Linda Hofstad Helleland er sterkt kritisk til at Listhaug og Frp vil gjøre debatten om press mot norske verdier til en ren innvandringsdebatt.

– Da er hun og jeg uenige om nettopp det. Mitt poeng om hvordan vi og det norske samfunnet bruker misforstått verdinøytralitet i redsel for å støte noen. Da mister vi viktige verdier, sier Helleland.

Onsdag måtte hun tåle hard kritikk fra nettopp Listhaug for et VG-intervju der hun og Senterpartiets nestleder Ola Borten Moe sammen snakket om norske verdier.

Har snudd

Adresseavisen skrev tirsdag om hvordan Helleland har gått fra å kritisere Ola Borten Moe for å hevde at norske verdier er under press, til å være enig med ham.

Det skjedde etter at Sp-politikeren i valgkampen i 2009 gikk ut tok et kraftig oppgjør med norsk integreringspolitikk.

- Du ville dra opp en innvandringsdebatt, men den ble litt rufsete i kantene. Så dro du til Danmark for å lære om deres innvandringspolitikk. Og på valgdagen sto du på førstesiden av Adresseavisen med en plakat det sto «Norge» på. Alt dette bekreftet ytterligere inntrykket av et rufsete utgangspunkt, sa Helleland  i 2010.

- Hva er det som har skjedd siden du i 2017 vil gå ut sammen med Sps Ola Borten Moe og snakke om verdier under press?

- Det er mye som har endret seg siden den gang. Jeg møter stadig folk som tar opp sine bekymringer om endringer i samfunnet vårt. Vi må diskutere hvordan vi tar vare på gode verdier samtidig som vi veves inn i en flerkulturell verden. Dette handler ikke først og fremst om presset utenfra. Det handler mest om hva vi som er født og oppvokst her ønsker å stå opp for og ta med oss videre.

LES KOMMENTAREN: Pinlig trøndersk kulturkrig

Vil ikke rangere religionene

Kulturministeren avviser at hun har sagt at norske verdier er under angrep. Hun svarte imidlertid ja på et spørsmål om norske verdier er under press.

- Hvilke konkrete eksempler ser du på dette?

- For meg handler dette om at vi i vårt forsøk på å være tolerante og rause tyr til nøytralitet. Nå må folk ta et aktivt valg og godkjenne at barna skal være med på skolegudstjenesten, eller om de skal spise pepperkaker og ha lysfest. Det er et uttrykk for at vi er utrygge på vårt ståsted. Vi må fortelle om vår egen kulturarv, vår historie og våre tradisjoner. Da er vi i stand til å ta frem det beste i fellesskap uten at frykten for det ukjente tar overhånd. Det er helt nødvendig med for å lykkes med integrering, sier kulturministeren.

Hun snakker om kristendommen som et grunnlag for dagens norske samfunn. Hun peker blant annet på menneskeverd og nestekjærlighet, noe av det hun kaller den kristne humanistiske verdiarven.

- Selv om dette ikke er eksklusivt norsk må det være mulig å snakke om dette uten å gå i skyttergravene, sier Helleland, og fortsetter.

- Dessverre er det nå først og fremst blitt en debatt om debatten. Men vi begår en stor feil om vi ikke tar folks utrygghet på alvor. Jeg ønsket å målbære noe av uroen som folk mange steder føler om dette. Det står jeg for, og kommer til å fortsette å stå rakrygget for, sier hun.

Hun peker på at intervjuet ble gjort i en ramme der hun var på pilegrimsreise, på vei for å åpne Olavsfestdagene, og at Norge i år har 500-årsjubileum for reformasjonen. Samtidig understreker hun at det overhodet ikke må forstås som en rangering av en religion foran andre.

Ikke forberedt på oppmerksomheten

Helleland hevder hun ikke var forberedt på oppmerksomheten intervjuet om norske verdier skulle få.

- Med slike utspill som i VG, er du redd for at du blir sammenlignet med Sylvi Listhaug?

- Det er en grunn til at jeg er med i Høyre og ikke Frp. De står utenfor det store integreringsforliket, som de andre partiene står bak. Velgerne ser forskjell på meg og Sylvi og vi representerer helt ulike partier, sier Helleland.

- Håpet du å nå velgere dere ellers kan miste til Frp?

- For meg handler det om å være en politiker som tar på alvor det folk er bekymret for. Dette er en stor debatt. Det må vi politikere ta et ansvar for. Det lå ingen analyser om hvilke velgere jeg ville nå bak dette. Jeg snakket om det fordi det opptar meg og det opptar folk, sier Helleland.

Skapte storm i sosiale medier

Hun delte selv VG-saken på sin Facebook-side, noe som førte til en storm av reaksjoner. Fra bitende kritikk og latterliggjøring, til støtteerklæringer og hyllest.

- Det er bra at folk responderer på det jeg mener. Og det er et behov for å snakk om dette . Det må ikke feies under teppet. Vi som politiske ledere kan ikke stikke hodet i sanden. Men mange tillegger meg meninger jeg ikke har, sier Helleland og sikter til kritikken om at utspillet fra henne og Ola Borten Moe spilte på ren nasjonalisme.

- Dette er direkte feil. Som politiker tåler jeg det, men det er lettvint å tillegge meninger og karakterisere folk istedenfor å diskutere innspill. Da tar man ikke debatten på alvor. Det er skummelt at det blir slik. Hver gang man tar opp verdier, så gjør noen det til en innvandringsdebatt, sier Helleland.