Sammen med sin afrikanske kone Hasifa har han kjøpt Terråk gjestegård, et overnattingssted med 35 senger i kommunesenteret i Bindal kommune.

- De lander på Værnes i ettermiddag. Jeg har ikke sett dem siden i april, sier han forventningsfullt når vi møter han fredag formiddag. Han gleder seg stort til å møte igjen kona og Petter (5 1/2), gutten de adopterte da han var bare fire måneder gammel.

De har bare vært på noen få besøk i Norge, men nå kommer de flyttende. Nå skal de venne seg til et klima hvor det knapt er en dag som er like varm som det Uganda har å by på, de skal lære seg norsk, og Hasifa skal lære å lage kjøttkaker til gjestene på gjestegården.

- Det blir spennende. Jeg liker utfordringer, smiler han.

Safari

De siste seks årene har han bodd i Kampala i Uganda, og har vært leder for et selskap som drev med solenergi. Det var her han ble introdusert for Hasifa gjennom en bekjent, og et stevnemøte endte etterhvert med ekteskap. Sammen drev de med turisme i Uganda, og prøvde å lokke skandinavene på safari og fjellturer. Nå har de bestemt seg for å flytte til Norge, og helt tilfeldig falt valget på Bindal.

- Jeg hadde aldri vært i Terråk før, jeg visste ikke engang hvor det var, forteller Gaustad, som egentlig er utdannet elektroingeniør. Han er født og oppvokst i Trondheim, men har tilbrakt lange perioder utenlands. Nå skal Terråk bli hjemplassen, i hvert fall de neste fem årene.

- Jeg har reist mye, så jeg tenker at jeg kan bruke den erfaringen til å drive et slikt sted som dette, sier Gaustad. Gjestegården er fra 1973, og besøket er varierende, men Gaustad håper han skal klare å få det til å gå rundt, både med overnattingsgjester, kafé og quizkvelder.

På skitur

Men ennå viktigere blir det å få kona Hasifa og sønnen Petter til å trives i Norge og i Bindal.

- Det blir en stor endring, og jeg har prøvd å forberede dem. Hasifa starter på norskkurs nå, og Petter skal begynne i barnehagen. De må lære seg norsk for bli kjent med folk. Og så gleder jeg meg til å lære dem å gå på ski, sier Gaustad.

Adresseavisen har vært på reportasjetur i nye Trøndelag. Her kan du lese alle reportasjene.

Fra Uganda: De siste seks årene har John Petter Gaustad bodd i Uganda. Nå flytter han hjem med sin afrikanske familie, og overtar driften av Terråk gjestegård. Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth, Adresseavisen