- Vi bruker et primærkontaktsystem som betyr at hvert nye barn får sin egen faste voksen blant oss ansatte, som da tar imot og er hovedkontaktpersonen. Vi opplever at det skaper en trygghet for barnet, og gjør det enklere for foreldrene, sier Kristin Tangen, pedagogisk leder i Møllenberg barnehage.

Hun forteller at det kan ta alt fra en uke til en måned å tilvenne et barn.

Her kan du lese 10 gode råd om barnehagetilvenning.

Barnesynet er endret

- Enkelte trenger også enda lengre tid, så da er det viktig at foreldrene er tilgjengelige.

I Møllenberg barnehage er det tre småbarnsavdelinger. I avdelingen som Tangen jobber i, er det i år syv nye barn som skal tilvennes og begynne i løpet av høsten.

- Vi setter ikke et konkret tidspunkt for når barnet skal være tilvent. Ingen barn er like, så det kommer an på hva det trenger, og når barnet selv viser at det er trygt, forklarer hun, og understreker at barn er selvstendige individer.

Ingen standardtid: Pedagogisk leder i Møllenberg barnehage, Kristin Tangen, sier at de starter tilvenningen forsiktig med et besøk sammen med foreldrene første dagen. - Så tar vi det derfra og vurderer hva hvert enkelt barn trenger.

- Barnesynet har endret seg veldig de siste årene. Jeg synes det er utrolig gammeldags med bare tre dagers tilvenning som vi hører noen barnehager fremdeles praktiserer. Man kan ikke jobbe sånn lenger, mener den pedagogiske lederen.

Hun påpeker at de holder seg oppdatert på ny forskning, og baserer arbeidet sitt på det.

- Forskningen viser at barn trenger mer enn tre dager på å tilvennes barnehagen.

Trives godt

Snart ett år gamle Lilly Størset Johansen hadde sin første dag i barnehagen i forrige uke. Tirsdag var hennes fjerde dag.

- Jeg har pappaperm, så jeg har vært med henne hver dag, forteller Petter Johansen. Familien bor rett i nærheten av barnehagen, så de føler seg veldig heldige som fikk barnehageplass så nært.

- Vi liker også at den er litt gammel, og samtidig liten. Mange av de nye barnehagene blir litt upersonlige med veldig mange avdelinger, mener han.

Bruker god tid: Lilly blir ett år om et par uker. - Hun kunne nok startet senere, men vi ville heller ha bedre tid, mener foreldrene.

Petter sier de skal se an hvor lenge de trenger å være til stede i barnehagen, men at Lilly allerede virker veldig trygg på situasjonen.

- Når vi vinker og sier hadet, så går det veldig bra, sier han.

Ville ha god tid

Mamma Ingrid Størset Johansen er i jobb, men har fått tilvenningsfri tirsdag og torsdag denne uken.

- Petter er her jo, så da går det fint selv om jeg ikke er her. Samtidig tenker jeg det er viktig å følge opp og bruke den tiden Lilly trenger. Hun kunne nok begynt litt senere i barnehagen, ettersom hun fremdeles ikke er ett år, men når vi fikk muligheten til å starte tidligere, ville vi heller ha bedre tid, sier Ingrid.

Trygg: Foreldrene til Lilly er godt fornøyde med tilvenningen i Møllenberg barnehage.I bakgrunnen leker ettåringen med sin primærkontakt, Francisco Astudillo.

Petter synes også det er greit å kunne bruke god tid på tilvenningen, og innrømmer at det er litt rart å skulle levere fra seg datteren til fremmede.

- Det er det første barnet vårt, og hun er jo det kjæreste vi har. Samtidig er de ansatte i barnehagen veldig flinke til å fortelle via sms og bilder hvordan det går når vi ikke er til stede, forteller han.

LES KRONIKK: Foreldre bør være vaktbikkje når barnet begynner i barnehagen