Med vind i seilene besøker Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, Trøndelag. Fortsetter meningsmålingene å holde seg over 10 prosent er regjeringsmulighetene for partiet gode.

Sommerens valgkampturné har tatt Senterparties leder Trygve Slagsvold Vedum til Trøndelag. På Leinstrand hos Ola Borten Moe blir det disket opp med frokost før partitoppene skal ut å sanke stemmer. Til stede var de partitoppene Marit Arnstad og Heidi Greni som representerer Sp på Stortinget for henholdsvis Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag.

Senterpartiet varsler fortsatt kamp om politireformen, og vil til livs regjeringens høye sentraliseringstakt. Nå tror de et partnerskap med Arbeiderpartiet kan føre til utjevningspolitikk sosialt og geografisk.

Kamp om arreststedene

I dag er det et mål om at politiet skal rykke ut til en hendelse innen 45 minutter innen 80 prosent av tilfellene. Dette mener Senterpartiet har skapt løsninger som straffer enkelte områder svært hardt. Derfor foreslår Sp politiet skal være på stedet i 100 prosent av alle tilfellene innen 45 minutter.

- Det de har gjort her, det er at på fridager og helg er politistasjonen på Heimdal den eneste for sør-del av Trondheim og hele Gauldalen, Oppdal, og Røros. Teorien min er at det er bare en tilpasning for å nå kravet om responstid, sier Ola Borten Moe.

Ifølge Sp må da politiet ofte kjøre to timer hver vei for å hente noen på Røros, istedenfor å ha en stasjon åpen i midten av dekningsområdet.

Fredag ettermiddag kjørte en motorsyklist ut av veien i Røyrvik kommune. En politipatrulje ble da sendt mot ulykken. En time etter hadde brannvesenet sikret skadestedet og tatt bilder samt personen var fløyet til sykehus. Politiets oppdrag ble avbrutt, ifølge Namdalsavisa.

Sentralisering

I Trøndelag er det foreløpig ikke tatt en avgjørelse om ny arreststruktur.

- Neste runden er hvor arreststedene skal være, og da kan du få suboptimale løsninger som vi nå ser i Oslo og Akershus, sier Borten Moe.

Borten Moe sikter til en artikkelserie om nedlagte arrester i Aftenposten. Der trekkes det frem at enkelte steder i Innlandet politidistrikt er hele 212 kilometer til nærmeste politiarrest. I Asker og Bærum falt antall pågripelser drastisk etter at Oslo politidistrikt la ned politiarresten i Sandvika.

- Det er selve tankegangen og tilnærmingen til utfordringen – der man mener at lokal kunnskap og lokal tilstedeværelse betyr ingenting, sier Borten Moe.

Ny medisin

Trygve Slagsvold Vedum mener regjeringens medisin med stadig større enheter har sin pris. Ifølge ham vil større enheter føre til et større kontrollbehov.

- Vi må gå motsatt vei. Det kan føre til litt flere feil, men vi må tillate at flere skjønnsmessige vurderinger av dem som er fagfolk, sier Vedum.

Sp vil gå politidirektoratet til livs, enten slanke det kraftig eller legge det helt ned, for å ansette flere i politifolk i Norge.

- Midlene som brukes i Oslo må brukes på å styrke resten av Norge, sier Borten Moe.

Politiets Fellesforbund

Forbundsleder i Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad, mener det kan være grunnlag for å se på hvor man hyppigst ikke klarer kravet om responstid.

- Det er de oppgavene som haster mest som skal prioriteres, uansett hvor de befinner seg. Vi kan ikke ende opp med et klasseskille der kvaliteten på polititjenester avhenger av hvor man bor, sier Bolstad.

Han mener også at det er et forbedringspotensial i arbeidsfordelingen mellom Politidirektorat og politidistriktene.

- Vi mener at Politidirektoratet ikke skal være operativt, særlig nå som vi er kuttet ned til tolv politidistrikt.

- Ikke grunnlag for påstandene

Justisminister Per-Willy Amundsen mener Senterpartiet kommer med påstander som ikke kan dokumenteres og som i stor grad er helt feil.

- Senterpartiet må bestemme seg for hva de er for. De kan ikke ønske seg flere kontorer i distriktene og flere politipatruljer samtidig, sier Amundsen. Han mener flere av eksemplene Sp bruker skyldes problemer med den gamle strukturen.

- Alle nye stillinger går nå til distriktene, og ingen havner i Politidirektoratet eller særorgan. Bare i 2017 kommer det 655 nye politistillinger til distriktene, sier Amundsen.

Han bekrefter at Politidirektoratet har vokst i tidligere år, men at dette henger sammen med at 22. juli-kommisjonen anbefalte et sterkere politidirektorat samtidig som politireformen pågår.

- Det er ikke skrevet i stein at disse stillingene skal beholdes etter at reformen er ferdig, sier Amundsen, og understreker at Politidirektoratets budsjett ble kuttet med 7 prosent i 2017.

Kronikk: Regjeringen er ikke ærlig om politireformen

Alvorlig: Enn ellers blid partileder mener politireformen kun ett eksempel på feilslått sentraliseringspolitikk. Foto: Sebastian S. Bjerkvik, Adresseavisen