Gløshaugen blir ofte kritisert for å være en lukket verden for studenter og ansatte.

Filosofien bak det planlagte bygget i Elgeseter gate 10 er at det skal åpne seg mot byen, både visuelt og i praksis. En kaffetørst trondhjemmer er velkommen til å svinge innom serveringsstedet i det store åpne vrimleområdet.

Link vant, Backe skal bygge

Backe Entreprenør og Link arkitektur vant konkurransen om å beste løsning for det nye universitets- og idrettsbygget. Bygget skal reises på hjørnet av Olav Kyrres gate og Elgeseter gate, som en port inn til sykehusområdet.

Mens Handelshøyskolen lenger opp i gata vender ryggen til Elgeseter gate, skal dette bygget åpne seg med digre vinduer over tre etasjer. Forbipasserende og folk inne i vrimleområdet har spektakulært innsyn til en 12 meter høy klatrevegg og andre treningslokaler.

Levende campus

- Vi er vant til at campus tømmes på kveldstid. Dette blir motsatt. Hit skal folk strømme til på kveldstid. Vi vil ha liv og røre, sier Knut Solberg, konsernsjef i Studentsamskipnaden, som har ansvaret for treningslokalene og serveringen i bygget.

Ifølge konsernsjefen skal det ikke bli en tradisjonell kantine, men et inviterende og fristende tilbud også rettet mot andre enn studenter og ansatte.

5000 kvadratmeter trening

Treningssenteret blir på 5000 kvadratmeter, omtrent som det gamle idrettsbygget ved Gløshaugen. Nybygget vil imidlertid ha rom for flere aktiviteter fordi det ikke vil ha håndballbane som i det gamle idrettsbygget. Blant annet blir det gruppesaler og baner for squash, basket og volleyball. Studentfrivilligheten vil også få nye lokaler.

Når nybygget i Elgeseter gate står ferdig, vil SiT legge ned treningssenteret på Portalen. I tillegg til det nye treningssenteret og det gamle idrettsbygget, planlegger SiT et tredje idrettsbygg sentralt for å dekke behovet når virksomheten ved universitetssenteret på Dragvoll etter hvert flyttes til området rundt Gløshaugen.

Helse- og sosialfagene

Som universitetsbygg skal komplekset i Elgeseter gate romme fagmiljøene som i dag holder til på Tunga, i tillegg til en del andre. 2000 studenter og ansatte fra helse- og sosialfagutdanningene ved NTNU skal samles i bygget. Planen er at fagmiljøene skal bruke Studentsamskipnadens treningslokaler i samme bygg i undervisning og forskning.

- Kombinasjonen av treningssenter og undervisningsbygg er super, sier Merete Kvidal, sjef for NTNUs campusprosjekt. Vi har tenkt langsiktig og fremtidsrettet når vi har valgt dette løsningsforslaget for nybygget. De fleste arealene er fleksible.

Campussjefen synes bygget kommuniserer godt med byen og vil danne en fin portal inn til sykehusområdet.

- Vi håper det vil samspille med resten av campus i retning Gløshaugen også. Nå skal vi bearbeide løsningen samme med entreprenør og arkitekter, sier Kvidal.

Digert bygg

Opprinnelig ble bygget i Elgeseter gate 10 planlagt for Høgskolen i Sør-Trøndelag. Bygget på 18 500 kvadratmeter blir Statsbyggs største byggeprosjekt i Trondheim og første mulighet til å sette ut i livet konkrete effekter av fusjonen mellom NTNU og Høgskolen i Sør-Trøndelag.

- Det var fire kvalifiserte forslag som konkurrerte, sier Tore Berg, prosjektleder i Statsbygg.

- Vinneren svarte best på kravene til blant annet funksjonalitet. Løsningene for fellesarealene på gateplan og i selve bygget utmerket seg. Vi mener også at fordelingen av idrettsfasilitetene og undervisningsfunksjonene i bygget er god, sier han i en pressemelding.

Etter sommeren starter prosessen med å videreutvikle byggeprosjektet sammen med Link arkitektur og Backe Entreprenør. Studenter og ansatte ved NTNU deltar også i arbeidet. Byggestart er avhengig av bevilgning fra Stortinget.

Slik mener arkitektene at bygget vil ta seg ut, sett fra Øya helsehus. Foto: Link arkitektur
Omtrent slik blir bygget i Elgeseter gate slik det ser ut når man er på vei fra sentrum. Foto: Link arkitektur
Gjennom det store virmleområdet «svever» en oransje tretrapp oppover i etasjene. Foto: Link arkitektur
Vinneren: «Veien videre» av Koth Arkitekter vant idékonkurransen til NTNU, til tross for at kommunepolitikerne vil ivareta Høyskoleparken. Foto: Arkitektkontoret Koht