.

Ifølge henne skjer det én til tre slike ulykker i Norge i året.

- Noen mørketall finnes det, og det kan hende at det skjer hendelser vi ikke blir varslet om, men antallet er ikke så stort at det ødelegger for statistikken.