Klokka er litt over halv ni. Det er skolefri og snart sommerferie. Sjuåringen Lewis Myran Bard er nettopp ferdig med første året på Charlottenlund barneskole og er på vei til siste SFO-dag før han tar sommerferie. Neste skoleår vil SFO være stengt for ham hver torsdag og fredag når det er skolefri dersom de ikke betaler for full plass.

- Sjuåringen kan ikke være alene hjemme uten tilsyn to dager i uka i alle skoleferiene, sier trebarnsmor Kathrine Myran. For henne er det heller ikke noe alternativ å ta fri fra jobben i en kommunal barnehage eller betale en tusenlapp ekstra i måneden for et tilbud familien ikke trenger.

Sommerferie på SFO: Lewis Myran Bard bruker SFO mindre enn tolv timer i uka. Til nå har han gått kortere dager. Etter ferien må foreldrene enten betale for full plass eller han mister plassen sin torsdag og fredag når det er skolefri.

Nye regler fra august

Fra høsten 2017 blir det slutt på at foreldre kan betale deltidsplass på SFO i Trondheim og la barnet ha korte dager på skolefritidsordningen. Kortidsplassen er under tolv timer i uka og gir heretter bare tilgang mandag, tirsdag og onsdag når det er skolefri.

I skoleåret 2017-2018 betyr de nye reglene at familier med deltidsplass blir stående uten noe tilbud 22 torsdager og fredager i tillegg til to uker med helt sommerferiestengt. De andre dagene er skolefri i høstferie, vinterferie, sommerferie og planleggingsdager og inneklemtdager i mai neste år.

Bystyret i Trondheim vedtok de nye SFO-vedtektene i mai. Det har ført til protester fra foreldrene. Flere mener dette tvinger dem til å betale for full plass selv om de greier seg med mindre. Når det er skolefri, har elevene med deltidsplass rett til å være på SFO den vanlige skoletiden i tillegg til de tolv timene.

Snart ferie: Det er sommer og klokka er 8.45. Lewis og mamma Katrhine Myran er på vei til siste SFO-dag før ferien.

Foreldrene ikke hørt

Kathrine Myran reagerer på at foreldrene ikke er hørt og ikke visste noe om de nye vedtektene for SFO før de nylig fikk et informasjonsskriv fra kommunen. I et innlegg i Adresseavisen skriver hun: «Sånn plutselig ble dette bestemt over hodene på alle, uten at man som foreldre har hatt mulighet til å komme med innvendinger eller få høre begrunnelsen for vedtaket.» Hun skriver at familien etter dette vedtaket må betale tusen kroner mer for et tilbud de ikke trenger.

Signaturen D. Rittlei skriver i et annet innlegg at denne regelen vil tvinge mange til å gå opp til helplass eller kutte SFO helt.

I dag koster en deltidsplass på SFO 1804 kroner i måneden. En heltidsplass koster 2691 kroner. I tillegg kommer matpenger.

Vil ha korte dager på SFO

- Vi greier oss fint med mindre enn tolv timer i uka på SFO, men vi trenger tilbudet hver dag for å kunne ha full jobb, sier hun.

Sjuåringen Lewis går vanligvis litt før åtte og blir hentet mellom 14.30 og 15.30.

- Hva gjør dere nå?

- Det er et godt spørsmål. Jeg er på jobb og sjuåringen kan ikke være hjemme alene. Det er ikke aktuelt å gå ned i redusert stilling heller. Vedtaket kan tyde på at politikerne vil ha oss tilbake til 50-tallet der kvinnfolka jobber deltid - for det er fortsatt mødrene som tar seg fri av hensyn til familien. Det er fullstendig feil retning, sier Kathrine Myran. Hun har tre barn på fire, sju og ti år.

- Kanskje tiåringen kan være sammen med sjuåringen de dagene vi mister SFO-tilbudet.

Lurer på hvorfor

Myran reagerer også på at bystyret samtidig vedtok at SFO skal ha stengt to uker i juli og at kommunen i fjor fjernet søskenmoderasjonen for familier med barn i barnehage og SFO. Nå er det bare søskenmoderasjon for flere søsken i barnehage i Trondheim kommune. I innlegget sitt ber hun om at de som var med på vedtaket, svarer henne på hvorfor de gjorde det.

- Jeg mistenker at det er for å få folk over på full plass og for at kommunen skal få mer penger ut av oss.

Farvel: Sjuåringen Lewis Myran Bard skal på SFO og mamma Katrhine Myran skal på jobb.

Prøvd ut på Lilleby

Men noen har allerede dette skoleåret prøvd ut en ordning der deltidsplassen bare gir rett til tre dager på SFO når det er skolefri. Det har skjedd i sammenheng med et nasjonalt prøveprosjekt der trondheimsskolene Lilleby, Saupstad og Kolstad også har hatt gratis korttidsplass i SFO.

- Vi var spent på hva dette ville føre til, sier leder i foreldrearbeidsutvalget (FAU), Maren Dahl.

Resultatet er at flere bruker skolefritidsordningen. Derimot har ikke FAU mottatt noen klager på at korttidstilbudet bare gjelder tre dager i uka når det er fri på skolen.

- Jeg vet at skolen har fått én henvendelse om dette, sier hun.

- Foreldre burde vært hørt

Men Svein Ove Bakke fra Kattem og medlem i Kommunalt foreldreråd for grunnskolen lurer på hvorfor endringen kom uten at foreldrene fikk mulighet til å si sin mening.

- Jeg kan skjønne at foreldre reagerer. Over halvparten av plassene er jo halvtidsplasser, sier han.

- Det kan skape vansker for en del foreldre å få dette til å gå opp, kanskje helst fordi det ikke er en fleksibel ordning, og gjelder ikke bare sommerferien, men også vinter- og høstferie. Noen foreldre vil bli avhengig av at arbeidsgiver er fleksibel, i stedet for at kommunen er det.

Flere velger korttid

Ifølge sakspapirene til behandlingen i bystyret har andelen med barn med kortidsplass økt fra 2012. Da hadde 44,5 prosent av SFO-brukerne korttidsplass. I 2016 var det 51,8 prosent. Det har gitt SFO redusert inntektsgrunnlag. Rådmannen skriver at de som trenger SFO-plass hver dag når skolen har fri, kan velge å endre oppholdstiden i disse månedene. I tilfelle må folk betale fullt i sommerferien, i oktober som er høstferiemåneden, i juleferiemåneden desember og vinterferiemåneden februar i tillegg til mai med planleggingsdager.

Leder i oppvekstkomiteen, Edvin Helland (Ap) mener de nye reglene vil gjøre det lettere å planlegge for SFO.

- Det blir bedre mulighet for å dra på tur hele dagen, og de ansatte slipper å følge med på hvor mange timer de ulike barna har vært der. De slipper også å ta hensyn til at noen skal hjem tidligere når de er på tur, sier han.

LES OGSÅ DEBATTINNLEGGET: Ni uker sommerferie. Nå har du et hav av tid som du kan bruke på å bare være deg. Her er en bruksanvisning

- For godt korttidstilbud

- Vi ønsker god kvalitet i SFO med stabilt og nok personale. En samlet ferieavvikling gjør det enklere å ha de samme kjente ansatte på jobb, en slik trygghet er viktig for barna.

Edvin Helland mener tilbudet i Trondheim har vært langt bedre enn sammenlignbare byer og tror at deltidstilbudet har vært så godt at mange ikke har følt behov for heltid.

Men Kathrine Myran blåser av argumentet om at dette skal gjøre det lettere å planlegge heldagsaktiviteter.

- Vi ha en kjernetid i dag også. Alle må være her mellom klokka ni og 14.30.

Les også: Vi er i gang med årets feriekabal: Fotballskole, bestemor, delt ferie og klump i magen. Det går jo ikke opp