Siden ordningen ble innført 15. juni har Statens vegvesen rukket å behandle 2000 av de 12 000 innkomne søknadene.

Blant dem som nå glade og fornøyde kjører rundt med hvert sitt personlige bilskilt er Lars Erik Svanholm og Martin Andresen på Gimse i Melhus. Svanholms Tesla Model X har kjennetegn MR X, mens Andresens Tesla Model S har registreringsskiltet SHINE.

For Svanholm var det naturlig å gi Model X kjennetegnet MR X. Andresen driver firmaet Lakkshine og bilene hans er alltid nypolerte og skinnende i lakken. Svanholm sier han er litt over gjennomsnittet bilinteressert og bruker at han bruker en del penger på bil.

Går til trafikksikkerhet

- Å betale 9000 kroner for et bilskilt, kan høres mye ut. Men jeg har det i ti år, og skiltet kan settes over på neste bil. Kostnaden blir ikke på mer enn 900 kroner i året eller tre kroner dagen. Dessuten går om lag 7000 kroner av beløpet til trafikksikkerhetstiltak, i regi av Statens vegvesen, sier Lars Erik Svanholm.

Han er daglig leder i Svanholm Gravferd på Moholt i Trondheim og kjører elbil til og fra jobb.

Det er Trondheim trafikkstasjon i Statens vegvesen som administrerer ordningen med personlige bilskilt for hele landet og som behandler hver enkelt søknad. Faggruppeleder Tonje Moberg sier at mange har nok ventet på at Statens vegvesen skulle tillate personlige bilskilt. De fleste søknadene kom i løpet av de to–tre første dagene, siden har det roet seg.

Større respons enn ventet

- Selv om tilbudet var kjent en god stund, har vi mottatt langt flere søknader enn vi hadde ventet, sier Moberg. Hun bekrefter at det aller meste av beløpet folk betaler, går til trafikksikkerhetsforebyggende tiltak.

Du kan altså søke om å få personlig bilskilt med din egen bokstav- og tallkombinasjon. Men aller først må du sjekke om bilskiltet du ønsker er ledig. I Sverige har tilbudet eksistert i flere år.

Skiltet må bestå av minst to og maks sju tegn, inkludert mellomrom. Den enkelte er ansvarlig for at ikke bilskiltet ikke er støtende, til ulempe for noen eller krenker varemerkerettigheter. Er man i tvil, kan man gå inn på patentstyret.no.

Eneste måten å søke om personlig bilskilt er gjennom den digitale tjenesten. Søknader som sendes på epost, på telefon eller i posten blir ikke behandlet.

Lagt inn en sperre

- I datasystemet er det lagt inn en sperre på ord som kan virke støtende. Likevel kan noen slippe gjennom. Uansett blir alle søknader behandlet manuelt, sier Tonje Moberg.

For å søke må man være over 18 år, være eier av bilen og ikke ha medeier på bilen. Skiltene på bilen må være av standard størrelse. Du beholder de ordinære bilskiltene selv om du får personlig bilskilt. Personlig og ordinært bilskilt kan ikke brukes samtidig.

Ønsker du å flytte ditt personlige bilskilt til et annet kjøretøy du eier, må du først kontakte Statens vegvesen. Det er ikke tillat å selge bilskiltet til noen andre. Det personlige skiltet er knyttet til bilen din. Du beholder rettigheten til det personlige bilskiltet og kan bruke det på en annen bil.

Du har rettigheten i ti år og betyr at ingen andre kan søke om dette bilskiltet i den perioden. Ønsker du å beholde rettigheten etter ti år, kan du tidligst søke om å fornye tre måneder før og senest en måned før retten til bilskiltet går ut.

Nytt skilt: Lars Jellum med personlig bilskilt. Søknadene behandles av faggruppeleder Tonje Moberg (t.h.) og Målfrid Poulsgaard ved Trondheim trafikkstasjon. Foto: Statens vegvesen
De første: Trondheim trafikkstasjon behandler søknader om personlig bilskilt for hele landet. Her noen av de første skiltene som er utstedt. F.v: Faggruppelder Tonje Moberg, Anne Merethe Havnnes og Luciene Wangberg. Foto: Statens vegvesen
Ikke ukjent: Foran det personlige bilskiltet MR X står Lars Erik Svanholm. Som eier av en Tesla Model X synes han ksiltet passer godt. Foto: Statens vegvesen