Sommerværet har inntatt Trøndelag, og mange benytter anledningen til bading, soling og andre sommeraktiviteter.

Men selv om varmen er kjærkommen, byr den også på utfordringer. Dette gjelder både for mennesker og dyr, og spesielt hunder kan være utsatte når temperaturen stiger.

- Noen hunderaser tåler varme veldig dårlig og det må man ta hensyn til, skriver Kaja Ringnes Efskind, kommunikasjonsrådgiver i Dyrevernalliansen, i en e-post til Adresseavisen.

Les også: Dette må du huske før du tar med kjæledyret på ferie

Kort snute og svart pels

Efskind trekker frem kortsnutede hunder som spesielt utsatte, og nevner bulldogg og mops som eksempler.

- De har høyere risiko for heteslag og det skal ikke alltid så mye til før de får problemer i varmen. Når du har en hund som tåler varmen dårlig så har du et spesielt ansvar for å ta ekstra hensyn til dette.

Det er viktig med mosjon, selv i varmen. Den australske gjeterhunden Shiira er her på tur på Bakklandet. Foto: Helge Voll Hustad, Adresseavisen

Elisabeth Schei-Berg, koordinator for dyrehelse i Mattilsynet region midt, sier pelsfarge også er en viktig faktor for hvor godt en hund tåler sol og varme.

- Det er stor forskjell på hvor varm en svart hund og en hvit hund blir i varmen, sier Schei-Berg.

Les også: Av og til tenker jeg at det skulle vært et slags «førerkort» for å skaffe seg hund

- Skal ikke være i bil alene

Et vanlig problem om sommeren er hunder som blir etterlatt i biler. Schei-Berg og Efskind sier hunder ikke bør sitte alene i bil om sommeren.

- Når det er over 20 grader, så skal ikke hunden være i bilen alene, sier Schei-Berg.

Kaja Ringnes Efskind, kommunikasjonsrådgiver i Dyrevernalliansen. Foto: Dyrevernalliansen

Både Efskind og Schei-Berg sier det har vært mye fokus på dette problemet. Efskind sier dette selvfølgelig er positivt, men at det også er viktig å huske på hundens komfort i andre situasjoner.

- På stranden eller fortauskafeen er det for eksempel mange som ikke tenker seg godt om. Selv om stekende sol kjennes deilig for deg så kan det være mye for hunden.

Les også: Hva skal vi tåle av hunder?

Gå i skyggen

Selv om man må ta hensyn til varmen, er det fortsatt mulig å gi hunden nok mosjon i varmen.

- Hunder vil jo ha mosjon også når det er varmt, men det må skje på hundens premisser. Pass på at hunden får nok hvile, drikke og mye skygge, sier Schei-Berg, og legger til at det kan være lurt å unngå lange turer midt på dagen når det er varmest.

Efskind anbefaler å unngå asfalt, som kan bli svært varm, og heller legge de lange turene til skogen.

Elisabeth Schei-Berg, koordinator for dyrehelse i Mattilsynet region midt Foto: Privat

- I skogen er det svalt og kanskje et vann der hunden kan avkjøle seg. Hunder svetter gjennom potene og regulerer kroppstemperaturen ved pesing. Mange hunder synes derfor det er deilig å vasse i vann for å kjøle seg ned, sier Efskind, og sier et barnebasseng kan være en god erstatning om man ikke har tilgang til et vann.

Les også: Dette er Norges mest populære hund

Gradvis nedkjøling

Efskind har følgende råd om hunden din skulle få heteslag:

- Hunden må gradvis avkjøles med vann som ikke er helt iskaldt. Symptomer på heteslag er pesing, sikling, slapphet, forvirring, apati og rask puls. Mage, ører og poter bør kjøles ned. Hvis symptomene vedvarer etter nedkjøling må hunden sjekkes hos veterinær.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter