Mannen med de fargesprakende bukseselene er kjent fra 25 år som talkshowvert for den amerikanske fjernsynsgiganten CNN.

Starmus-festivalen hadde gitt King «falske nyheter» som tema for foredraget. Men King liker ikke helt å holde foredrag, og dro med seg starmussjef Garik Israelian inn på scenen for å skape en dialog. Israelian famlet imidlertid så fælt at King fort kjørte showet alene.

Uryddig nyhetslandskap

Larry King er 83 år og lager fortsatt tv i et eget produksjonsselskap. Etter 61 år som journalist er han mest bekymret for at folk i dag drukner i informasjon. At hvem som helst kan være journalister og publisere hva som helst, eller som King formulerte det: Beboerne har tatt over asylet.

- Teknologien er fantastisk, men menneskeheten har ikke klart å henge med. Teknologien er langt foran oss. Det finnes ikke verdensutstillinger lenger, fordi alt er her allerede, sa King, og lurte på om den neste Iphone kan tilby sex.

Nysgjerrig fyr

King karakteriserte seg selv som en hvorfor-person som elsker å lære. Kronisk nysgjerrig. Utdanningen hans er mager. Det ble ikke mer etter high school. Alt han har lært, har han lært på lufta for radio- og tv-stasjoner, påsto King.

- Jeg har snakket med utallige mennesker, og lærer av dem. For en stund siden satt jeg ved siden av presidenten for Audi på flyet fra New York til Los Angeles. Da vi landet kunne jeg alt om biler! Audi-sjefen måtte gå på toalettet for å slippe unna. Jeg elsker lange intervjuer. Det lengste jeg gjorde varte i tre timer. I dag skal ikke et intervju vare mer enn åtte minutter, sa King oppgitt.

Veteranen håper imidlertid at pendelen vil snu. At folk vil ta seg tid til mer fordypning igjen.

Selv hadde han helst sett at han ble frosset ned når han dør, for å kunne vekkes til live senere for å lære mer. At kona, det har for øvrig vært åtte av dem, innvendte at han da ikke ville ha noen venner, så han ikke på som noe problem: Da ville han skaffe seg nye.

Ønskeobjekter

King har intervjuet åtte amerikanske presidenter og et utall sentrale politikere og kjendiser. Da en i publikum spurte hvem han helst ville intervjue som han ikke har hatt i studio, svarte 83-åringen kontant:

- Gud. Og det første spørsmålet ville vært: Har du barn? Og så svarer Gud nei, og Vatikanet faller sammen, tullet King, til latter fra salen.

Talksshowkongen spøkte også med kronprinsparet som satt på første rad. King kunne gjerne tenkt seg å intervjue Haakon – og kong Harald.

- Jeg er nysgjerrig på alle, sa mannen med bukseselene.

Trikset hans

På hans historiske ønskeliste over intervjuobjekter nevnte han Napoleon og Hitler. King fortalte om sitt triks for å snakke med «onde folk».

- Hvis jeg hadde fått Osama bin Laden i studio, ville jeg ikke møtt ham med spørsmål om terrorangrepet på USA. Først ville jeg spurt om hvorfor han reiste fra rikdom i Saudi-Arabia til Afghanistan. Det er viktig å ikke møte folk aggressivt.

Du må få dem til å slappe av. Så ville jeg tatt det videre helt frem til at jeg spør om øyeblikket da han bestemte seg for å foreta angrepet mot New York, som han mener var riktig. Folk liker å snakke om seg selv, og om hva de tenker, sa King.

Falske nyheter

På pressekonferansen etter foredraget spurte vi hvordan han definerer falske nyheter. Svaret var at han ikke ante hvordan han kunne definere begrepet.

- Jeg liker ikke at Trump, eller andre, stempler folk som dårlige, og maler med brede strøk. Det skaper en mobb. Det er greit å være skeptisk til mediene, men de er ikke onde. Jeg har fortsatt tillit til de store mediene. New York Times er den beste avisen jeg vet om. Jeg nyter å lese den.

- Jeg har aldri opplevd falske nyheter i noen nyhetsorganisasjon jeg har jobbet i. I mine år i CNN hørte jeg aldri om noe plott, at vi skulle motarbeide noen, eller hjelpe andre. Det ble ikke servert noen bevisst løgn, sa Larry King, eller Lawrence Harvey Zeiger, som han het som barn.

Larry King da han var CNNs talkshowvert.
Optimist: Kronprins Haakon Magnus har tro på at menneskers kritiske sans vil være et nyttig verktøy for å ikke la seg lure av falske nyheter. Foto: Mariann Dybdahl, Adresseavisen