Dagens modell har vart i halvannen valgperiode. Det er behov for å evaluere effekten av endringene og om modellen fungerer etter hensikten.

Varaordfører Hilde Opoku (MDG) og kommunalråd Ingrid Skjøtskift (H) har i et sommerstille rådhus kommet med et felles utspill, det aller første i sitt slag.

Skjøtskift går knallhardt ut og mener Arbeiderpartiets maktarroganse har ført til et ettpartistyre i trondheimspolitikken. Det er utviklet flytende overganger mellom rådmann og ordfører.

- Det har utviklet seg en usunn kultur, mener kommunalråden.

Opoku vil ikke bruke så sterke ord, men er enig i at stadig mer av politikken avgjøres i lukkede rom. Hun ønsker at mer av diskusjonene skal foregå i formannskap og bystyre. Begge vil ha politikken ut i åpne landskap. De etterlyser en demokrati- og åpenhetsreform.

Start diskusjonen

Derfor vil de at formannskapet skal be rådmannen sette i gang arbeidet med en evaluering og komme tilbake med en forberedende sak om dette i god tid før neste lokalvalg om to år.

- Vi ønsker å hegne om demokratiet og være med på å skape en levende debatt. Flere partier er blitt med inn i storkoalisjonen. Vi i Miljøpartiet De Grønne er én del. Likevel synes jeg det er viktig å ta diskusjonen utad om maktfordelingen. Ved at stadig mer av politikken avgjøres i lukkede rom, blir flere ekskludert fra å ta del, og det er problematisk, understreker varaordføreren.

- Du føler ikke at du som varaordfører er med på å dolke ordfører Rita Ottervik (Ap) i ryggen?

- Nei, vi ønsker bare mer åpenhet og at flere skal involveres. Jeg er opptatt av prinsippene. Det hevdes at det har utviklet seg en politikerforakt. Løft mer av den politiske diskusjonen ut fra lukkede rom.

Forny folkestyret

Skjøtskift og Opoku fremholder at en demokrati- og åpenhetsreform er en del av den langsiktige fornyelsen av folkestyret i Trondheim. Det er sju år siden de folkevalgte sist hadde en gjennomgang av arbeidsform og arbeidsdeling.

De mener den politiske diskusjonen fungerer bedre i komiteene, der møtes arbeidsutvalget ukentlig. Opoku sier hun har prøvd å ta til orde for en slik modell i formannskapet, men ikke nådd frem.

- Det er viktig at ikke ordføreren sitter og stopper saker fra rådmannen. I boken «Røde Ritas regime» skrev tidligere varaordfører Knut Fagerbakke (SV) at ordføreren satte seg ned og skrev om rådmannens innstilling, forteller Skjøtskift.

Begge peker på at en stor flertallskoalisjon, som igjen er dominert av et stort parti, bidrar i seg selv til at flere beslutninger flyttes inn i lukkede rom. De finner grunn til å etterlyse mer åpenhet og bredere medvirkning.

Samles på én hånd

- Hva kan det føre til?

- Slik systemet fungerer i dag, ser vi at mye makt er samlet på én hånd. Det vil være en stor fordel med større åpenhet for å sikre at det ikke bak lukket dør blir gitt politiske føringer for administrasjonens saksbehandling. Vi vil da unngå at ordføreren – bak lukket dør – siler ut saker og skaper uklare grenser mellom politikk og administrasjon, sier kommunalråden.

Hun mener at ordførerens maktbruk og tendensen til ettpartistyre i Trondheim gir mindre raushet og medvirkning. Det gir dårlige prosesser og fattigere debatter.

Opoku sier allmennheten kjenner bare til spillet og ikke realitetene i politikken. Skjøtskift mener makt korrumperer, makt gjør noe over tid, det er sunt å få luftet ut.

Frisk diskusjon

- Maktforholdene er et tema i rådhuset. Jeg håper på en frisk diskusjon om det lokale folkestyret. Jeg sitter ikke med noen fasit. Men det å lufte ut, er en viktig prosess, mener Opoku.

Skjøtskift sier det verste som kan skje, er om utspillet møtes med rungende taushet.

Opoku: – Dette er en sak som bør engasjere alle partiene .

Skjøtskift: – Dette er en test på om maktarrogansen finnes.

Ikke parlamentarisme

De legger til at dette er ingen ny debatt om Trondheim bør innføre parlamentarisme, en sak som tidligere er blitt nedstemt flere ganger. Oslo og Bergen har parlamentarisk styreform, mens politikerne i Tromsø har bestemt å gå tilbake til formannskapsmodellen.

- Å trekke inn den parlamentariske modellen vil være en avsporing. Vi må diskutere hvordan dagens styringssystem fungerer og om det har oppstått uheldige sider ved den, sier Skjøtskift.

Begge ønsker en evaluering av styringsmodellen som ble innført i 2011. Hensikten er å få en gjennomgang både for å sikre en ryddig arbeidsdeling mellom folkevalgte og administrasjon (ordfører/rådmann) og for å sikre åpenhet og medvirkning.

Ønsker åpenhet: Varaordfører Hilde Opoku (DMG), (t.v.), og kommunalråd Ingrid Skjøtskift (H) kommer med et felles utspill, der de mener det er uheldig at det har utviklet seg en kultur hvor viktige beslutninger som berører lokaldemokratiet blir tatt bak lukket dør. Foto: Espen Bakken, Adresseavisen