Studentopptaket ved Norges største universitet sto lenge i fare fordi ledelsen og fagforeningene ikke ble enige om en avtale for mer overtid enn det arbeidsmiljøloven vanligvis tillater.

Begge parter er enige om at det var helt utenkelig å sette opptaket i fare. Likevel ble overtidsavtalen først underskrevet torsdag, vel en uke før hele opptaket skal være ferdig. Det betyr at de ansatte kan jobbe dobbelt så mye overtid som det loven normalt tillater.

- For få ansatte

Arbeidsmiljøloven har en grense for ti overtidstimer i løpet av sju dager og 25 timer i løpet av fire sammenhengende uker. Nå kan de ansatte ved opptakskontoret jobbe hele 50 timer overtid i løpet av fire uker.

- Behovet for ekstraordinær overtid viser at det er for få ansatte på avdelingen, sier Morten Mørch. Han er hovedtillitsvalgt for Parat ved NTNU, en av de store fagforeningene for ansatte i administrasjonen.

- Må få kjørt opptaket

- Det viktigste nå er at studentene ikke blir skadelidende og at vi får kjørt opptaket, sier Mørch etter at fagforeningene og NTNU etter flere runder har blitt enige om hvordan den ekstra overtiden skal kompenseres.

- Folk jobber veldig mye. Men det skal ikke være slik at folk jobber så mye at de blir syke, sier den hovedtillitsvalgte.

Arbeidet må gjøres innen fristen

NTNU behandler alle søknadene via Samordna opptak der NTNU er førstevalget. I tillegg kommer søknader til masterstudier og videregående kurs. Totalt er det snakk om snaut 40 000 søknader. Nasjonale frister styrer arbeidet. 1. juli var det frist for å levere karakterutskrifter og vitnemål fra videregående skole. 15. juli skal opptaket være ferdig.

- Dette er virksomhetskritisk arbeid som må gjøres, sier organisasjonsdirektør Ida Munkeby ved NTNU. Det er rett og slett ingen alternativ til å få unna studentopptaket innen fristen.

- Men samtidig må arbeidsbelastningen være forsvarlig. Overtidsbruken må være til å leve med for de ansatte, fortsetter organisasjonsdirektøren. Hun slår fast at også de ansatte i denne avdelingen har hatt stort arbeidspress i forbindelse med fusjonen.

To hektiske uker

- Som alle år er det to hektiske uker i forbindelse med studentopptaket, sier direktør Knut Veium i avdeling for studieadministrasjon. Han tror grunnen til at det ble vanskelig å få til en avtale i år, er at fagforeningene har skjerpet kravene etter mye overtidsbruk i studieadministrasjonen på grunn av fusjonen.

Hektisk som alle år: Studentopptaket er travelt hvert eneste år, sier direktør Knut Veium i avdeling for studieadministrasjon.

- Det har vært mye overtid i andre deler av administrasjonen siste året, sier han.

Årets studentopptak er det andre etter sammenslåingen mellom NTNU og høyskolene i Ålesund, Gjøvik og Sør-Trøndelag. Men siden i fjor har NTNU fått en ny organisasjon med nye fakulteter og institutt. Dermed er årets opptak nytt sammenlignet med fjorårets. Fusjonen har også ført til ekstra arbeidsbelastning for de ansatte i administrasjonen. Samtidig har NTNU vært gjennom en nedbemanning siste året. Opptakskontoret har to færre fast ansatte i år enn i fjor. På toppen er tre av de ansatte blitt sykemeldt midt i innspurten.

- Puslespill som ikke går opp

- Dette er kompetansekrevende arbeid. Vi kan ikke hente inn folk til å gjøre jobben uten opplæring først. Studentopptaket er et puslespill som ikke går opp uten ekstra overtid, sier avdelingsdirektør Veium.

NTNU-opptaket sysselsetter i år 12 fast ansatte i Trondheim, to i Gjøvik, to i Ålesund og 20 sommervikarer.

Travelt med studentopptak: - Vi må sette inn alle ressurser på å få opptaket ferdig, sier gruppeleder Ida Ranes for opptakskontoret.

- Vi må sette inn alle ressurser på å få opptaket ferdig, sier gruppeleder Ida Ranes for opptakskontoret.

- Jeg satser på at vi kommer i mål til rett tid siden vi er bundet av nasjonale frister for gjennomføring av opptaket. Det er viktig at søkerne får svar til fastsatt tidspunkt, sier Ranes.

Sommervikar på fjerde året

Travelt på jobb: Kari Ellingsen jobber lange dager for å få ferdig studentopptaket.

Kari Ellingsen er sommervikar for fjerde året på rad. Hun er jusstudent i Bergen og bruker ferien til å jobbe med studentopptaket i hjembyen. Her sitter hun med saksbehandling, går gjennom søknadene og svarer på henvendelser fra søkere som lurer på alt mulig. De spør om frister, hvorfor de har så og så mange poeng og hva som skjer dersom de ikke kommer inn.

- Det er en veldig grei og variert sommerjobb. Når du er student, er det behagelig å kunne gå fra jobb og ha helt fri, sier hun.

Arbeidstida er åtte til 15 fra mandag til fredag. I tillegg må hun regne med noen timer overtid på hverdagene og en arbeidsdag i helga.