I tillegg behandlet bygningsrådet tirsdag planer for bygging av 640 nye boliger i Kattemskogen, 170 studentboliger i Nardobakken og 80 boliger i Lundlia.

Det innebærer totalt 1590 nye boliger. I fjor ble det gitt tillatelse til å sette i gang bygging av 1980 nye boliger. Men det trengs. Trondheim vokser med rundt 3000 nye innbyggere i året, og alle skal ha et sted å bo.

Pir II har på vegne av Lilleby Eiendom AS laget planer for rundt 700 nye boliger på nordøstre område av Lilleby, kalt B4. Trondheim kommune har mottatt to forslag, hvor utnyttelsesgraden er den samme. Alternativ 1 med to høyhus på 12 og 16 etasjer og tre åtteetasjes punkthus i nord regnes som det mest kontroversielle.

Alternativ 2 har fem punkthus i åtte etasjer mot nord og ingen høyhus, men en ekstra etasje i bebyggelsen mot Stjørdalsveien for å opprettholde utnyttelsesgraden.

Ønsker 16 etasjer

Utbygger ønsker primært alternativ 1 med høyhus. Bygningsrådet vedtok tirsdag å legge begge alternativene til planforslag ut til offentlig ettersyn, samtidig som det sendes ut på høring.

Bygningsrådet ber om at flere endringer skal vurderes før sluttbehandling, som om ensidige nord- og østvendte leiligheter skal tillates, om ettroms leiligheter skal tillates, om sørøstlig hjørne på bebyggelsen ved Stjørdalsvegen skal trekkes tilbake for å skape et byrom og om uterom på tak skal reduseres.

Bygningsrådet ber også om at det vurderes om utnyttelsen bør reduseres noe før sluttbehandling for å optimalisere forholdet mellom høyder, skyggevirkning på uterom og boligtyper. Videre ber bygningsrådet om at det tas inn bestemmelser som sikrer utadrettede fasader ut mot torget før sluttbehandling. Boliger i første etasje ut mot torget tillates derfor ikke. Plankartet endres til bolig/forretning/tjenesteyting der det tenkes etablert flere funksjoner i samme bygg.

Rådmannen er skeptisk til alternativ 1 med høyhus på 12 og 16 etasjer, som han mener vil bryte silhuetten og påvirke herregårdslandskapet på Lade.

640 boliger på Kattem

Asplan Viak AS har på vegne av Block Watne AS og Kattemskogen AS sendt inn forslag om utbygging i Kattemskogen. Det planlegges om lag 640 boliger (mest blokker i to til sju etasjer og noen rekkehus i to til tre etasjer), som tilsvarer en tetthet på rundt 7,0 bolig per dekar. Minimumskravet for antall boliger er satt til ca. 600.

Kommunen tillater maksimalt ti prosent ettroms, og minimum 20 prosent av leilighetene skal være fireroms eller større. Planforslaget binder sammen boligfeltene på Kattem og småhusbebyggelsen langs Heimdalsveien. Området er i dag ubebygd og utgjør et hogstområde. Boligene blir liggende i gangavstand til Heimdal sentrum. Nærområdet preges av blokk- og småhusbebyggelse.

80 boliger i Lundlia

På vegne av Haw Eiendom AS har JST Arkitekter AS foreslått å bygge boliger på de to siste feltene innenfor gjeldende reguleringsplan for Lund Østre, i Lundlia. Det foreslås inntil 80 boenheter, fordelt på to blokker og to rekker med rekkehus, med garasjeanlegg. Det foreslås fire etasjer i vest, i stedet for tre etasjer. 30 prosent av leilighetene er fireroms eller større.

Området er i dag et inneklemt ubebygd areal der det tidligere er tatt stilling til at arealene kan omdisponeres fra landbruksjord til boligbebyggelse i gjeldende reguleringsplan for Lund østre fra 2009. Det er gangavstand til Heimdal sentrum. Rådmannen påpeker at planforslaget ikke har negative konsekvenser for naturmangfoldet i området.

170 studentboliger

I Nardobakken har PLAN Arkitekter AS på vegne av Norgesgruppen Eiendom Midt-Norge AS sendt inn forslag om å føre opp inntil 170 studentboliger, opp mot sju etasjer inkludert sokkel. Fire etasjer med tilbaketrukket femte etasje ut mot Nardovegen og sju etasjer østover mot Torbjørn Bratts veg.

Området er i dag næringsområde for i hovedsak lokalservicefunksjoner. Trafikksituasjonen beskrives av rådmannen som prekær. Det er en av årsakene til at næringsutviklingen har stoppet opp. I tillegg er grunnforholdene utfordrende og stiller krav til geoteknisk oppfølging i byggeperioden.

Rådmannen mener området er godt egnet for bygging av studentboliger. I fremtiden vil det være et større behov for sentralt lokaliserte boliger for studenter, spesielt med tanke på flytting av campus fra Dragvoll. På grunn av trafikksituasjonen egner ikke området seg til næringsformål.

Kattemskogen: I Kattemskogen, som i dag er et hogstområde, foreslås bygging av inntil 640 nye boliger. Foto: Morten Antonsen