– Veldig spesielt. Det lukter politikk av dette. Å sjonglere med varamedlemmer kan vippe flertallet i saker. Mildt sagt etisk betenkelig, sier Kokaas.

Han står som vara nummer seks til formannskapet. Forrige torsdag, 15. juni, ble han innkalt til møte tirsdag i denne uken. Kokaas sa ja på direkten, og spurte samtidig hvem han var innkalt som vara for. Bystyresekretariatet – som har ansvaret for innkallingene – svarte Rita (ordfører Rita Ottervik, journ.anm.)

Tillit

- Så jeg forberedte meg, og satte meg inn i saksdokumentene gjennom helgen. Men midt på dagen mandag fikk jeg SMS fra sekretariatet om at jeg fikk fri fra formannskapet, og det til tross for at jeg aldri har bedt om fritak. Jeg ville jo møte, og hadde forberedt meg skikkelig. Vi er opptatt av at politikerne skal ha tillit, men det gir ikke tillit at man sjonglerer slik, sier Kokaas.

- Hvorfor ble du «vraket» tror du?

- Jeg vet ikke, men jeg kan jo spekulere i at dette har med mitt syn på enkelte saker som ikke er sammenfallende med det synet Ap har. Hvis det er slik, er det alvorlig, men jeg har ikke prøvd å finne ut av det noe mer, sier Kokaas.

Truer med brudd

Betente saker

I formannskapet tirsdag skulle flere betente saker behandles. Blant annet utbyggingen øst i Trondheim hvor Høyre, Ap og Frp vedtok å sette rådmannens faglige råd til side og gi full gass for utbygginger. Også beliggenheten av Olav Gjærevolls plass skulle behandles, men ble utsatt etter forslag fra både Ingrid Skjøtskift (H) og Marek Jasinski (Ap).

Slik stemte de: Høyre, Frp og Ap stemte for at områdeplan for Overvik skal sluttbehandles i bygningsrådet 8. august. Stikk i strid med det rådmannen mener. Foto: Sebastian S. Bjerkvik

Kokaas hadde stemt for rådmannens forslag i begge saker.

- Det ville ikke endret utbyggingsflertallet (det ville blitt 6–5 i stedet for 7-4, journ.anm.), men det er prinsippet og det etiske som jeg først og fremst er opptatt av, sier han.

Men Aps forslag om at den nåværende Museumsplass skal omdøpes til Olav Gjærevolls plass ville mest trolig falt hvis det ikke hadde vært for utsettelsen. Den ble også utsatt forrige gang, etter ønske fra Ap, og da var Marte Løvik (Sp) vara. Også hun ville stemt for rådmannens forslag.

Les alt om dramaet bak den nye Ottervik-alliansen her

Ikke problem

Det er ikke ulovlig å endre innkallingen, men Knut Ole Bleke i bystyresekretariatet sier det ikke skjer ofte.

- Det er enkelt forklart. Kokaas står et stykke ned på lista, og ble innkalt. Men et av varamedlemmene, Ferhat Güven som står over Kokaas, sendte oss mail om at han likevel var ledig. Og dermed møtte han.

- Er det greit å gjøre det på denne måte. At en person er innkalt, så trekke det tilbake senere?

- Vi praktiserer det slik. Ordføreren er opptatt av at vi følger lista, og når det faller på plass gjør vi det. Men er det forfall rett før, for eksempel kvelden i forkant, tar vi den som har mulighet. Vi ser ikke dette som noe problem, sier Bleke.

Han påpeker at ingen har påvirket sekretariatet i omgjøringen.

- Et nei er et nei

Det tror ikke Kokaas på.

- Noen må ha tatt kontakt med sekretariatet for å gjøre om dette. Jeg har aldri opplevd noe lignende, og jeg har vært med siden 1999. Det burde jo være slik at når man er innkalt, så er det det som gjelder, og har man sagt nei, så har man sagt nei, sier Kokaas.

Både Ottervik og Geir Waage meldte forfall. Ettersom førstevara Marte Løvik (Sp) er på ferie, ble Ferhat Güven (Ap) den 8. juni spurt om han kunne stille. Dagen etter sa han nei til møtene både den 20. og 27. juni. Heller ikke de to neste på lista, Turid Stenseth (Ap) og Julie Indstad Holde (Ap) kunne møte. Femtemann på lista, Edvin Helland (Ap) sa ja, og erstattet partikollega Waage.

Dermed var turen kommet til Kokaas som altså svarte ja, og erstattet ordfører Rita Ottervik.

Fikk ingen ordre

Güven forstår ikke Kokaas’ problem i denne saken.

Ferhat Güven (Ap)

- Hvis han stusser over dette, kunne han bare ringt meg, i stedet for å gå til Adresseavisen. Jeg ser ikke hva som er problemet, sier han, og nekter for at det ligger politikk i omgjøringen.

- Jeg meldte i utgangspunkt forfall til to formannskap grunnet arbeid, men den 17. juni meldte jeg fra på mail at jeg fikk det til likevel, sier Güven.

- Så det var ingen som ba deg møte?

- Nei.

- Burde et forfall være et forfall uansett?

- Jeg kunne kanskje sagt fra tidligere, men fikk ikke mulighet til det. Hvis bystyresekretariatet hadde sagt at de hadde fått en vara, ville jeg tatt det til etterretning, sier han.

Betente saker

Ordfører Rita Ottervik sier at kommuneloven følges.

- Kokaas mener det er etisk betenkelig, og at sjonglering av varamedlemmer kan endre et flertall?

- Det synes jeg høres veldig teoretisk ut. I så fall kunne jeg sagt at jeg møter i stedet. Det være uheldig for varamedlemmene at ting endres, men slik er loven, sier Ottervik, som avviser at dette handler om politikk.

- Så et forfall er ikke et forfall?

- Nei.Vi er nødt til å følge prinsippene i loven om at den som står høyest skal møte hvis man plutselig får mulighet. Det har skjedd meg også det, at et møte plutselig blir avlyst, og jeg kan møte likevel, sier Ottervik.

Ordfører Rita Ottervik Foto: Håvard Jensen, Håvard Haugseth Jensen

- Uheldig

Kontrollkomiteen, som på vegne av bystyret fører tilsyn med forvaltningen, inkludert formannskapet, ledes av Rolf Jarle Brøske (H)

- Ut fra det som blir beskrevet er det lett å få inntrykk av at Ap tilpasser fravær fra politiske møter etter hvilke saker som skal behandles og hva utfallet kan bli. Dersom dette skulle være tilfelle, er det i beste fall uheldig. Men det er lite trolig at komiteen vil legge seg opp i hvordan partiene håndterer oppmøte i folkevalgte organ. Men vi har merket oss at ordføreren har tatt til orde for en streng tolkning av dette regelverket, sier Brøske.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

Slik stemte de: Høyre, Frp og Ap stemte for at områdeplan for Overvik skal sluttbehandles i bygningsrådet 8. august. Stikk i strid med det rådmannen mener. Foto: Sebastian S. Bjerkvik