Konfliktrådene i Trøndelag består av avdelingene i Trondheim og Steinkjer og har fått åtte prosent flere saker så langt i år sammenlignet med samme periode i fjor.

I deler av landet for øvrig melder konfliktrådene om en nedgang i saksmengden. Det bekymrer direktør i konfliktrådet Lise Sannerud.

De 485 sakene i Trøndelag fordeler seg på 190 straffesaker, 70 henlagte saker fra politidistriktet og 188 sivile saker meldt inn fra privatpersoner og samarbeidsparter. Den største sakskategorien omhandler vold, trusler og krenkelser med til sammen 170 saker.

- I alt er 26 ungdommer idømt ungdomsstraff eller ungdomsoppfølging i Trøndelag, sier leder av Konfliktrådene i Trøndelag Iren Sørfjordmo.

Overgriper må samtykke

Ved utgangen av juni hadde avdelingen i Trondheim fått innmeldt 23 saker om seksuallovbrudd, mens Steinkjer hadde mottatt tre slike saker. Så langt er til sammen 20 saker gjennomført, mens noen av de seks øvrige kan bli gjennomført i løpet av året.

- Dette er ikke typiske overfallsvoldtekter. Flere av sakene dreier seg om overgrep i nære relasjoner. Overgriper må samtykke i ønsket fra fornærmede om å møtes, og de aller fleste møtene skjer i våre lokaler, sier Sørfjordmo.

- Hva ligger bak ønsket om å møte overgriper ansikt til ansikt etter at rettssaken er over?

- I rettssaken kan gjerningspersonen benekte de faktiske forhold. I møtet i konfliktrådet kan overgriper erkjenne det han eller hun har gjort. Fornærmede kan få svar på spørsmål vedkommende måte ha.

Store ulikheter avdekket

På landsbasis har de 19 konfliktrådene mottatt 4115 saker første halvår 2017, som er en økning på fire prosent fra samme tid i fjor. Men ifølge direktør Lise Sannerud er det foruroligende at tallene viser store ulikheter mellom konfliktrådene med hensyn til saker som blir overført fra politi/påtalemyndighet.

- Sett fra et rettighetsperspektiv er det bekymringsfullt at ikke like lovbrudd gis lik reaksjon landet over. Hvorvidt en lovbryter får saken sin avgjort i konfliktrådet ser ut til å avhenge mer av hvor du bor i landet – enn lovbruddets art. Problemstillingen med ulik praksis vil bli fulgt opp med samarbeidspartnere som Riksadvokaten og Politidirektoratet i tiden som kommer, understreker Sannerud i en pressemelding.

- Hvorfor har Konfliktrådene i Trøndelag har flest saker i landet?

- Det skyldes et godt samarbeid med bl.a. politidistriktet, kriminalomsorgen, skoler og andre offentlige etater i kommunene. Vi er veldig glade for at vi blir brukt. Stadig flere sivile tar direkte kontakt med oss, sier Iren Sørfjordmo.

Narko og naskeri

Hun legger til at begge avdelingene har hatt saksøkning. Ved steinkjerkontoret er det henlagte saker fra politidistriktet og sivile saker som har hatt størst økning. Ved trondheimskontoret er det straffesaker og sivile saker som har økt mest. sakene domineres av narkotikalovbrudd, skadeverk, nærmiljøkonflikter, naskeri, konflikter i arbeidslivet, familiekonflikter og falske anklager.

Siden juli 2014 kan ungdom mellom 15 og 18 år som har begått lovbrudd og trenger tett oppfølging, idømmes ungdomsoppfølging eller ungdomsstraff. Reaksjonene består av et ungdomsstormøte der lovbryteren møter dem som er blitt utsatt for handlingen. Deretter utarbeides en ungdomsplan med krav – og så nedsettes et ungdomsteam som følger ungdommen i straffeperioden. Siden denne straffereaksjonen ble satt i verk for tre år siden, er ti ungdommer idømt ungdomsstraff, mens 167 har fått ungdomsoppfølging.

Inngår avtale

Til sammen har 582 påklagede vært i Konfliktrådene i Trøndelag hittil i år. Av disse er 161 kvinner og 421 menn, de fleste i alderen 15–18 år. I Trøndelag er det 65 meglere, som legger til rette for gjenopprettende møter mellom parter. De fleste sakene ender med en avtale mellom partene. Bare fire avtaler er brutt.

- Et møte i konfliktrådet er gratis. I flere saker finner vi gode løsninger. Å gå til advokat kan være dyrt, sier Sørfjordmo.

Konfliktrådslederen fremholder at i straffesaker er det politiet som bestemmer hvilke saker som kan gå i konfliktråd. Ikke alt egner seg. Noen saker kan avgjøres i konfliktråd fremfor at påtalemyndigheten reiser straffesak. Domstolen kan utmåle en delstraff, der den betingede delen forutsetter møte i konfliktrådet.