Det er 2 måneder til skolestart og det meste er på plass, men Trondheim Montessori ungdomsskole kan måtte stenge dørene før de har rukket å åpne dem.

- Det eneste som hindrer oss fra å starte opp nå, er at vi ikke har fått kommunal godkjenning for at elevene våre får være ute i en av Trondheims flotteste parkområder, sier styreleder for Trondheim Montessori ungdomsskole, Gunnar Østgaard.

Slik Miljøenheten i Trondheim kommune tolker lovverket, er det et krav om at det i tilknytning til skolebygget må foreligge utearealer som er tilgjengelig for skoleelevene. Området skolen selv har tiltenkt elevene, i 30 minutter per dag i storefri, er den offentlige parken mellom skolen og Gamle Bybro. Verken eierskapsenheten eller miljøenheten i Trondheim kommune mener at denne er egnet til bruk for elever i friminuttet.

Eierskapsenhetens avslag om opphold sier at elevene kan gjøre parkområdet mindre «tilgjengelig for allmennheten».

Kommunens avslag på søknad om bruk av offentlig uteareal feller hele grunnlaget for skole på den adressen skolen tenker å etablere seg.

Ny ungdomssskole: Gunnar Østgaard er styreleder i Trondheim Montessoriskole. Friskolen har etablert seg i Kjøpmannsgata 5 hvor de har undervisningslokaler i fjerde etasje.

Vil etablere seg i Kjøpmannsgata

I fjerde etasje i den gule bryggen øverst i Kjøpmannsgata, står lokalene tomme og klare for å huse 24 ferske montessori-elever fra høsten. Ungdomsskolen er planlagt åpnet ved skolestart 21. august.

- Vi har 24 elever som har søkt og fått plass. I tillegg har vi 10 som har meldt interesse, men som ennå ikke har sendt inn inntaksskjemaet. Jeg har ikke skrevet noen enkeltvedtak om inntak ennå, etter som vi fortsatt jobber med godkjenning opp mot Trondheim kommune, Fylkesmannen og Utdanningsdirektoratet, sier rektor ved skolen, Frode Fredriksen.

Han opplyser at det er 30 lærere som har søkt på stilling hos dem, men at de ikke har gjort noen ansettelser, av samme grunn som nevnt tidligere.

- Denne skolen er opprinnelig godkjent for 120 elever, men vi har planlagt å begynne i det stille, sier Gunnar Østgaard, styreleder for Trondheim Montessorisskole.

Nå kan det hende at de ikke kan begynne i det hele tatt. I alle fall dersom de ikke får på plass utearealer for sine elever som tilfredsstiller kommunens krav. Miljøenheten i Trondheim kommune hevder at en skole som uten eget uteområde ikke vil være i tråd med formålsparagrafen.

«Forskriften forutsetter at det foreligger uteareal, og det stilles krav til kvaliteten til utearealene», skriver Miljøenheten i sitt svar til Montessoriskolen.

Saken ble klaget inn for Fylkesmannen tirsdag.

Lovstridig å ikke ha egne uteareal for elevene

- Vi mener det er lovstridig å drive grunnskole uten egne utearealer for elevene, sier miljøsjef i Trondheim kommune, Marianne Langedal.

Kravet til uterom for ungdomsskoleelever er ikke felt ned i lov eller forskrift.

- Dette er første gang at vi opplever at en skole søker om å disponere offentlige uteareal for sine elever uten å ha egne arealer tilknyttet skolen, sier Marianne Langedal.

Miljøsjefen i Trondheim kommune forklarer at avslaget de har gitt, baserer seg på en skjønnsmessig vurderinger.

Marianne Langedal, sjef for miljøenheten i Trondheim kommune

- I Helsedirektoratets veileder om miljørettet helsevern i barnehager og skoler står det at elever i grunnskolen skal ha krav på 50 m² uterom. Trondheim kommune sier 25 m² i sine retningslinjer, sier Langedal.

I veilederen står det at deler av dette arealet kan være offentlig friområde.

- Dermed tolker vi det slik at andre deler av området elevene skal bruke må være skolens eget areal. Vi mener det er implisitt i formuleringen. Trondheim Montessori skole har ikke vist til noe eget areal, sier Langedal.

- Dette er ikke tilfredsstillende for elever, sier hun.

Gir seg ikke

- Vi gir oss aldri, sier både rektor Fredriksen og styreleder Østgaard.

- Vi vet det er elever som vil blomstre under Maria Montessoris elevsentrerte pedagogikk, og på vegne av disse vil vi holde på helt til vi er i gang. Videre har vi god støtte fra NHO/Abelia og fra Montessoriforeningens erfarne skolejurister. Begrunnelsen fra kommunen om at elevene bokstavelig «står i veien for fri ferdsel» er såpass sær at erfarne skolefolk nesten ikke vet om de skal gråte eller le, hevder Østgaard.

De har derfor godt håp om at Trondheim Montessoriskole kan ønske elevene velkommen den 21. august.