Utspillet var et fellesutspill sammen med opposisjonslederen, Ingrid Skjøtskift, fra Høyre.

Venstres Jon Gunnes lurer på om det er slik at De Grønne ikke lenger ønsker å være en del av storkoalisjonen og avventer en avklaring på møtet førstkommende mandag. Opoku selv vil imidlertid ikke delta på møtet fordi hun har gått ut i ferie da.

LES KOMMENTAR: La oss snakke om åpenhet

- Men Ola Lund Renolen vil representere De Grønne, og vi er helt samstemte i denne saken. Vi ønsker en debatt i det offentlige rom om hvordan det politiske systemet fungerer. Denne saken handler ikke om at De Grønne ønsker et brudd med koalisjonen, sier varaordfører Opoku.

Ordfører Rita Ottervik har ferie fram til fredag denne uka, men kommunalråd for Ap, Sissel Trønsdal, skriver følgende i en sms om mandagens møte:

- Tema er samarbeidet oss partiene imellom, og kronikken vil være et tema.

Glade tider Hilde Opoku og ordfører Rita Ottervik har samarbeidet i mange år. Her foran valget i 2015, etter at en meningsmåling viste at De Grønne hadde doblet seg i oppslutning. Foto: Richard Sagen

Midt i fellesferien, mens ordfører Rita Ottervik hadde ferie, kom den fungerende ordføreren Hilde Opoku med et utspill som vekket oppsikt. Sammen med opposisjonsleder Ingrid Skjøtskift (H) skrev hun en kronikk med tittelen «Kontorene på rådhuset bør luftes ut». Der tok de opp to forhold de ønsket diskusjon rundt: Er det tilstrekkelig åpenhet i den daglige maktutøvelsen? Og er viktige beslutninger og diskusjoner flyttet bak en lukket dør på ordførerens kontor? De skrev også at ingen enkeltpolitikere, eller ordfører, skal gripe inn i rådmannens saksbehandling – men at de vet det har skjedd i Trondheim.

LES OGSÅ: All makt samlet i Ritas hender?

- Sterke anklager

Sps gruppeleder Marte Løvik mener utspillet til Opoku er «veldig spesielt». Hun kjenner seg ikke igjen i varaordførerens beskrivelse av forholdene på rådhuset.

Sps gruppeleder Marte Løvik beskriver Opoku og Skjøtskifts utspill om manglende åpenhet på rådhuset som «veldig spesielt». Foto: Anne-Marit Dahl

- Opoku og Skjøtskift har kommet med sterke anklager mot både ordfører og rådmann, og nå må bevisene legges på bordet. Jeg håper De Grønne på mandagens møte kommer med konkrete eksempler på det de mener er kritikkverdig i forholdet mellom rådmannen og ordføreren. De sier at det har skjedd at ordføreren har grepet inn i rådmannens saksbehandling og korrigert faglige vurderinger, men de sier ikke når dette skal ha skjedd. Selv har jeg aldri opplevd at dette har skjedd, sier Løvik og utdyper:

- Som komitéleder skjedde det flere ganger at jeg sendte saker tilbake til rådmannen dersom det var mangler ved saken, det er helt uproblematisk. Det kan for eksempel være at de lovpålagte gruppene som skal høres i saken ikke har blitt hørt. Det kan både komitéledere og ordfører gjøre. Vi politikere kan selvfølgelig også endre innstillingen i saken, men det er jo politikk. Jeg har aldri hørt at ordfører eller andre har endret selve saksfremlegget.

LES OGSÅ: Snøhvit og de seks dvergene

- Styrt i 14 år

Overfor Adresseavisen svarer Opoku følgende på spørsmålet om hvilke eksempler de har på at ordføreren eller andre politikere har blandet seg inn i rådmannens saksbehandling:

- Ordføreren har selv sagt at hun har sendt tilbake saker fordi hun ikke har vært fornøyd med dem. Vi må evaluere om dette er greit. I kommuneloven står det at alle skal få alle saker samtidig. Burde ikke hele formannskapet sammen avgjøre om en sak er god eller dårlig før den eventuelt sendes tilbake? Det gjelder uavhengig om det er Rita eller andre som gjør dette, sier Opoku.

- I kronikken skriver dere at «all makt korrumperer». Hva legger dere i dette?

- Vi må hele tiden evaluere hvordan vi styrer, og det regner jeg med det er rom for i Trondheim også. Her har de samme folkene styrt i 14 år. Dette er også en selvransaking for De Grønne – vi har også vært med og styrt byen i disse årene.

Aps Sissel Trønsdal har følgende kommentar til Opokus uttalelse om at Ottervik selv har sagt at hun har sendt tilbake saker hun ikke har vært fornøyd med:

- Den saken varaordføreren sikter til er nevnt i boken «Røde Ritas regime» av daværende varaordfører Knut Fagerbakke og handler om Idrettsplanen hvor vi politisk fremmet forslag i bystyret som endret hele sakens innhold.

LES OGSÅ: - Vi er ikke interssert i den typen samarbeid vi har nå

- Hva ligger bak?

Venstres Jon Gunnes beskriver utspillet som «merkelig».

Merkelig Kommunalråd og gruppeleder for Venstre, Jon Gunnes, lurer på om De Grønne fremdeles ønsker å være en del av storkoalisjonen. Foto: Sebastian Bjerkvik

- Jeg forstår verken hensikten eller innholdet i utspillet om nødvendig utlufting på rådhuset. Jeg er enig i at ting ofte avgjøres i lukkede rom på gruppemøtene før formannskap og bystyre, og vi hadde håpet at komitéarbeidet ville fungere bedre enn det gjør i dag. Men dette er det det opp til oss alle å ta tak i, det gjelder ikke forholdet internt i storkoalisjonen spesielt. Jeg har allerede snakket med Rita etter utspillet, og jeg anbefalte henne å innkalle alle de seks gruppelederne i koalisjonen til et møte. Da får vi avklart hva som ligger bak kronikken fra De Grønne og Høyre, og om vi bør foreta oss noe. Kanskje er det slik at noen ikke lenger ønsker å være en del av storkoalisjonen? Er ikke De Grønne lenger fornøyd med å være med? Hva er egentlig hensikten bak utspillet? Det står det ikke noe om i kronikken, påpeker Gunnes.

LES OGSÅ: - Konfliktene med Ap er en stor belastning for samarbeidsklimaet

- Unormalt i politikken

- Jeg har aldri opplevd noe lignende. Dette er et høyst spesiell utspill og unormalt i politikkens verden, jeg tror ikke det har skjedd noen andre steder, sier Pensjonistpartiets Morten Kokaas, som tidligere var leder av Kontrollkomiteen.

- Hva oppfatter du et felles utspill fra opposisjonslederen og fungerende ordfører som et uttrykk for?

- Det spørsmålet har jeg stilt meg. Det er tydelig en markering og en kritikk av ordføreren. Pussig at det skjer midt i sommerferien, og jeg er litt usikker på hva de ønsker å oppnå, sier Kokaas.

- De ønsker åpenhet og utlufting, sier de?

- Åpenhet er viktig. Hvis det er slik at ordføreren sender tilbake dokumenter før det når formannskapet, er det uheldig. Jeg vet ikke at dette har skjedd, men det må avklares.

LES OGSÅ: Ikke gjør som byråkraten din sier!

Vil ha eksempler

KrFs Geirmund Lykke nøyer seg med å si at han er overrasket over Opokus og Skjøtskifts utspill.

Skjønner ikke KrFs Geirmund Lykke skjønner ikke målet bak kronikken. Han kjenner ikke til saker der ordføreren har sendt tilbake saker hun er uenig i. Foto: Vegard Eggen

- Jeg skjønner ikke helt hva de har som mål med dette utspillet. Mener de at vi ikke skal ha fellesgruppemøter? Drøftinger med andre for å samle flertall for egne endringsforslag er en viktig del av alt politisk arbeid, og det er helt utenkelig at alle slike samtaler skal skje i formelle, åpne møter. Det er slett ikke mitt inntrykk at dette hemmer en reell meningsbrytning i formannskapet.

Han spør også om hvilken troverdighet Høyre har i ønsket om mer åpenhet, som ønsker parlamentarisme – der mye mer skjer i de lukkede rom.

Lykke sier også at hvis det er slik at ordføreren sender tilbake saker som hun er uenig i, er dette svært uheldig.

- Men jeg kjenner ikke til at det har skjedd, og vil gjerne ha de konkrete eksemplene på at det faktisk skjer.