Skolens advokat sendte 18. april et krav på 814 406,25 kr til Kunnskapsdepartementet, to dager før fristen. Kravet gjelder saksomkostninger for den nesten ett år lange prosessen, som i vår endte med at skolen vant fram med klagen på et vedtak om stenging av skolen fra i fjor sommer.

- Vi konsentrerer oss først og fremst om å fortsette å skape gode rammer for nye og eksisterende elever til skolestart i august, men ser selvsagt frem til at departementet treffer vedtak om refusjon av våre sakskostnader i samsvar med loven, sier styreleder Lars Melkvik ved Trondheim International School.

Det var Utdanningsdirektoratet som i fjor vår ville stenge skolen, etter flere tilsyn hvor de hevdet å avdekke både gjentatte og alvorlige brudd på regelverket. Skolen klaget på vedtaket, og fikk holde åpent mens klagesaken ble behandlet i Kunnskapsdepartementet.

Betydelige ressurser for skolen

- Retten til å kreve dekning av sakskostnader er en sentral rettssikkerhetsgaranti i den norske forvaltningsretten. Det var riktig og viktig av departementet å omgjøre direktoratets vedtak, og på veien dit ble det lagt ned betydelige ressurser fra skolens side for å underbygge at skolen driver i samsvar med offentlige krav, sier advokat Henrik Grung i SANDS, som har bistått skolen i klagesaken, i en mail sendt via skoleledelsen.

I brevet til departementet, der Grung krever omkostningene dekket, skriver han blant annet at kravet inkluderer 255 timer med advokatarbeid for skolen, som har bestått i «gjennomgang av det særdeles omfattende materialet av saksdokumenter fremlagt av Kunnskapsdepartementet, utforming av klage, gjennomføring av møter med Utdanningsdirektoratet og Kunnskapsdepartementet, innhenting av dokumentasjon fra øvrige offentlige instanser, herunder Trondheim kommune og Sør-Trøndelag fylkeskommune, samt korrespondanse med vår klient, Utdanningsdirektoratet og Kunnskapsdepartementet underveis i prosessen».

Trenger flere opplysninger

I slutten av juni ba departementet skolens advokat om mer tid til å behandle kravet, på grunn av saksmengden. I går skrev Seniorrådgiver i Kunnskapsdepartementet, Åsmund Eide, til Adresseavisen i en mail at departementet nå har bedt om flere opplysninger.

- Vi er i gang med å behandle kravet. Vi har bedt om flere opplysninger fra advokaten til Trondheim International School knyttet til kostnadene, og vil ferdigbehandle saken når vi har mottatt disse opplysningene, skriver Eide.

Uvanlig stort beløp

Advokat og redaktør for nettstedet «Juridisk ABC», Eivind Arntsen, sier han på sine ti år som advokat sjelden har sett at så store beløp kreves etter en klagesak i offentlig forvaltning. Han kjenner ikke til den konkrete saken og uttaler seg på generelt grunnlag.

- Det høres ut som et relativt høyt beløp. I forhold til det store antallet klagesaker i det offentlige, er det etter min vurdering relativt få som krever erstatning for så store advokatkostnader etter å ha vunnet fram med klagen, sier Arntsen.

Kan departementet si nei til å betale kravet?

- Ja, det kan man se for seg, hvis ikke kunne man krevd hva som helst og forvente å få det dekket. Prinsippet er at den som får medhold i en klage kan få vesentlige og nødvendige kostnader dekket. Men dette kan det være ulike innvendinger mot, som for eksempel at parten selv eller advokaten har gjort saken større enn den er, eller ikke bidratt til å oppklare faktum på en god måte, sier Advokaten.