Fødselen skal ha skjedd i 20.30-tiden. Sykehuset opplyser at alt står bra til med mor og barn. Mor ønsker ikke å uttale seg til avisen.

På spørsmål om hvor dramatisk det er med fødsler før man rekker frem til fødestuen, henviser jordmor Unn Dahlberg til uttalelser hun tidligere har kommet med når det gjelder styrtfødsler:

- Risikoen varierer veldig fra situasjon til situasjon. Noen få føder veldig raskt og rekker ikke fram til sykehuset, uansett hvor nærme de bor. I de fleste situasjoner rekker en jordmor å bistå kvinnen, enten hjemme eller i ambulansen, sier Dahlberg som er avdelingssjef for fødeavdelingen ved St.Olavs hospital.

Les også: Martine fødte på kjøkkenet

Trygt å føde i Norge

Forskere ved Universitetet i Bergen (UiB) har i løpet av elleve år studert 6 000 fødsler. En ny rapport, omtalt av NRK i april i år, konkluderer med at det er trygt å føde i Norge.

Avstand til fødestuene er det som er avgjørende for fødende. Forskere og konkluderer med at mindre fødestuer er like trygge som større sykehus. Men i noen tilfeller øker sjansen for risikofødsel.

Les også: Sigrid ble født i et helikopter

- Fungerer godt

– Kvinner med ikke-planlagte fødsler utenfor institusjon har tre ganger høyere risiko for at barnet dør under eller i løpet av første døgn etter fødselen. Det vi også ser er at de kvinnene som har lang reiseavstand, en til to timer eller mer, de har også en høyere risiko, sier hun. Men forskerne mener at systemet hvor fødende med komplikasjoner sendes videre til de store klinikkene fungerer godt, uttalte lege og forsker Hilde Engjom ved UiB til NRK.

Les også: Født i full fart i veikanten ved E6

103 fødte under transport

Tall fra Folkehelseinstituttet fra 2015 viser at det dette året ble født 59 922 barn i Norge. 103 skjedde under transport. For Trøndelag er tallene 5100 fødsler - 29 av disse skjedde før man rakk frem til fødestua.

Eline Skirnisdottir Vik er PhD-kandidat i jordmorsfag ved universitetet i Bergen, og har skrevet en masteroppgave om kvinners erfaringer med ikke planlagte fødsler utenfor sykehuset.

Vik er bekymret over sentraliseringen av fødeavdelingene i landet.

- Økt risiko

- Dette fører til økt risiko for å føde før du kommer til sykehuset. Kvinner som bor en og en halv time fra nærmeste fødeavdeling, skal få ambulanse med jordmor, eller få bo i nærheten av sykehuset før hun har termin. Men dette praktiseres veldig ulikt forskjellige steder i landet, og det er problematisk, sier Vik.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter