Byggmester Strand AS er tildelt kontrakten for entreprise 3, støytiltak utenfor Ørland flystasjon. Kontrakten har en verdi på cirka 9,5 millioner kroner.

Det er samme selskap som allerede er i ferd med å gjennomføre støytiltak på 50 boliger, som utgjør entreprise 1 og 2. I juni kom det frem at Forsvarsbygg har fått en rekke klager på arbeidet, og det ble satt i gang en gjennomgang av det utførte arbeidet. Det førte til at Olaf Doublog, direktør ved kampflybasen, i slutten av juni innrømmet at det er gjort for mye feil i den jobben som er gjort.

Her kan du lese om Liss Veronica Sandvik, som har levd på en byggeplass siden februar

Hans Kristian Norset i Støygruppa Ørlandet hadde helst sett at det kom inn en ny aktør på denne kontrakten.

- Umiddelbart hadde jeg håpet på et annet firma, jeg tror det hadde vært sunt og fått inn flere aktører basert på de erfaringene vi har gjort oss. Når det er sagt, så skal det sies at det også er veldig mange som er godt fornøyd med jobben som er gjort, sier han.

Mange ufaglærte

Norset sier at han ikke har noen motforestillinger mot firmaet Byggmester Strand AS, og han gir dem gjerne en sjanse til. Men bekymringen går i hvem som utfører jobbene. Han viser til at det i kontrakten legges opp til at 40 prosent av arbeidsstyrken må være faglært, mens de resterende kan være ufaglært.

- Vi er fortsatt skeptisk, selv om mange har fått utført god jobb. Dersom 60 prosent av arbeiderne er ufaglærte, betyr det at noen hus kan risikere å få jobben gjort av kun ufaglærte. Jeg er veldig spent, men vi forventer godt utført arbeid.

Byggebransjens uropatrulje med hard kritikk.

Byggmesteren Strand har 18 personer i arbeid på Fosen, en blanding av faglærte folk og det han kaller «hjelpearbeidere». Han avviste overfor Adresseavisen 12. juni at det har vært vanskelig å gjennomføre støyisoleringsjobben for Forsvarsbygg.

- Vi opplever det som relativt uproblematisk å utføre støytiltakene. Huseiere er i all hovedsak fornøyde med de tiltak som Forsvarsbygg tilbyr gjennomført. Enkelte huseiere er ikke fornøyd med omfanget av tiltakene, men i slike prosjekter, hvor hjemmet til flere tusen privatpersoner blir berørt, vil det ikke være mulig å tilfredsstille alles ønsker og forventninger, skrev Strand i en e-post til Adresseavisen.

Norset sier at Støttegruppen har hatt møte, såkalt workshop, med Forsvarsbygg der det er gjort en evaluering. Dette blir gjentatt over sommeren.

- Vi kommer til å ha tett dialog med Forsvarsbygg, og jeg har stor tro på den omorganiseringen som er gjort, der de har fått inn Carl Oscar Pedersen som eiendomssjef, sier han.

Les også: Endelig tar Forsvarsbygg oss på alvor

Evaluerer

Byggmester Strand var mye rimeligere enn konkurrentene i anbudskonkurransen, der pris var avgjørende faktor. Pedersen sier han er klar over de utfordringene som har vært, men at det ikke har vært tid til å ta høyde for andre ting enn pris i anbudsutlysningen.

- Det kan legges inn andre premisser enn pris i anbudet, men denne gangen har vi ikke hatt tid til det. Du skal ikke se bort ifra at vi gjør det i senere anbud. Jeg har bedt jurister se på dette, og det er noe vi vil vurdere, sier eiendomssjefen.

Pedersen sier at Forsvarsbygg har gjennomført evalueringer både med kommunen og Støygruppa, og deretter med byggmesteren og Muliconsult. Blant annet kreves det nå at det skal være norsktalende personer i alle arbeidslag.

- Det har vært riktig å ha workshop med Støygruppa. Vi har fanget opp mye, og vi har gradvis strammet inn vilkårene. Vi skal ha det vi betaler for, det har vi presisert overfor Byggmester Strand.

Les også: Vurderer 1000 boliger for støyisolering på Ørland

Positivitet

Pedersen sier at dette i utgangspunktet er en positiv sak, der folk får utført et positivt tiltak i hjemmene deres. Derfor vil han også involvere befolkningen.

Han mener at det er helt unødvendig at folk skal være misfornøyde i en slik prosess, som egentlig er tenkt å være positivt for alle.

- Vi kommer til å invitere til et åpent informasjonsmøte i august, der både jeg, byggmesteren og andre involverte viser ansikt og hilser på folk. I tillegg vil vi ta ned det informasjonsbehovet folk har. I slike prosesser får man aldri nok informasjon. Det må være en god prosess når vi skal inn i hjemmene til folk.

Forsvarsbygg har gjennomført vurdering av støytiltak på rundt 600 boliger. 50 boliger får gjennomført tiltak i disse tider, og cirka 15 er overlevert til eier med ferdig utførte tiltak. Den nye kontrakten er på 55 boliger, og skal være fullført i august /september i 2018.

Flere tiltak: Støyisolering består av mange ulike tiltak. Støyisolering rundt vinduer og ventiler er vanlig. Foto: Forsvarsbygg
Liss Veronica Sandvik er en av de som har klaget på dårlig utført jobb. Foto: Frank Cadamarteri