- Vi gjør totalt sett flere og større beslag, forteller seksjonssjef Bjørn Arild Sørli i Tollregion Midt-Norge.

Sammenlignet med samme periode i fjor, ser man en klar økning i mengden alkohol som har blitt beslaglagt i Trøndelag første halvdel av 2017. I fjor ble det lagt beslag på 936 liter brennevin i løpet av de første seks månedene. I år ligger tallet på 4727 liter. Antallet beslag har økt fra 189 til 303.

Sørli tror ikke det bare skyldes at antallet kontroller har økt:

- Mannen i gata handler nok mer enn tidligere, sier han, og viser til at flere har med mer enn lovlig kvote over landegrensene.

Mengden øl som har blitt beslaglagt i 2017 fram til nå ligger på 17426 liter, mot 8476 liter i samme periode i fjor.

Fokuserer på narkoturisme

Hallgeir Bjørvik, seksjonssjef ved grensekontrollavdelingen på Værnes, forteller at det er gjort 52 beslag på til sammen 4157 narkotiske tabletter. I fjor la antallet på 32 beslag bestående av til sammen 2589 tabletter.

Det ble blant annet gjort beslag på 1052 tabletter ved et tilfelle i april, hvor en mann hadde gjemt en sokk full av tabletter i trusa.

- Dette handler om såkalt narkoturisme, hvor folk bosatt i Trøndelag reiser til Spania og tar med seg narkotiske tabletter hjem. Dette har pågått i flere år. Mange fikk problemer da regelverket endret seg 1. januar 2016, og den lovlige mengden tabletter man kan ta med hjem endret seg fra en måneds forbruk til en uke, sier Bjørvik.

Etter dette forflyttet noe av denne trafikken seg til andre steder enn flyplassen, men Tollvesenet tar fortsatt en del gjengangere som overskrider grensa uten å ha riktige papirer. Bjørvik forteller at dette gjelder både privatpersoner som tar med til eget bruk, og organisert kriminalitet.

- Denne typen virksomhet står i fokus hos tollerne på Værnes.

Mye organisert smugling

Seksjonssjef Sørli forteller at resultatet fra tollbeslagene varierer fra år til år.

- Vi ser at det fortsatt er en del organisert smugling, spesielt av alkohol og narkotiske tabletter.

Sørli forklarer at det er snakk om tabletter som folk får skrevet ut i andre land. Reglene tilsier at man kan ta med seg en ukes forbruk, men mange overskrider den grensa. Det tror ikke Sørli handler om uvitenhet.

- De som holder på med dette vet akkurat hvordan regelverket er, sier Sørli.

Han sier at de vil fortsette å ha fokus på organisert kriminalitet i tiden framover.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

Det ble gjort beslag på 923 narkotiske tabletter i februar. Bildet viser 524 tabletter som den mistenkte smuglet innvendig. Foto: Tolletaten