På en solfylt terrasse på Munkvoll i Trondheim sitter kjæresteparet Aaron og Alexia (22) fra Canada. De leier et rom i den 50 kvadratmeter store leiligheten til Vegard Stenhjem Hagen.

- Det er vår første tur der vi leier via Airbnb og vi er strålende fornøyd så langt. Vegard er veldig hyggelig og forteller oss hva vi kan finne på i Trondheim. Vi kikket på hotellrom først, men ble tipset om Airbnb. Vi hadde spart opp penger for denne turen og hadde nok kommet hit uansett, men det ville blitt mye dyrere om vi måtte ha bodd på hotell, forteller kjæresteparet, som har bestilt et opphold på 15 dager.

For Vegard Stenhjem Hagen (t.v) er det å møte nye mennesker fra hele verden viktigere enn å tjene penger på utleie. Gjesten Aaron Graham fra Canada benytter sjansen til å trene på og snakke norsk.

Betaler på huslånet

Vegard la ut leiligheten sin på Airbnb i januar 2016. Siden den gang har han hatt cirka 150 gjester fra hele verden boende hos seg.

- Jeg brukte Airbnb en del som gjest før jeg fant ut at jeg ville leie ut det ledige soverommet jeg har. Det hjelper litt på å betale ned huslånet, men det viktigste er jo at jeg møter mange forskjellige folk på denne måten. Jeg har hatt gjester fra Kina, Argentina, Australia og Canada. Men flest fra Europa. Utleie presser meg også til å holde leiligheten ren og ryddig, flirer 28-åringen.

Trondheim: Blå prikker viser steder som leier ut private rom. De røde prikkene viser steder som leier ut hele leiligheter eller hus. De grønne prikkene viser steder som leier ut delte rom. Foto: skjermdump www.airdna.co

Airbnb har eksplodert i Trondheim

Ifølge tall fra den uavhengige analysenettsiden AirDNA har antallet utleiere i Trondheim eksplodert de siste årene. I dag finnes det 940 registrerte utleiere via Airbnb i Trondheim. 552 er registrert som aktive utleiere. Til sammenligning var det i 2014 kun 52 registrerte utleiere i Trondheim. Det betyr at konkurransen om gjestene også har hardnet til i dette markedet.

113 prosent økning

Airbnb sendte Adresseavisen sine offisielle tall torsdag kveld.

* Det har vært en økning i antall Airbnb-gjester på 113 prosent i Trondheim i 2017

* 16 000 Airbnb-gjester har besøkt Trondheim i løpet av det siste året

* Det er like over 900 aktive Airbnb-bosteder/verter i Trondheim

* Gjennomsnittsverten har Airbnb-gjester på besøk i 23 netter

* Gjennomsnittsgjesten overnatter i tre netter og de vanligste besøksgruppene består av to gjester.

Økt konkurranse blant vertene

Hos Vegard koster det 250 kroner per natt for en person. Om de er to, så koster det 350 kroner. Da spanderer verten kaffe og te og gratis busskort.

- Det er stor konkurranse og man må markere seg litt for å få gjester. Munkvoll er litt utenfor byen så busskortet hjelper veldig. Det er tilbakemeldingen fra gjestene. Hvordan gjestene vurderer beliggenheten og deg som vert er avgjørende for om du får gjester, forteller han.

Slik reklamerer Vegard for sitt hjem på hjemmesiden til Airbnb. Gratis busskort er et av triksene han bruker for å lokke gjester. Foto: Skjermdump fra Airbnb

Viktig med gode tilbakemeldinger

I Airbnb-systemet blir alle verter vurdert fortløpende. Det er viktig å svare på alle henvendelser raskt samt å få inn gode vurderinger fra gjestene. Vegard har etter hvert fått status som Superhost (supervert). En tittel Airbnb gir verter som yter ekstra god service.

- I starten hadde jeg litt lavere pris for å få gjester og for å få gjeste-vurderinger. Det er gjerne det folk kikker mest på når de skal velge seg et sted å bo. Jeg har også laget en veldig detaljert husmanual som jeg sender ut til alle gjestene i forkant. I den står alt fra Wifi-passord til en detaljert beskrivelse av hvordan de kommer seg hit. Kort sagt alt de trenger å vite for å få et godt opphold.

På stuebordet ligger passende lektyre for besøkende fra andre deler av verden. Foto: Frank Lervik

Enkelte gjester er slitsomme

I fjor tjente han cirka 50 000 kroner på utleievirksomheten. Skatt slipper han så lenge han bor i leiligheten selv og leier ut mindre enn halve leiligheten. Airbnb tar cirka 3–4 prosent av leieinntektene i avgift for at han benytter seg av systemet.

- Det synes jeg er helt greit. Alt har gått veldig lett og jeg har minimal kontakt med Airbnb. Jeg har kontaktet kundeservicen en gang. Da fikk jeg hjelp og alt ordnet seg.

- Har du aldri opplevd ubehagelige gjester?

- De aller fleste er veldig hyggelige og glade for at de får bo her. Enkelte kan selvfølgelig ha en personlighet jeg ikke liker, og som kan være slitsomme å være sammen med, men det er svært få.

- Hvor lenge skal du fortsette med dette?

- Så lenge jeg føler at dette er en vinn-vinn-situasjon for alle involverte. Alternativet er å få inn en fast leieboer, men jeg liker friheten til å velge når jeg vil ha gjester og ikke. Enkelte dager er det godt å være alene og kunne gå naken rundt i leiligheten, hehe.

Vegard Stenhjem Hagen har gjesteboka full av hilsener fra gjester fra hele verden. Foto: Frank Lervik

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter