- Vi vil gi en klar beskjed om at oljeboring i Barentshavet ikke er greit.

Statoil har sagt de ønsker at togradersmålet i Parisavtalen skal nås. Så dette er en motsigelse fra deres side, sier Halvard Raavand, politisk rådgiver i Greenpeace.

Halvard Raavand i Greenpeace vil gi en klar beskjed til regjeringen om at boring i Barentshavet ikke er akseptabelt. Foto: Will Rose

Mannskapet på Arctic Sunrise består av i alt 30 personer fra blant annet Filippinene, Sør-Amerika, Russland og Tyskland. Greenpeace-skipet vil besøke Statoils oljerigg Songa Enabler, Bjørnøya og Natur og Ungdoms sommerleir i Lofoten. Det første stoppet på turen blir Gemini North, oljelisensen hvor Statoil for øyeblikket er med leteriggen Songa Enabler.

Fem lisenser

Olje- og energidepartementet har tildelt Statoil fem lisenser som nå skal utforskes. Statoil skriver på sine hjemmesider at de ønsker å bygge ut offshore vindkraft i raskt tempo, men mener at verden trenger mer energi enn den fornybare energien kan dekke. Produksjonen fra eksisterende oljefelt avtar raskt og må erstattes av nye. Blant annet vil dette skje lenger nord enn det som er blitt gjort tidligere. Greenpeace mener dette vil påvirke de sårbare fuglekoloniene på Bjørnøya.

- Hva er planen for demonstrasjonen?

- Jeg kan ikke si så mye om hvordan vi vil gjøre dette. Men Greenpeace er opptatt av å være så profesjonelle som mulig. Vi har en god dialog med politiet om gjensidig rolleforståelse og om sikkerhet, sier Raavand.

Aktivist på oljerigg

Raavand forteller at demonstrasjonen vil gå roligere for seg enn sist gang Arctic Sunrise var ute i 2013. Da demonstrerte Greenpeace ved den russiske oljeriggen Prirazlomnoye i Karahavet. Under protestene tok en aktivist seg opp på oljeriggen. Væpnede russiske spesialstyrker svarte med å ta kontroll over Arctic Sunrise. Skipet pådro seg større skader og 25 aktivister ble arrestert.

- Hvor lenge vil demonstrasjonen i Barentshavet vare?

- Så lenge vi behøver. Vi vil gi en klar beskjed til regjeringen og Statoil om at dette ikke er akseptabelt.

Flertall i Stortinget

Til tross for at vedtaket om oljeboring har flertall i Stortinget, mener Raavand at det ikke finnes et flertall for dette i Grunnlovens miljøparagraf. Der står det at staten er ansvarlig for å sikre norske borgere og framtidige retten til et sunt miljø.

- Slik vi ser det, setter denne grunnlovsbestemmelsen rammer for norsk oljepolitikk, og vi mener at å dele ut nye oljelisenser bryter med Grunnloven, sier Raavand.

Raavand mener oljens tid er over, men at vi historisk sett kan være glade for det den har gitt oss.

- At oljen har vært viktig for Norge betyr ikke at den kommer til å fortsette å være det i uoverskuelig framtid. Om klimaendringene ikke stoppes, vil de true både nordmenn og alle andres velferd, sier han.

Raavand tror heller ikke oljenæringens ønske om å bore etter olje langt nord vil være garantert lønnsomt.

- En rapport fra Statistisk sentralbyrå, bestilt av Greenpeace og Natur og Ungdom, viser at oljeindustrien kan gå på et tap på to milliarder kroner med oljeboring i Barentshavet. Det burde få politikerne til å sperre opp øynene og gjennomføre et faktisk grønt skifte, sier Raavand.