Nå trekker Kremmerhuset Ting & Sånt tilbake alle de svastika-pyntede Buddha-snøkulene fra sine butikker. Det var Romerikes Blad som først omtalte saken.

- Vi er fullstendig klar over at dette symboliserer noe helt annet i buddhisme og også i hinduismen, men likevel føler vi at det vekker negative assosiasjoner hos mange, sier innkjøper Maria Strand i Kremmerhuset.

Cirka 50 Facebook-følgere har debattert hvorvidt det var riktig å fjerne Buddhaen fra Kremmerhusets butikker. Foto: Skjermdump

Buddha-statuen, som er en del av en snøkule, har svastika-symbolet på brystet. Kremmerhuset tar nå snøkulen ut av salg, og åpner for at kjøpere som ønsker det kan returnere den.

Lykkebringende dekorasjonselement

En svastika er et førhistorisk symbol brukt blant annet i buddhismen og hinduismen. Imidlertid assosieres det i vestlige land hovedsakelig med hakekorset, brukt av det tyske nazipartiet. Det har også blitt benyttet av nazistiske og rasistiske organisasjoner i moderne tid.

Professor i sosialantropolog og asiaforsker ved Kulturhistorisk museum, Øivind Fuglerud, forteller at det symbolet har dukket opp mange ulike steder både i og utenfor asiatisk tradisjon, men ikke har hatt noen enhetlig betydning i østlig kulturhistorie.

- Svastika-symbolet er brukt blant annet som et lykkebringende dekorasjonselement, og andre steder til å henvise til solen.

- Vanskelig å se forskjellen

- Hakekorset på figuren peker motsatt vei av det nazistene brukte, men det er ikke så lett for kundene å skille på det. De fleste husker ikke hvilken retning det peker, og assosiasjonene vil vekkes uansett, sier Strand.

Hun forteller at Kremmerhuset har fått flere Facebook-henvendelser fra kunder som mener at det er på tide å ta symbolet tilbake og la det representere noe annet enn nazismen. På kjedens Facebook-side har rundt 50 personer uttalt seg i debatten, og mange mener kjeden burde fortsatt å selge snøkulene.

«Dette kunne vært en perfekt mulighet for Kremmerhuset å fortelle mer om varene de selger- og symbolikken bak», skriver en i kommentarfeltet.

«Burde man virkelig fjerne varer som bærer religiøse symboler fordi enkelte trekker den slutningen at dette kan være et hakekors, som det ikke er?», sier en annen, og viser til at symbolet står vendt andre veien enn slik nazistene brukte det.

- Mange kunder skriver at vi nå kan bidra til å gjøre tegnet positivt igjen, og det er vi enige i. Samtidig er det fortsatt mange på nåværende tidspunkt som vil se et hakekors og forbinde det med en ideologi vi ikke vil identifiseres med, sier Strand.

Kommer fra Asia

Kremmerhuset får det aller meste av varesortimentet sitt fra Asia. Strand forteller at interiørkjeden tidligere har unngått å ta inn varer med svastika, men denne gang har tegnet gått dem hus forbi.

- Alle Kremmerhuset-butikker får de samme varene, så snøkulen har vært i salg over hele landet. Men det er kun et par dager siden vi tok den inn, forteller Strand.

Skeptisk til normalisering

Asiaforsker Øyvind Fuglerud mener symbolet er umulig å ta tilbake, både nå og i framtiden.

- Holocaust er en så monumental erfaring på verdensbasis at jeg tror hakekorset i all framtid vil være forbundet med nazismen, sier Fuglerud.

Carl Emil Vogt ved Holocaust-senteret, mener symbolet er ødelagt i vesten av nazistene, men syns det er fint å få en diskusjon om opphavet til symbolet.

Vil symbolet være ødelagt for alltid?

- I et veldig langt perspektiv kan det være glemt og ufarliggjort. Men dette er også noe av problemet. Vi må hindre at nazismen blir glemt, og da er det blant annet viktig å snakke om nazistenes symbolbruk.

Jeg syns det er viktigere å bruke symbolet til å minnes og videreføre kunnskap om Holocaust, enn å normalisere det gjennom interiørprodukter, sier Vogt.

Adresseavisen har også vært i kontakt med Norges Buddhistforbund, som ikke ønsker å uttale seg om symbolet nå.