Fylkesmannen i Sør-Trøndelag har avdekket avvik med tjenestene til eldre i Bjugn.

- Bjugn kommune sikrer ikke forsvarlige tjenester til eldre med behov for heldøgns helse- og omsorgstjenester, konkluderer Fylkesmannen i tilsynsrapporten.

- Tilsynet tyder på at de tjenestene som blir gitt, ikke er tilstrekkelige for å få et godt nok tilbud de eldre. I tillegg er det mangel på fagkompetanse, noe som gir en risiko for svikt i tjenesten. Fylkesmannen oppfatter dette som et alvorlig avvik, sier Jan Vaage, fylkeslege i Sør-Trøndelag.

Kommunen tar dette på alvor, og har nå bevilget to millioner kroner ekstra til å styrke tjenesten.

Manglende rutiner

Bakgrunnen for at Fylkesmannen gjennomførte tilsynet i Bjugn, er blant annet tidligere tilsyn som har avdekket avvik.

- Vi har hatt et inntrykk av at Bjugn sliter litt med en del av tjenestene sine. Samtidig vet vi at kommunen også har hatt en del økonomiske utfordringer, påpeker Vaage.

Tilsynet i Bjugn er gjennomført fra februar til juni i år, og omfatter tjenestene til totalt 21 beboere i Bjugn sykehjem og i kommunens omsorgsboliger. I en rapport pekes det nå på svikt med tjenesten til eldre som har behov for døgnkontinuerlig helse- og omsorgstjenester i kommunen. Dette innebærer at beboernes grunnleggende behov ikke blir dekket, at beboernes behov for å ivareta fysisk funksjon ikke blir dekket og at rutiner ikke er godkjent, oppdatert eller kjent blant de ansatte.

Må vente på hjelp

I tilsynsrapporten blir det pekt på at beboere ikke har fått hjelp til å stå opp og ikke har fått frokost og morgenmedisin før sent på formiddagen. Kveldsstell og legging har startet allerede ved 18-tiden, også for beboere som ikke har hatt behov for å legge seg tidlig. Det har vært flere hendelser hvor beboere som har brukt alarm, ikke har fått hjelp før etter 45 minutter. Det er også avdekket mangelfulle rutiner for munnhygiene.

Fylkesmannen mener at fosenkommunen heller ikke sikrer at beboerne i omsorgsboligene får dekket sine behov for å ivareta sin fysiske funksjon. Det innebærer blant annet at det er en risiko for at ikke beboere får den nødvendige rehabilitering, blant annet etter fall.

Ufaglærte

Fylkesmannens tilsyn viser også at Bjugn sliter med å rekruttere fagpersonell.

- Bjugn kommune har en marginal sykepleiedekning som gir stor risiko for svikt, påpeker Fylkesmannen i rapporten.

Det blir påpekt at ved fravær av sykepleier, rykker en helsefagarbeider eller hjelpepleier opp som ansvarlig, og det blir leid inn ufaglært vikar. Dette mener Fylkesmannen gir risiko for svikt i tjenesten. Det blir også påpekt at det har vært perioder hvor omsorgsboligene har vært uten personale. I tillegg har pleie- og omsorgssektoren et sykefravær på over 15 prosent.

- Vi har lagt stor vekt på den manglende sykepleiedekningen som kommunen har. Mennesker med heldøgns omsorgstjenester har ofte komplekse helseutfordringer, og det forventes at det er en sykepleier tilgjengelig i denne type tjeneste, sier Vaage.

Han sier at sykepleiemangel er en utfordring i mange distriktskommuner.

- Det er en utfordring å få tilsatt tilstrekkelig antall med høyere utdanning i mange kommuner, men samtidig ser vi at noen klarer det. Det er nok mange kommuner som ikke har gjort en god nok jobb i rekrutteringen, sier Vaage.

Flere stillinger

- Resultatene er skuffende, men ikke overraskende, sier Bente Kristiansen, helsesjef i Bjugn kommune. Hun startet i jobben i januar, og sier de nå har startet en gjennomgang av lederstrukturen og de har et samarbeid med NTNU for å styrke dialogen mellom ledelsen.

Kristiansen mener noen av årsakene til at det er avdekket avvik i kommunen, er for få ansatte og manglende kompetanse. Samtidig har kommunen oppfordret ansatte til å melde inn avvik i tjenesten når ting ikke er som det skal være, og at det er disse avvikene som nå fører til at Fylkesmannen reagerer.

- Disse avvikene stammer fra en periode hvor bemanningen var for dårlig, og dette er noe vi har gått etter. Vi skal ikke ha det slik som dette, sier Kristiansen.

Hun sier at de sliter med å rekruttere kompetente sykepleiere. Kommunen lyser nå ut flere ledige stillinger, og Kristiansen håper det fører til gode søkere. Samtidig blir det erkjent at de økonomiske rammene har vært for stramme. Politikerne har nå bevilget to millioner kroner mer til helse- og omsorgssektoren for dette året. Det vil føre til flere stillinger og styrket fysioterapitilbud.

- Vi tar dette tilsynet på største alvor, og er godt i gang med å styrke tjenesten og lukke avviket. Innbyggerne i Bjugn skal ikke være bekymret for tilbudet til eldre i Bjugn kommune, understreker Kristiansen.

- Vi er glad for at kommunen ser at de har en jobb å gjøre og tar tak i dette. Men dette vil nok ta litt tid, sier Vaage.