Mer enn 150 mindreårige asylsøkere har forlatt asylmottak i Norge i år, uten at vi vet hvor de har endt opp.

Adresseavisen har vært i Paris og andre steder i Frankrike og møtt rundt 20 avviste asylsøkere som tidligere bodde i Norge. I Frankrike bor de blant annet på gata under svært kummerlige forhold. Mange av dem er afghanere, som sier de er redde for å bli sendt tilbake til Kabul.

– Har Norge et moralsk ansvar når man ser at barn og ungdom ender opp på gata i Paris?

– Ja, vi har alle et ansvar. I en ideell verden skulle ingen vært på flukt i utgangspunktet. Når de kommer til Norge, skal de bli behandlet på skikkelig vis, og få sin asylsøknad behandlet. De som ikke kan dokumentere krav på asyl, må returenes. Vi står fast ved asylforliket i Stortinget og mener det er viktig at de som ikke har krav på asyl, sendes ut. Så er det dessverre slik at noen forsvinner ut av landet og reiser videre. Dette er en utfordring, og det er vanskelige saker å håndtere. Det er selvsagt ingen ønskesituasjon at barn skal drive rundt i Europa, sier Aps innvandringspolitiske talsmann, Stein Erik Lauvås.

Aps innvandringspolitiske talsmann, Stein Erik Lauvås.

– Men det er det som faktisk skjer. Gjør Norge nok for å forhindre det?

– Det kan man alltid diskutere. Men det er vanskelig å hindre at noen forsvinner, hvis vi ikke skal internere dem. Vi vet at årsaken til at de kommer er krig, ufred, nød og elendighet. Alle har sine historier, som vi respekterer og forstår. Men Norge alene klarer ikke å løse hele verdens flyktningproblem. Derfor samarbeider vi også tett med EU-landene i slike saker.

Stoler på regjeringen

Lauvås sa til Adresseavisen tidligere i sommer at de ikke har fått svar fra regjeringen på hvilke sikkerhetsvurderinger som gjøres når det gjelder Afghanistan. Nå har Ap fått svar:

– Vi har fått gjentatte forsikringer fra regjeringen om at man her praktiserer regelverket innenfor folkeretten. Det er vi glade for, sier Lauvås.

– Føler du deg sikker på at det er det trygt å sende mindreårige tilbake til Afghanistan?

– Det er regjeringens ansvar å sørge for at vi ikke bryter internasjonale konvensjoner. Vi forholder oss til de svarene regjeringen gir: Her handler de innenfor lover og regler, sier han.

– Krevende når forsvinner

Espen Teigen (Frp) er rådgiveren til innvandringsministeren.

– Er det Norge sitt ansvar når mindreårige forlater mottak og havner på gata andre steder i Europa?

– Vi har et ansvar for å sikre de barna som kommer hit et godt tilbud og ivareta dem mens de er her. Asylmottak er imidlertid et frivillig botilbud. Mottaksansatte og mange andre gjør en formidabel innsats, men det er krevende når folk forsvinner. Grunnen er sammensatt av en rekke årsaker. Blant annet er det kjent at det oppholder seg hundretusenvis av innvandrere ulovlig rundt om i Europa. Mens Norge ligger langt opp med å returnere de som får avslag, sliter andre europeiske land. Dette gjør at noen kan forsvinne for å unndra seg retur, skriver Teigen i en mail.

Espen Teigen (Frp)

Han svarer dette på om vi kan være sikre på at det er trygt å sende mindreårige tilbake til Afghanistan:

– Det er få plasser vi generelt sier er trygge. Asylsøkere får søknaden grundig og individuelt behandlet. Det gjøres en individuell vurdering om det er trygt å returnere dem. Dette er ikke noe vi styrer politisk, men er faglig styrt basert på det beste vi har av informasjon.

– Har Norge et moralsk ansvar for barna som sover på gata i Paris?

– Vi har først og fremst et moralsk ansvar for å hjelpe flest mulig, og for at så få barn som mulig legger ut på denne farefulle reisen i hendene på menneskesmuglere helt til Norge. Ved å sende et tydelig signal med en streng politikk har vi sikret at færrest mulig legger ut på reise til Norge.

–Klart moralsk ansvar

Lars Haltbrekken (SV) mener Norge har et klart moralsk ansvar for disse barna og ungdommene.

Lars Haltbrekken (SV)

–Ved ikke å gi mindreårige asylsøkere opphold når de kommer hit, tvinger vi dem til å flukte videre. Vi har et soleklart ansvar. Det handler om at vi ikke gir oppholdstillatelse til de under 18 år, sier Haltbrekken.

–Så alle skal få opphold, selv om de ikke har rett på asyl?

–Ja, jeg mener vi har et ekstra ansvar når der det er snakk om barn, sier Haltbrekken.