- Enkelte uker har det vært ekstremt. Når det er mange boder som blir brutt inn i på ett sted, så blir det også mange anmeldelser. Generelt sett, ser vi at det går i bølger om det er mange slike tyverier eller ikke, sier Pål Berg, fagleder for vinning i Trøndelag politidistrikt.

Tallene fra Trøndelag politidistrikt viser at det er store forskjeller fra uke til uke hvor mange tyverier som er anmeldt. Fra 22. juni til 28. juni ble det anmeldt 17 tyverier, mens det ble anmeldt tre tyverier uken etter.

Kartet viser hvor det har vært tyveri fra boder og garasjeanlegg så langt i år. Steder som har flere anmeldelser knyttet til seg vises kun med ett merke i kartet.

Følte seg utrygge

Et av sameiene som har vært rammet av flere innbrudd i år er Munkvoll gård på Byåsen. Det har vært flere innbrudd både før og etter nyttår, og i februar var det ved en anledning innbrudd i mellom 20 og 30 boder. Noen av beboerne i blokka følte seg utrygge etter innbruddene og de fortvilte over at tyvene tok seg inn gang på gang.

- Noen følte seg utrygge når de ikke visste hvem som kunne ta seg ned i kjelleren, sier styreleder Trond Anderssen i sameiet Munkvoll Gård.

Styreleder Trond Anderssen i sameiet Munkvoll gård mener at overvåkningskameraene har en forebyggende effekt.

Mens det sto på som verst hadde beboere nattvakt for å hindre flere innbrudd. Politiet fant igjen en del av tyvgodset etter bodinnbruddene i februar. De har siktet to personer i forbindelse med tyveriene.

I januar var det flere tyverier fra boder i sameiet Munkvoll gård. Dørene inn til bodene var brutt opp.

Innførte videoovervåking

Siden den gang har sameiet innført flere sikkerhetstiltak for å hindre at tyvene skal ta seg inn i garasjeanlegget igjen. De blant annet innført videoovervåkning.

- Det kan virke forebyggende og det kan være lettere for politiet å ta gjerningspersonene hvis det finnes videobilder av gjerningspersonen, sier Anderssen.

Sameiet har også innført adgangskontroll for å komme inn i kjelleren som et annet sikkerhetstiltak. En alarm går også hvis noen prøver å bryte seg inn.

Siden da har de ikke hatt flere tyverier fra bodene. Rett etter innbruddene sa styremedlem Erik Solem i sameiet at det var forferdelig at noen tok seg til rette på den måten.

- Det er synd at vi må bruke så mye penger på å sikre oss mot innbrudd, sier Solem.

Styreleder Anderssen er enig.

- Jeg synes det er helt for jævlig at vi skal bruke så mye penger for å ha tingene våre i fred. Det er ikke snakk om så mye penger per leilighet, men vi hadde tenkt å bruke pengene på andre ting enn dette, sier han.

Sameiet på Byåsen har nå innført adgangskontroll for at det skal være vanskeligere for

Flere innbrudd

Det har også vært flere innbrudd i de nyinnflyttede boligblokkene Ringve park på Lade. I slutten av mai var det innbrudd i bodene som hører til leilighetene. I begynnelsen av juni ble en motorsykkel og en bil stjålet fra garasjeanlegget.

- Noen tok seg inn i garasjen. Heldigvis fant politiet både bilen og motorsykkelen dagen etter, sier styreleder i sameiet 4 i Ringve Park, Einar Bjørgen.

Mona Gikling, teamleder for vinning og trafikk ved Sentrum politistasjon i Trondheim sier at en person er siktet i saken.

Styret i sameiet opplyser at de jobber for å hindre flere innbrudd, uten at Bjørgen ønsker å gå inn på hvilke tiltak de gjør.

- Det er veldig kjedelig at vi har hatt flere innbrudd, sier styrelederen.

Ofte nybygg

Gikling sier at det ofte er nyere borettslag og sameier som blir utsatt for innbrudd og tyverier.

- Sikkerheten i nybygg kan være litt lavere før folk får flyttet ordentlig inn. Det tar tid før, for eksempel, videoovervåkning og rutiner når det gjelder låsing av dører kommer på plass. Kriminelle snapper opp at det er slik, sier Gikling.

Mona Gikling, teamleder for vinning og trafikk ved Sentrum politistasjon i Trondheim, sier at det ofte er nye boligblokker som rammes av tyverier.

Hun opplyser at de også ser at det er flere tyverier fra samme sted.

- Ofte er portåpnere på avveie slik at tilgangen til boder i garasjeanlegg er enkel. Oppbrutte og ødelagte dører blir stående uten at skaden blir reparert noe som også fører til at tilgangen blir enkel. Her er det viktig med strakstiltak og forebyggende tiltak som hindrer at gjerningsmennene kommer tilbake. Det kan være tiltak som lyssetting, alarmer og videoovervåkning. Politiet anbefaler bodeiere å ikke oppbevare de mest verdifulle eiendelene sine i bodene for å redusere tapene de får. Dette gjelder også personopplysninger da politiet ser at slik informasjon benyttes til bedrageri og id-tyveri, skriver Gikling i en e-post til Adresseavisen.

Selger tyvgods videre

Gikling opplyser at politiet har pågrepet flere personer i forbindelse med tyveriene det siste halvåret. De er personer som er kjent for politiet fra tidligere.

- Generelt i slike saker ser vi at de tar med seg det som kan selges videre og fordeler det i miljøet. De forsøker å selge tyvgodset på nettbutikker, til brukthandlere eller selger det til andre i miljøet, mens de får narkotika i retur, sier Gikling.

Hun skriver at sakene er prioriterte hos dem, men at sakene er vanskelig å bevise i de tilfellene de står uten spor.