Utspillet kommer etter at PST tirsdag denne uken slo fast at det fortsatt er relativt høy risiko for terroranslag i Norge.

- Den sikkerhetspolitiske situasjonen er bakgrunnen for forslaget vårt. Den har endret seg kraftig siden 2014 og er uforutsigbar, sier stortingsrepresentant Elin Agdestein.

Sårbart punkt

PST har siden 9. april vurdert terroranslag som «mulig», noe som er det tredje høyeste nivået på deres skala med ti nivåer.

Usikker situasjon. Fra v. Høyres Elin Agdestein, Mari Holm Lønseth og Guro Angell Gimse på Værnes. De mener den utrygge sikkerhetspolitiske situasjonen gjør at politiet bør være bevæpnet på de største flyplassene, deriblant Værnes. Foto: Frank Cadamarteri

- Værnes er et av de mest utsatte punktene i Midt-Norge. Tenk bare på hvordan det vil være dersom politifolk på Værnes befinner seg i en ende av flyplassen når de får melding om at noe skjer. Da må de løpe for å hente ut våpen, før de kan gripe inn. Det er ikke holdbart, sier partiets stortingskandidat Guro Angel Gimse.

Høyre-representantene peker på at det årlig passerer 4,4 millioner reisende over flyplassen, noe som kan gjøre den til et terrormål. Agdestein peker også på migrasjonsbølgen, flere terroranslag i Europa de site årene og tilspissingen i forholdet til Russland etter deres folkerettsbrudd i Ukraina, som viktige punkter i denne sammenheng.

- Norge må ta konsekvensene av dette og styrke beredskapen. Det krever at Stortinget gir en lovhjemmel som åpner for dette, men nivået på bevæpningen bør være opp til politimesteren å vurdere, sier Agdestein.

Folks trygghet

- Det viktigste er at folk skal føle seg trygge. Det er det dette handler om. De siste årene har det blitt 104 flere politifolk i Midt-Norge. Målet vårt er at det skal være to politifolk per 1000 innbyggere. Dette går vi til valg på, sier Mari Holm Lønseth, partiets førstekandidat på stortingslista i Sør-Trøndelag.

Høyre har fått kritikk for ikke å gjøre nok for å styrke beredskapen, blant annet fra riksrevisjonen, som viser til at nødvendige tiltak etter 22. juli-rapporten ikke er gjennomført. Agdestein avviser kritikken.

- Det er skjedd mye etter 2015, som kanskje ikke kommer frem. Det er opprettet et felles kontraterrorsenter for forsvaret og politiet, det er kommet ressurser til kjøretøy og det tilføres 100 millioner ekstra i 2017, sier hun.

Er blitt godt mottatt

I Høyres partiprogram heter det at politiet fortsatt som hovedregel skal være ubevæpnet, men ved «viktige samfunnssituasjoner, eller på steder og objekter som er særlig terrorutsatt, kan generell bevæpning av politiet tillates». De fem største flyplassene i landet er spesielt nevnt.

Gimse, som selv har bakgrunn fra politiet, mener Høyres forslag generelt er positivt mottatt av politipersonell.

- Jeg har selv et ambivalent forhold til bevæpning, men jeg ser at det er en utvikling i kriminalitetsbildet og når det gjelder faren for terror, som gjør at det vil være riktig med bevæpning på enkelte punkter, sier Gimse, som sammen med Lønseth understreker mer våpentrening for politiet som helt nødvendig for å få gode nok rutiner.

- Har tilgang til våpen på Værnes

Politimester i Trøndelag, Nils Kristian Moe, viser til at politiet stadig gjør vurderinger rundt behovet for bevæpning ut fra blant annet PSTs trusselvurdering og risikoen for terroranslag mot ulike steder. Det er ikke noe som er spesielt for den viktigste flyplassen i Norge. Han understreker at politipatruljer på Værnes normalt ikke bærer våpen i dag.

- Vi har tilgang til våpen der, jeg vil ikke si så mye mer om det. Når det gjelder permanent bevæpning på Værnes så er det en prinsipiell diskusjon som jeg ønsker svare på til bevæpningsutvalget, sier Moe.

Heller ikke lufthavndirektør Lasse Bardal ved Trondheim Lufthavn Værnes, ønsker å kommentere permanent bevæpning av politi på flyplassen.

- Det jeg kan si er at politiets tilstedeværelse er svært viktig for oss. Det handler selvsagt om folks trygghet og behov for hjelp, men også om bistand ved sikkerhetskontroll og andre oppgaver, sier Bardal.