På morgenkvisten 27. mai i år satt den 21 år gamle mannen bak rattet på bilen sin. I Okstadbakken nordover mot Trondheim tråkket han altfor hardt på gassen. Det han ikke visste, var at politiet fulgte med. De rettet laseren mot kjøretøyet, og målte farten til 168 km/t i 80-sonen. Han ble selvfølgelig stoppet.

Ingen unntak

- Dette er helt meningsløs kjøring, sa operasjonsleder ved Trøndelag politidistrikt, Ole Petter Hollingen til Adresseavisen den samme morgenen - noen timer etter råkjøringen, som skjedde klokken 05.25.

5. juli måtte 21-åringen møte i Sør-Trøndelag tingrett. Der erkjente han straffskyld i en såkalt tilståelsessak.

Når man blir tatt i hastigheter over 135 km/t i en 80-sone, er hovedregelen at det skal reageres med ubetinget fengsel. Mannens fart lå langt over dette, og retten finner ingen grunn til å gjøre unntak når det gjelder straffen. Dommeren viser i den forbindelse til allmennpreventive hensyn.

Må kjøre opp på nytt

Retten er enig i påtalemyndighetens straffeforslag på 30 dagers fengsel. Ifølge dommen er det straffskjerpende at kjøringen skjedde på en svært trafikkert strekning. Dommeren tar imidlertid hensyn til at kjøringen skjedde på et tidspunkt hvor det var få kjøretøy på veien. Den uforbeholdne tilståelsen er også formildende for straffen, ifølge dommen.

I tillegg til fengselsstraffen dømmes 21-åringen til tap av førerretten i 29 måneder. For å få førerkortet tilbake må han gjennomføre ny førerprøve.

Den siktede to betenkningstid etter at dommen var avsagt.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter