- Vi har nulltoleranse for trusler, sier Leif Otto Østerbø sorenskriver ved Sør-Trøndelag tingrett.

Han er derfor tilfreds med at Høyesterett har skjerpet straffen mot en mann for bl.a. intens, vedvarende og systematisk trakassering av aktører i rettsvesenet. Mannen har oppsøkt eiendommer, som var tvangssolgt fra ham og utøvet hærverk. Blant de fornærmede var ansatte i Trondheim tinghus.

I Høyesterett fikk mannen to år og åtte måneder fengsel, hvorav åtte måneder er gjort betinget. Dette er en dobling sammenlignet med straffen han fikk i tingretten. Til tross for omfattende sjikanerende opptreden overfor ansatte i tinghuset ble han ikke idømt kontaktforbud overfor tinghuset. I stedet ble prøvetiden i den betingede straffen hele fem år, det vanlige er to år.

Ifølge dommen la domfelte ut filmer av de fornærmede på YouTube med krenkende kommentarer, han opprettet hjemmesider hvor det ble lagt ut krenkende tekster, han sendte eposter til og oppsøkte aktørene og opptrådte sjikanerende. For noe av de fornærmede fikk hans opptreden konsekvenser for nattesøvnen og arbeidsevnen.

Låser flere dører

- I første omgang har vi innført flere tiltak som å stenge inngangsdøren på baksiden av tinghuset. Ekspedisjonene i tredje og fjerde etasje bygges om for å sikre medarbeiderne. I løpet av høsten tar vi sikte på å etablere en betjent skranke i hallen. Der vil sikkerhetsansatte sitte, forteller Østerbø.

Domstoladministrasjonen har varslet at Trondheim tinghus i 2019 kan få etablert adgangskontroll slik Oslo tinghus og Høyesterett har. Den ligner på sikkerhetskontrollen på flyplassene, der man må passere en sluse og få gjenstander man bringer med seg nærmere undersøkt.

- Vi har dessverre hatt noen tilfeller av trusler og ubehagelig adferd overfor våre ansatte. Nå blir enda en hendelse politianmeldt, sier sorenskriveren, som leder landets tredje største tingrett.

Trondheim tinghus huser både Sør-Trøndelag tingrett og Frostating lagmannsrett. Daglig avvikles flere rettssaker. En rettssak kan lette føre med seg sterke følelser, men også forsøk på å sabotere virksomheten, som Østerbø formulerer det.

Bar med seg skytevåpen

- Vi mottar eposter, telefoner, og noen oppsøker oss. Dette kan av ansatte oppleves ubehagelig. Enkelte påberoper seg også diverse rettigheter de etter loven ikke har krav på.

Østerbø forteller at for ikke lenge siden dukket en person opp i tinghuset med et replika våpen. Det har også vært noen andre episoder der tinghusets egen sikkerhetsavdeling og politiet har vært tilkalt. Det skjer ikke sjelden at folk må vises bort fra tinghuset. Ansatte, partene i en rettssak og tilhørere har alle krav på beskyttelse.

I dag er det liten kontroll med hvem som kommer inn svingdørene fra Munkegata. Men om ikke lenge vil en skranke bli plassert like innenfor inngangsdørene. Sikkerhetsavdelingen i tinghuset består av de tidligere politimennene Tom Åge Dahl og Anders Bang Danielsen. De vil bemanne skranken, men er allerede i dag synlig til stede i hallen, bl.a. om morgenen før dagens rettssaker starter. En tredje stilling som sikkerhetsansvarlig vil nå bli utlyst.

Oppgaven består først og fremst i å svare på spørsmål og rettlede folk som oppsøker tinghuset.

Videoovervåker tinghuset

Sorenskriver Leif Otto Østerbø opplyser at den indre sikkerheten i tinghuset er blitt vesentlig forsterket i den senere tid, med bl.a. videoovervåking. – Vi har et svært godt samarbeid med politiet, som er raskt på plass når vi ringer.

Trondheim tinghus er vernet av Riksantikvaren, alle forandringer må godkjennes. Nå venter man på klarsignal til plassering av skranken.

- Men det blir en midlertidig løsning i påvente av mer permanente tiltak som innføring av adgangskontroll. Imidlertid gjør vi en fortløpende vurdering av sikkerheten foran bestemte rettssaker. Det har hendt vi har måttet sluse tilhørere gjennom gjennomlysningsportaler og kroppsvisitere.

Østerbø legger til at han ønsker et mest mulig åpent tinghus, men man må ta virkeligheten innover seg. For få år siden ble en aktør i en rettssak i tinghuset i København drept. Det er viktig å sjekke om folk har med seg gjenstander de ikke skal.

I løpet av høsten håper Østerbø på endelig beskjed fra Domstoladministrasjonen om bygging av en ny rettssal med forsterkede sikkerhetstiltak i første etasje. Den kommer like ved rettssalen for varetektsfengslinger.

Bygger venteceller

Personer som fremstilles for fengsling, blir kjørt inn i bakgården og ført direkte inn i rettssalen via kjelleren. Der skal det også bygges egne venteceller. Tidligere måtte de som skulle varetektsfengsles gå spissrotgang mellom publikummere og brudepar i hallen før de ble ført opp trappen til tredje etasje.

- Vi vil etablere en serviceskranke og ikke først og fremst drive med kroppsvisitering, sier Anders Bang Danielsen med lang fartstid fra politiet.

Kollega Tom Åge Dahl sier de fra sin tid i politiet kjenner svært mange. Derfor hender det at enkelte snur og går ut når kommer inn i hallen. – Det kan være flere grunner til det. Men vi legger vekt på å ha en god tone, sier Dahl.

Bang Danielsen legger til: – Vi har i mange år behandlet – dem du kan kalle klienter – med respekt. I et tinghus kan du oppleve ulike emosjonelle utbrudd, som sinne og frustrasjon, og noen føler seg urettferdig behandlet. Vår oppgave er å sørge for sikkerhet for alle som oppholder seg i tinghuset.

Stengt: Som følge av en del uheldige episoder er bakdøren i tinghuset stengt. Informasjonsluken vil bli forsterket med en skranke ved hovedinngangen. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Fra politiet: De erfarne politimennene Tom Åge Dahl (t.v.) og Anders Bang Danielsen har gått av med pensjon og begynt i nye jobber i Trondheim tinghus. Der har de ansvaret for sikkerheten. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Sikkerhetsrettssal: Sorenskriver Leif Otto Østerbø har planene klare for å bygge en ny rettssal med forsterket sikkerhet. Den skal brukes i saker med ekstra høyt trusselnivå. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Bygger om: Sikkerhetsansatte Anders Bang Danielsen (t.v.) og Tom Åge Dahl ser i likhet med sorenskriver Leif Otto Østerbø frem til at en ny rettssal med forsterket sikkerhet skal bygges. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Nye tiltak: Sorenskriver Leif Otto Østerbø i Sør-Trøndelag tingrett har måttet slørge for å bygge om ekspedisjonen. Det skjer etter at ansatte er blitt truet og sjikanert. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen