Ordfører i Midtre Gauldal, Sivert Moen, sier den eksplosjonsartede brannen på Støren kom som et lite sjokk, men han mener kommunens kriseberedskap fungert bra.

- Folk ble jo veldig overrasket over hvor fort det gikk. Mange fant ut at de skulle forlate boligene sine ganske fort, spesielt der det var litt vind. Det er jo en ganske spesiell opplevelse. Røyken lå jo tung over hele Støren. Jeg har ikke vært mer i kontakt med dem som bor på Fredheimstunet, men tror at de fortsatt kjenner på røyklukta.

Ordføreren er først og fremst veldig glad for at ingen kom til skade.

- Vi klarte å få relativt tidlig oversikt over situasjonen og de som hørte til de forskjellige leilighetene. Vi ble mye roligere og lettet da vi fikk klarhet i det.

Les også: - Jeg så dem løpe ut av de brennende leilighetene med barna

Glad det ikke skjedde om natten

Moen sier det sikkert er meninger om hvor rask brannberedskapen var, men sier det er veldig vanskelig å gjøre noe med det for kommunen.

- Vi er veldig takknemlige for at det ikke var sterkere vind på Støren da det skjedde. Det kan ha reddet et helt nabolag.

Ordføreren sier at utfallet kunne vært verre om brannen hadde startet på nattetid. Nå var folk var våkne og reagerte raskt.

Se bildeserie fra brannen

- Uten det ville det kanskje vært et helt annet utfall. Det har vært mye vanskeligere å komme seg ut om det hadde vært nattetid, og mye vanskeligere å komme til unnsetning.

Det gikk cirka ti minutter fra alarmen gikk til folk var på stedet, mener Moen, men han er usikker på hva slags utstyr de hadde med. Det er i hovedsak kun frivillig brannvesen i kommunen. Ingen sitter på brannstasjonen til enhver tid.

- Det gjør at vi har lengre utrykningstid, spesielt i helgene, sier han.

Ifølge brannsjef Svenn Ola Krognes, som var først på stedet, brukte brannmannskapet rundt ti minutter på å komme på plass, omtrent den tiden de trenger.

Les også: Seks familier på mottakssenter etter storbrann

- Et sjokk for bygda

- Kan du beskrive skadene, Moen?

- Boligene er totalskadd, det vil si to separate bygg med til sammen åtte leiligheter. Alt er nedbrent. Her er det full sanering og opprenskning, og vi må prøve å etablere bygningsmasse på nytt. To av de leilighetene var ikke bebodd.

- Hva gjør dette med bygda?

- Vi fikk oss et lite sjokk over hvor fort det kan gå. En hendelse som dette gjør at vi er på vakt framover. Vi fra kommunen må nå gå gjennom bygningsmassen for å se om det er ting som gjør at vi kan fange opp fremtidige branner tidligere i forhold til varsling.

- Når kan de bygge opp igjen?

- Det skal være et skadeoppgjør først. Det stilles også større krav til bygningskravene i dag. Byggene er i alle fall fra før 1975, sier Moen.

Ordføreren sier prosessen framover vil være noe som går fortløpende. Kommunen må vurdere hvilken bygningsmassene den trenger. De nedbrente boligene lå veldig sentralt på Støren, og mange eldre ønsker å flytte inn dit med nærhet til helsesenter.

- Kriseberedskapen fungerte

- Det kan jo gjøre at vi vurderer en type leilighet som passer for dem som ønsker å bo der. Matche noe som ligner nye Fredheimtunet, sier ordføreren.

- Hva gjør dere med beboerne framover?

- Akkurat nå i helga har de fått overnattingsplass. Vi har en del kommunale leiligheter som er tilgjengelig, men det kommer litt an på behovet de har. Jeg håper vi skal klare det innenfor det vi har tilgang på i dag.

De evakuerte er delvis flyktninger, noen eldre og noen barnefamilier. Moen er glad det ordnet seg for alle, og roser folk som har stilt opp velvillig.

- Hvordan har kriseberedskapen fungert?

- Jeg syns den har fungert godt. Rådmann var til stede på Støren, i tillegg til andre folk som var nødvendige for å etablere mottakssenter og kriseteam og for å finne ut hvem som bodde der. Det ble jo en annen lørdagsettermiddag for dem som måtte evakuere. De andre naboene sa at det var like mye røyklukt inne som ute. Det er jo et av de største problemene, avslutter Sivert Moen.

Brannvesenet i Trondheim bisto med høyderedskap i forbindelse med slukking av brannen. Foto: Morten Antonsen