Ikke alle sjekker vognkortet for å finne ut hvor stor totalvekt som er tillatt. Men det bør du gjøre. Blir du stoppet i kontroll, kan du risikere ikke å få fortsette turen før du har lettet bilen for en del av bagasjen.

Torsdag kontrollerte Statens vegvesens utekontrollgruppe i Midt-Norge ferietrafikken på E39 over Ørskogfjellet. Her kjørte imidlertid de fleste med tillatt totalvekt.

Men under en kontroll på Krossmoen i Rogaland tidligere i uken fikk fem campingbiler kjøreforbud. De var for tungt lastet og føreren måtte sette igjen noe av godset før turen fikk fortsette.

- På denne tiden er svært mange bobiler, campingvogner og ordinære personbiler ute på veiene. Flere er utenlandske turister og de skal ha med seg mest mulig. Noen har dessverre altfor mye last, og det kan gå utover trafikksikkerheten, sier seksjonsleder for utekontrollen i Statens vegvesen, region Midt-Norge, Runar Larsen.

Endrer oppførsel

Vekten påvirker hvordan bilen oppfører seg, ikke minst har vekten mye å si når man skal bremse opp.

- Kan campingturister risikere bot?

- Normalt får ikke kjøretøy under 3500 kg bot eller forelegg. Men sjåføren får ikke kjøre videre før bilen har riktig vekt. Det er bare tunge kjøretøy som ilegges gebyr for overvekt. Men er forholdet graverende, kan forholdet bli meldt til politiet, sier Larsen.

For å kunne føre et kjøretøy med førerkort klasse B, kan ikke kjøretøyet veie mer enn 3500 kg. Bobilene er vanligvis konstruert for tyngre last, men da må man ha utvidet førerrett for å kunne kjøre bilen.

Men når folk skal på ferietur, blir campingvogna eller bobilen fylt opp med bl.a. vanntanker og gassflasker og annen nødvendig utrustning. Skal man ha med proviant og annet i tillegg, kan kjøretøyet lett bli overlastet.

Sjekk vognkortet

Med klasse B kan man trekke en tilhenger med tillatt totalvekt over 750 kg hvis summen av tilhengerens tillatte totalvekt og bilens tillatte totalvekt er høyst 3500 kg. Trekker du bilens tillatte totalvekt ifra 3500 kg, finner du tilhengerens maksimum tillatte totalvekt. Sjekke vognkortet for bilen og hengeren.

- Gjennomfører dere egne kontroller av feriebiler?

- Nei, kontrollene skjer i forbindelse med ordinære kontroller. Vi har ingen spesiell statistikk for disse kjøretøyene.

Larsen minner om at på www.vegvesen.no er det en egen kalkulator for hvor mye last en bil kan ha på tilhengeren. Statens vegvesen tilbyr egen app «Bil og henger», som kan lastes ned fra App Store, Google Play og Windows Phone Store.

I Norge kan ikke kjøretøy med henger kjøre fortere enn 80 km/t uansett hva fartsgrensen er. Har ikke hengeren brems, er fartsgrensen 60 km/t. Seksjonsleder Larsen minner på at det er viktig å sikre alle løse gjenstander i feriebilen. Må føreren bråbremse, vil løse gjenstander bli slengt fremover.

F.eks. vil en usikret iPad fortsette fremover med en kraft på 96 kilo om det oppstår en kollisjon i en hastighet på 100 km/t.

Tips fra Statens vegvesen

Store gjenstander skal plasseres i bagasjerommet eller sikres i en boks eller et bagasjenett. Oppbevar små gjenstander i hanskerommet eller under setet. Legg de letteste gjenstandene øverst, men bare opp til nakkestøttene på baksetet.

Tunge ting skal så lavt som mulig i bilen. Ikke oppbevar gjenstander på hattehyllen. Pass på at du ikke stabler bagasjen slik at sikten hindres. Fordel lasten så godt det lar seg gjøre, og legg de tyngste gjenstandene nederst, i midten og så langt foran som mulig.

Ved transport av lang og tung last kan du legge baksetet ned. Bruk innebygde kroker der det finnes for å hindre at tung last sklir inn i baksetet og ødelegger det. Bruk gjerne tilbehør som gjør både lastingen enklere, som stropper, beskyttelsesnett, lasteholdere, takstativer og takbokser.

Skiboks gir ekstra plass, men egner seg best til lette gjenstander. En tung skiboks på taket endrer bilens kjøreegenskaper, spesielt i svinger.

Øya: Under fiskerimessen i Trondheim parkerer en rekke bobiler på Øya. Dette bildet er fra i fjor. Statens vegvesen minner om at også bobiler kan risikere å bli kontrolelrt for mulig overvekt. Foto: jens petter søraa
Sjekker vekten: På denne tiden er svært mange bobiler, campingvogner og ordinære personbiler ute på veiene. Flere turister skal ha med seg mest mulig utstyr. Her fra fylkesveg 974 på yttersiden av Andøya mellom Nøss og Nordmela. Foto: Tomas Rolland